[月經]王家衛電影啲對白真係好正

295 回覆
1490 Like 42 Dislike
我覺得呢句好撚古龍
我得到的這個女友便是世上數一數二好的
哩句真係好感觸因為自己經歷過
好啱
寧死不屈
寧為玉碎 不作瓦全
咁咪得
葉先生,說句真心話,我心裡有過你。我把這話告訴你也沒什麼。喜歡人不犯法,可我 也只能到喜歡為止了。
如果我有多船飛 你會唔會跟我走
明明東邪西毒 都算忠於故事設定 好似話王家衛無比版權費 加上票房仆直 金庸叫佢咪再拍

相反 雖然唔係唔好睇 但徐克同金庸算fd底加有比錢 拍到笑傲江湖 離曬罩 金庸就無問題
我就是不明白 你們怎麼那麼喜歡逢場作戲啊?
有個好的足夠了 何必耽誤時間?
劉以鬯好正
佢唔鍾意我 唯有放棄
講水蛇春咁長懶係野咁
瘋狂FF 將句句子無限伸長 無限咁多個藉口 係所有失戀既人都多數會做既事。

如果一句佢唔鐘意我 唯有放棄 咁樣就無左個感情0係度。
王家衛有次讓演員翻譯

「 I love you 」,

有演員直譯為「我愛你」。

墨鏡王說,這樣說話還有什麼意義呢,

應該是:「我已經很久沒有坐過摩托車了,

也很久未試過這麼接近一個人了,

雖然我知道這條路不是很遠。

我知道不久我就會下車,

可是,這一分鐘,我覺得好暖。」

繁花三月,空氣中載滿故事,

更盛滿許多人對愛的憧憬。

關於愛情,也許你曾有更多的想像。

一旦邂逅了彼此,

便會傾盡所有去表達愛護。
起晒雞皮 好正
你想搵例子,搵老人與海唔係問題,但為左屈海明威中二都唔好亂鳩咁翻譯句句子啦,英文原句一啲都唔中二,你譯撚到咁樣,信雅達去左邊呀?
我譯得柒係我錯 sorry諗住試下個性翻譯但柒左

但係中唔中二真係好主觀 係個個context 下有人會覺得好撚熱血 係一個鼎天立地ge 真男人 有d 人可以覺得佢係loser 但又講經講d 咁中二ge 說話
其實王家衛啲對白好撚柒MK

老實講唔係梁朝偉同張國榮講

根本唔撚會好睇套戲,普通人都唔會做到個種Feel

佢美術做得好,演員又搵岩啲對白先會講出嚟講得好。

但根本好撚中二病。

如果你話真係寫得好嘅對白又未到去好中二病,應該真係東邪西毒。

東邪西毒我覺得係王家衛最好睇。

同埋唔好成日神化王家衛,根本佢以前啲戲唔收得,阿飛正傳已經係唔收得嘅例子嚟,係之後啲人先正,我自己都覺得好睇嘅阿飛正傳。
同埋我覺得有時一d 神作/著名作品就會總有d 中二病ge 句子 就好似the old man and the sea : man can only be destroyed not defeated 你試下想像下有個frd 同你講 我剩係會比人屈機但我唔會認輸 幾撚中二 但無損佢成為神作 戲入面ge對白有中二元素係無問題

更何況佢選角同拍攝手法成功隱藏左中二ge 元素

我真係唔知你欣賞同認同一套戲ge 準則係咩 有種為反而反ge 感覺
你想搵例子,搵老人與海唔係問題,但為左屈海明威中二都唔好亂鳩咁翻譯句句子啦,英文原句一啲都唔中二,你譯撚到咁樣,信雅達去左邊呀?
我譯得柒係我錯 sorry諗住試下個性翻譯但柒左

但係中唔中二真係好主觀 係個個context 下有人會覺得好撚熱血 係一個天立地ge 真男人 有d 人可以覺得佢係loser 但又講經講d 咁中二ge 說話
LM
呢套飛佛
大家覺唔覺 王菲 0係重慶森林 既造型係最靚 好少女仔短頭髮到咁(就算袁靚靚都起碼係杜拉格斯頭咁上下長) 港女身材 但你都一樣想要一個咁樣既女仔
我係好大個先認真睇重慶森林 一睇完個刻 就知點解謝霆鋒會唔理世俗眼光同佢一齊
依套係咩???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞