[月經]王家衛電影啲對白真係好正

295 回覆
1490 Like 42 Dislike
酒徒
其實了解一個人並不代表什麼,人是會變的,今天他喜歡鳳梨,明天他可以喜歡別的。
whiskey 好似唔會到期
處女作要迎合返市場口味都好合理啦 上左位成左名想做咩尻都得
星爺套仙歷奇緣咪一樣唔收得,咪後來大家睇到喊
LM
佢用收唔收得做標準就知佢咩料啦
分分鐘連近排電影界有咩活動都唔知
2046有D位係取自酒徒
大家都係意識流既
套花樣年華就黎睇咗10次
「你知唔知啊,以前有啲人呢,如果心裏面有啲秘密,就唔想畀人知,你知唔知佢哋會點?佢哋會走上山度搵棵樹,喺樹嗰度挖個窿,然後將啲秘密講晒入去。講完之後就搵啲泥封咗去。咁個秘密就會永遠留喺棵樹度,冇人會知。」
我聽人講呢個世界上有一種鳥係冇腳,只能夠一直飛呀飛呀,飛到攰就喺風裏面訓教,呢種鳥一世只能落地一次,嗰一次就係佢死亡嘅時候
很多年之後 我有個綽號叫做真毒
「同佢合作咗155個星期,今次係第一次坐埋一齊。平時我哋唔多見,因為人嘅感情係好難控制,最好嘅拍檔係唔應該有私人感情。」
葉底藏花一度
夢裡踏雪幾回
時代唔同
過左咁多年講到爛咪mk
當年睇咪覺得創新破格
其實王家衛啲電影係拍個feel, 所有對白鏡頭都係想將人物既內心感受無限放大, 我最愛重慶森林啲毒撚對白, 你話佢啲對白中二病其實都岩, 失戀中嘅人本來就會有啲中二病
不如我哋由頭嚟過
一接近4月1就好掛住哥哥
最鐘意王家衛呢句
我試過同女講如果我有多一張船飛
你會唔會跟我走 佢答我 :「titanic ?」
樓主呢句真係一流,配合埋九七回歸同埋50年不變個政治意味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞