[月經]王家衛電影啲對白真係好正

295 回覆
1490 Like 42 Dislike
劉華癲峰時期
忘記他 等於忘掉了一切
王家衛好睇既係每個角色都係遺憾 亦無大團圓結局 而中間每式每樣既字句 好多都唔係對白 而係一個人經歷左某啲野之後所得到既感想
答返佢 你既意思係咪即係明知會撞你都願意同我一齊上船
第一套戲係叫 一代宗師
唔係 葉問 一代宗師
你識唔識睇戲架 佢能夠用到呢啲字句而用得好先係欣賞既地方
唔同 唔好比葉問 兩個字影響你

利申:兩邊都鐘意
係咪得我一個覺得太做作..
電影唔多唔少都要chok下,想真實既推介睇楊德昌既作品
話說 我真係睇到訓著左😂
本色出演
留名
好似有完整版睇,會好好多
其實王家衛啲對白好撚柒MK

老實講唔係梁朝偉同張國榮講

根本唔撚會好睇套戲,普通人都唔會做到個種Feel

佢美術做得好,演員又搵岩啲對白先會講出嚟講得好。

但根本好撚中二病。

如果你話真係寫得好嘅對白又未到去好中二病,應該真係東邪西毒。

東邪西毒我覺得係王家衛最好睇。

同埋唔好成日神化王家衛,根本佢以前啲戲唔收得,阿飛正傳已經係唔收得嘅例子嚟,係之後啲人先正,我自己都覺得好睇嘅阿飛正傳。

仲唔夠
Casting 美術 咪導演嘅工作
做得好都唔吹奏等幾時

收唔收得係睇佢大唔大路啫
好明顯王家衛就唔係行大路啦
你要講票房佢仲收得少過十分愛添

但你有冇見過人
拎十分愛出嚟翻 J
梵高啲畫都係死咗先有人識啦
走得前就係咁
當代嘅人唔接受
後代嘅人先欣賞
有幾出奇
王菲
曾經有個女仔好似佢咁鐘意我 但係保鮮紙都會過期啦
啲對白真係好屈機

我又諗起夕爺啲詞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞