兔友請入來交流 :)

631 回覆
24 Like 10 Dislike
以前養咩品種?
是不是銅鑼灣嗰間Rabbitland Cafe? 我都去過飲嘢,可以同兔仔玩
又好似唔係
我入左fb group 見人張墊幾靚 搵搵下先知係呢間
我遲d都搵佢買返張 兔協果張太貴
獅子兔領養返嚟

btw, 有無兔友好鐘意索兔仔陣味好似公仔味咁
我成日索 但聞唔到有味
我日日都索 勁鍾意陣味
形容下
X 2
兔子的窩被貓霸佔了

兔子是被捕獵的動物(prey animal),在大自然內是每個捕獵者(predator)的目標,沒有自然本能去攻擊他人,但牠們勝於速度, 跑得快。牠們是脆弱的動物,很容易受驚的,狗吠聲、雷暴、消防車叫聲等也會嚇驚兔子。牠們的脊椎就像軟骨那麼脆弱。

https://youtu.be/2HMWjTXFwuY
啱啱帶左兔仔返屋企
請問係咪見佢d屎係出面塊版我幫佢執入廁所就識
兔子在籠內任何地方排便是正常的,代表這個是他的地盤。可以看看以下連結關於訓練去廁所(是美國兔子協會建議的):

https://lih.kg/1053849
很喜歡你隻獅子兔,他幾歲?
陣毛毛味
4個月大
我睇左你之前post個video呀 用貓廁
用兔廁係咪冇可能教到?
同埋點抱佢唔會掙扎得咁犀利
而家放左佢既身形既草,我就入左房同埋用布遮住個籠等佢冇咁驚
新帶返屋企唔好急住抱
我養左一年 一想抱佢 我隻衰野就會發哂老脾
兔仔好唔鐘意比人抱起

你呢兩日淨係幫佢清廁所同加草加水
佢熟悉左你陣味同個籠
就會冇咁驚 會出籠探索
你首先留意下佢通常痾尿痾邊隻角
將個廁所搬去個道
同埋兔仔係一路食一路痾
草既位置要係廁所隔離
放便佢邊食邊痾岩位
好 thanks 巴打
每次一抱他,就立即給他吃最喜歡吃的小食,漸漸地他就會習慣和反而喜歡。
等佢定左再試下先
貓廁所會大大減少廁所內嘅墊材(例如Carefresh)同埋糞便跌出來,佢又會漸漸地愛上咗用嗰個廁所。你可以比佢一個籠再加少少空間(用圍欄圍住),呢個就係佢嘅地盤,而廁所就放喺呢個空間內。當佢出去佢地盤以外嘅空間(你嘅客廳、房間等)就係新的世界。要絕育先容易訓練去廁所,絕育後同埋當佢熟習咗喺佢嘅地盤內去廁所,就可以俾佢出來玩。但最好加多一兩個廁所在某個牆角俾佢出來後使用。黃色小雞講得啱,如果佢係都鍾意喺某個牆角去排便,就移個廁所去嗰度。
首先你可以試下姐住佢隻眼
一隻手抱實patpat 跟住姐住隻眼個隻手即刻移落到佢胸度
抱起個下即刻貼實心口 比佢安全感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞