兔友請入來交流 :)

631 回覆
24 Like 10 Dislike

我通常在這2個綱站睇資訊:

http://rabbit.org (美國寵物兔協會)

http://rabbitspeak.com (點樣睇到兔仔係驚慌、憂愁、憤怒和開心)
準備養,但係想搞清楚d概念 唔想害到佢

有幾個問題
1)草架其實係咪唔洗,就咁放係籠就ok?
2)24小時無限乾草: 1/3 Alfalfa Hay, 2/3 Timothy Hay , 返左工既話要放幾多先唔會餓親佢 另外兔糧放滿一碗 我可以安心出門口?
3)我見兔協話個籠唔好用果塊底板,咁用咩墊隻兔會比較舒服?用毛巾墊底得唔得?放佢出黎玩個area 如果用BB仔果d ABC墊 有無問題?
3) 草就未出去比較邊隻好, 2.5kg 一箱果d 食到幾耐?

想準備好 set好個場先
1. 草架可以唔用 我都係直接hea係地下
2. 無限乾草要靠睇佢食量, 我自己早 晚加一次, 每次around兔仔身型形, 你放工返黎見佢食到冇晒 下次朝早就再加多D
3. YES 我依家係用毛巾 + 軟蓆, 因為夏天太熱佢實推走晒毛巾; ABC 墊我冇用開 其實地下佢都會照跑 不過我個隻特別鐘意兔協張玩樂墊(比起普通地墊)
4. 睇兔仔食量 同睇係咩兔
1) 要不要也可以,隨你喜歡。草架貼著籠邊,廁所在下面盛載糞便,讓他一邊排便一邊吃。

2)如果你屋企夠大,其實可以用貓廁所(最好選擇),市面上給兔子用的廁所其實太細,只適合龍貓、天竺鼠等小動物。貓廁所會令兔子開心和舒適地跳入去使用,減少廁所內的墊材和糞便跌出來。你可以買一個籠再加一點空間(用圍欄圍住)給他走動, 而廁所就放在圍欄裡面。廁所內一半放乾草,一半墊材(例如Carefresh),可看這裡的資訊:

怎樣訓練兔子去廁所 (美國兔子協會的建議!)
https://lih.kg/1053849

對,返工前給他糧,他喜歡幾時食就幾時食。

3)買籠後攞走個底板就可以。如果你好似我咁用圍欄加空間比佢,可以加條梯比佢由籠走出來。不要用鐵線籠,因為兔子的腳很敏感。ABC墊可以用,如果他不咬來食。

4)牌子例如Oxbow, Kaytee, momi 都不錯

**小小知識:好多人唔明白兔仔覺得佢地悶、不親人、無視主人,所以棄養。但其實兔子側面看某東西就代表正面看某東西。兔子也有遠視。牠們正前方和下方是盲點,除了這兩個盲點外,牠們幾乎可以看到360度。兔子只有向著前方大約30度範圍,才可以有立體影像。所以佢地唔係無視你,你是在他們視線範圍之內。
啱啱post完先睇到你post 咗
hi 各位絲打
Hi 真野惠里菜老公
多謝巴打解答
兔糧果d係咪放滿一碗?
兔協果張係咪好薄 ? 佢個網睇唔清楚 其實係咪有張野墊住 就可以預防到生腳瘡 ? 諗住放張yoga mat
新手多問題 唔好意思
Thanks 樓主 好詳盡
我冇放兔糧係籠
一日定時7點鐘dinner 先有得食兔糧
我用平時普通D豉油碟比佢
岩岩平底就得 唔會太多太少 (當初SPCA叫我比一湯匙)
有時唔夠佢會掉碟 我就醒多幾粒比佢

兔協張野薄呀~0.5cm
但好好踩 有綿底
腳瘡主要係籠底格仔/鐵線唔唔平衡先會生
普通地面應該唔會
但如果你屋企地板係磚/木板, 兔仔有機會sin腳
有時佢sin住跑好好笑
普通地面唔會既話可以放心
你諗住養咩品種兔?
垂耳/侏儒兔
兔友留名
兔友留名
有兩樣野一定要買, 1.草粉, 2.針筒..., 急救用...
冇用過 touch wood
我個隻好後生 未咁快用得著掛
侏儒歡迎你
這兩種是最受歡迎的品種😊
經常留意佢D屎有無大細粒, 有就食定無壞..
呢啲係咪普通寵物店都有? 可能會買黎看門口
Hi各位兔友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞