2019年考CFA

532 回覆
11 Like 59 Dislike
量地考黎做咩
日日都有報紙訪問d前ibanker出黎創業
講到自己放棄百萬年薪追求夢想咁
好好笑
我都見你幾落力反CFA同反ibank 加油
2000年
港樓$2000呎
焗豬扒飯$20
做ibank mid office入職兩三萬 做五六年「有機會」百萬年薪
teller $6000

2010年
港樓$4000呎
焗豬扒飯$30
做ibank mid office入職好左少少有「三萬幾」 但做五六年都係「有機會」百萬年薪
teller $11000

2015年
港樓$12000呎
焗豬扒飯$40
做ibank mid office入職仍然係「三萬幾」 做五六年都仍然係「有機會」百萬年薪
teller $12000

2020都來緊
港樓$20000呎
焗豬扒飯$50
做ibank mid office繼續永恒既「三萬幾」起薪 永恒地做五六年「有機會」百萬年薪
teller 就步向$15000
譚仔啊姐都就快高人工過second tier果堆contract 奴隸staff

當然香港好多行業都面對同樣既問題
但睇到呢個trend都仲堅持要付出大量精神時間金錢去做ibanker同金融才俊的話唯有祝佢好運啦
你唔攞FO 黎比
講到口臭

如果你係一畢業就入到FO做traine既藍血人/紅色背景人 你依家唔會係到上連登 去左屌女歐遊食好野飲靚酒啦

如果你要用三五七年又MFin MBA又CFA先入到FO既話
三十歲時你發覺自己人工低過係街邊銀行呃啊婆買保險既人/22歲fresh grad入FO既人
到時唔好喊 仲未計過多四五年你就變裁員首選
掙扎緊考CFA or FRM先
有冇巴絲可以俾吓意見
12月 lvl1 同大家揮揮手
一炮過考都好甘
我相信巴打們係咁再其他人有不切實際既幻想
大把人考咗又唔做相關既工,跟住一堆人覺得考咗好叻跟風就去考,呢啲人真係哂錢哂時間
向Fintech方向仲好過
wfc?
反正CFA唔代表做野叻或有前途,只代表你個人讀書叻。
利申:公司請過幾個CFA都係做野廢,未過試用就被炒
你呢咁
係囉!樓上咁叻叻,做緊GS定MS呀?可以有咁多CFA charterholder比你炒
冷靜d

而家討論緊CFA ge價值 咁當然係assume all other things equal

如果夾硬假設比較係 做得野但無CFA vs 有CFA但做唔到野
咁比較邊有意思呢 而且都睇唔到點解CFA會令人做唔到野 or 唔考CFA ge人一定做到野多d
FRM同CFA邊個好啲?
冷靜
唔考 vs 考極都考唔到,lv 1 fail一兩次,lv2又fail兩三次,有分别㗎
考極都考唔到證明條友死蠢,唔醒目,計數差,做事事倍功半.........etc.返工最怕遇到啲蠢人做同事
做過ibd同pe,行內極少人有cfa
因為大部分有蝗親國戚嘛

個班洗同你去考?
唔關事la,行內冇公司會要你去考
考左都唔會加人工/有任何幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞