2019年考CFA

532 回覆
11 Like 59 Dislike
本人剛報考2019CFA,如有巴絲同路,可pm我,多交流考試及投資心得,謝謝!
晒錢晒時間
巴打有乜好提議賺錢賺時間呢?
知識增長係自己既,咩叫哂時間。
睇TVB上連登就真係哂時間
12月考揮手機
就係呢,其實啲知識都幾有趣又實用,當興趣考也不錯
巴打返工先要考?
巴打點解pm唔到你,係咪因爲我係連登新蛀冊
6月考
lihkg冇pm功能
好老實,我係做呢行,但唔係為張cert,張cert有冇用係咪完哂三個lvl即加一倍人工大家心照啦,其實嗰啲知識係好基本,如果可以容入工作同自己投資決定就會有「value」,間接增加收入.我都爭責左一段時間先今年考.睇真啲,嗰啲野將來可能變成「common sense唔考可能無工做要識」rather than「好辛苦考左可升職加人工」.
我開始睇economics,睇完一次之後會keep時間做practise睇下有乜要加強!巴打你準備成點
係呀 所以心態要分清楚
我都係6月考 只係我份工真係要識呢啲
當然自己投資都有用嘅
點先買到Kaplan notes 淘又淘唔到
想問下巴打點準備同埋點學?
一來自己鐘意,二來為自己財富增值,唔報考唔會咁有紀律讀。
三來睇下可唔可以5-10年後整個partnership 幫身邊人投資,有個牌點都大D說服力
Lvl 1(介紹關於finance上所有工具有基本認識)係degree什至高中程度econ and finance 嘅topic,其實自己睇notes再熟習下難度也不高...至於lvl 2(係進一步講解lvl1工具嘅用法),聽講不合格率頗高,我到時要找高人再請教下..
財富增值...整個partnership幫身邊人投資
果3年時間你自己落場直接玩 感受下個market 睇多D新聞 做多d backtest仲實際
淘寶有wor,不過係正版,要千幾蚊人仔
早幾年有老翻二三百有交易
佢應該係集運唔到落黎
用轉運倉啦 例如dimbuy
運左去深圳先 之後dimbuy會幫你運黎香港
2年開始D網店開始唔撚運香港
lm
諗左幾年都無考
讀CFA 你有咩期望
巴打同路...kellee0409@yahoo.com.hk 交流下...其他同路巴打也可多多聯繫
理想同現實當然有落差,問題係基本都未搞清楚,當遇到現實咁複雜就更加難面對啦...lvl one只係將所有金融運作及原理簡介一次,基本乜野運作叫乜名點原理之類...其實好實際...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞