兔友請入來交流 :)

631 回覆
24 Like 10 Dislike
兔子都幾得意㗎。好多人唔明白兔仔覺得佢地悶、不親人、無視主人,所以棄養。但其實兔子側面看某東西就代表正面看某東西。兔子也有遠視。牠們正前方和下方是盲點,除了這兩個盲點外,牠們幾乎可以看到360度。兔子只有向著前方大約30度範圍,才可以有立體影像。所以佢地唔係無視你,你是在他們視線範圍之內。
荷蘭侏儒兔?轉了糧吃不吃?

係啊,荷蘭侏儒兔 然後我問番佢前主人,佢前主人話一直食緊呢隻,暫時唔好轉住。
跟住我見天氣開始熱,買左塊涼版比佢抖下涼下,然後試下放啲糧落塊涼版度,佢居然就肯食曬
真好 ! 你用的是什麼墊材(除了乾草外)? 張相睇落去好似shavings,可能我睇錯🤣: Aspen shavings 就可以,pine 同cedar 就唔好。

For your reference:

不要買松木、雪松木及紅杉木的木屑(Pine shavings & Cedar Shavings),因為有種化學物質叫酚(Aromatic Phenols)會傷兔子的肝和呼吸系統。Pine pellets或其他墊材就沒問題,買的時候最好看清楚英文名字 ! 因為依然有很多寵物店售賣這類型的墊材。

總括來說,以下的墊材是對兔子有害

1. Pine shavings and cedar shavings
2. Clay/Clumping litter
3. Corn cob litter
4. Scented litter
5. Newspaper / Shredded paper

以下是對兔子安全的:

1. Paper pulp, 即是Carefresh (比較軟-舒服! 即使牠吃也沒所謂,因為是可消化的,會排出來)
2. Compressed newspaper (紙粒)
3. Compressed sawdust pellets, 即是 Feline Pine, Wood stove pellets, Horse stall pellets (吸收力強)

資訊來源: https://rabbit.org/care/shavings.html
https://youtu.be/JKevuEvgfyM
用緊BOXO comfort
應該係紙粒?
上網查左係環保紙粒
你建議用風扇好過冷風機?
你個籠 入面都有啲亂
佢咁樣分到廁所係邊?
boxo 紙綿黎
紙粒係硬身一粒粒 吸水力高啲
紙綿就一片片 吸完水都會濕濕地們勝在踩落去軟熟
係 真係太熱 我會放雪種(藍色一大舊個啲)係籠邊
用毛巾包住吸返啲倒汗水
啲涼氣飄出黎都好正
佢有時會有啲便便係廁所, 有時係外面
請問點樣可以擺得整潔啲,啲草要放另一邊?
我最後買左dyson部風扇比佢吹
你調校風扇定係度 定係有得佢郁來郁去?
如果佢識去廁所痾尿
除左廁所 其他位唔洗落紙綿
做兔好過做人
換毛期會吸哂啲毛落filter
我換紙棉個陣,其他地方都有尿姐係佢仲未識去廁所?
果陣教我幾隻仔去廁所,係由細開始教。
當見到佢地唔係自己廁所到小左便,即刻搵廁紙吸曬再比佢地嗅,再同佢地講NO..
之後拎張有尿既廁紙放去廁所,再帶佢地上廁所。要佢地知唔可以周圍去。

如果佢已經係個籠到周圍去,有機會已經四圍都係尿味,咁佢就唔會固定咁去廁所。

你可以用白醋加水開希佢,再清潔有尿既地方。 除左可以去尿積仲可以整走d尿味。

而家放幾隻仔出黎玩,小便都會自己番廁所,又或者一出黎就會固定去某個位去完廁所先周圍跑。

希望幫到你
yes 我個隻一放出黎 兔咁腳狂跑返入籠只有一個原因
急尿~
Hi 你叫我😊
你養什麼品種?幾歳?
教導有方
接佢地果陣兩個幾月
而家未夠1歳。
獅子兔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞