[月經]王家衛電影啲對白真係好正

295 回覆
1490 Like 42 Dislike
我知自己唔可以應承你d咩 如果我唔係掛住你 我唔會入黎搵你
咪又係抄劉以鬯 對倒 酒圖
兜兜轉轉行左好多冤枉路
咪又係抄劉以鬯 對倒 酒徒
過兩日如果有個女人黎搵我 幫我將個五蚊交比佢 話比佢知我既幸運號碼係1818
「如果有多張船飛,你會唔會跟我走?」

呢句係以前自己中意過嘅女仔教我
其實呢句好夾硬加落去我覺得
本身係古龍本小說講班朋友係冬天,為某一個人還晒啲錢冇錢買酒飲,大家冬天個陣以水代酒照飲得高興。
係東邪西毒入面我覺得呢句比較多餘
如果你唔想被人拒絕,最好嘅辦法,就係拒絕咗人先

想睇文藝片又唔想太冷門,比較大路啲嘅就有woody Allen,首推midnight in Paris

如果華文電影我近排幾欣賞徐浩峰,好擅長將武打片改到變文藝片,但係因為佢本身學武出身,所以啲武打戲好扎實。之前就係佢幫王家衛套一代宗師寫劇本。台詞簡潔,啲mise en scene又好好J,佢頭兩套作品都好出色,學電影必睇

當然你嫌呢啲太大路,我都仲有冷門電影可以介紹,想知再講

「人世間所有的相遇,都是久別重逢。」

王家衛要表達既係感情狀態
好似為左報復而偷情 鐘意既人擺明偷食 你愛一個人但又知改變唔到佢
好多種諸如此類令人好痛苦但又擺脫唔到既情緒
感情本身就係主觀 感受既野無得逼 好似唔同食物對應唔同人既口味
所以通常鐘意王家衛既人會好鐘意
唔鐘意就覺得扮野 懶有深度 唔知做乜鳩
係囉,唔鍾意食廚師沙律又唔出聲
到底幾時先有得睇繁花

btw你想睇邊種文藝片
近期台灣套《大象席地而坐》
文藝+四個鐘片長,啱晒你
打錯,唔係台灣,係大陸戲
廚師沙律 炸魚薯條
梗係要有個人開口㗎啦
唔係佢講邊個講呀
為咗隻雞蛋唔見咗隻手指,值得咩?
唔值得。但係我覺得痛快。
人最大嘅煩惱,就係記性太好,如果可以所有嘢都唔記得,以後每一日都係一個新嘅開始,你話有幾開心

我望住塊鏡,先知道自己輸左
唔試過又點知你係真材實料喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞