兔友請入來交流 :)

631 回覆
24 Like 10 Dislike
想請問下,依家咁熱需唔需要帶兔兔去剪毛或者剃毛?
養左幾年

lm
你係咩品種?
睇佢係長毛定短毛兔
短毛唔洗 長毛要
我諗應該係短毛🤔 荷蘭侏儒兔
唔洗 我個隻都係侏儒兔
我都係侏儒兔 冇剪
佢keep住換毛咁 甩極都有
Hi 👋 2019地圖王
係啊。。。 一同佢梳毛,我就成身都係
我果隻都係短毛
剪左毛之後好好多
👍😊
可愛
天氣越來越熱,大家除了開冷氣機/風扇給兔子外,可以提供瓷磚(ceramic tiles), 我給他們幾塊瓷磚,他們很喜歡躺在上面和伸展,還經常在上面flop(感到舒適時才會做的動作), 相信大家經常見到- flop:
https://youtu.be/55RwANprhBY
買左塊大理石仲未到
好彩呢幾日涼返少少
涼返 ,但成日落雨
唉 中疥癬
滴後頸藥?
寵物酒店話幫佢搽藥 我後日先接佢
lm
你好 👋
我問了House Rabbit Society (美國兔子協會)為什麼反轉兔子放在大腿上剪指甲是危險⚠️,原來會令到兔子有很大壓力,可引致心臟病。他們的回應:

“Some people put the rabbit in a towel to subdue them- but be careful because it can stress them out. Flipping them on their back can be dangerous because it‘s stressful and can give them a heart attack. Can you find someone else to hold the rabbit while you trim the nails? Alternatively, can you find a vet who will help and show you how?”
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞