大公司HKT(春茗編)

673 回覆
527 Like 9 Dislike
扮海軍

巴打又要扮?

春茗呢個星期博覽館搞
個Achiever's Club我有份去

16-4見

連自己老細係咩人都唔知咩

澤楷兄 真係幾孤寒
做生意做到對外界客孤寒都算
對自己員工都咁

難怪HKT流失率咁大
經常有散水餅食

識朋友做左六年 升半級

有朋友做左6年冇加過人工
澤楷兄 真係幾孤寒
做生意做到對外界客孤寒都算
對自己員工都咁

難怪HKT流失率咁大
經常有散水餅食

識朋友做左六年 升半級

所以真心睇部門
底層或者老細唔係睇住既部門...
慘過食屎
本身番工時間已經屌打其他電話中心(差果方面)
最近HKT電話客服仲要加多一粒鐘無薪飯鐘 真係唔L得佢死
識朋友做左六年 升半級

所以真心睇部門
底層或者老細唔係睇住既部門...
慘過食屎

咁都有人做落去
AVP都唔好做

師兄咁勁做到avp?
搵到錢既bu咪高人工 (sales)
唔搵錢既咪低人工 (engine, call center)

垃鳩圾公司anal dinner 都要人比錢去仲要唔夠位要抽,結果成個department 都唔撚柒去,後尾要逐個打電話求返人去真係有乜為呢

唔知上面睇唔開要入黎做既巴打係STO 定AE,千祈唔好入去HKT 做engine 呀,D project 10個10個都 ,無人工加無花紅派嫁,簽約個陣講既野都係 ,唔好信,簽左約就好搵定下份工
HKT都未算閪 solutions仲閪過你地
利申 已quit
任報名有得去喎 但我冇去
我地group今年係每team派quota. 各自抽籤邊個有得上,但唔洗比錢。

師兄邊層
我真係唔覺有春茗,淨係知早兩日有個Achiever's Club

仲有trip 同dinner添
屌你仲要自費買costume 參加黎都唔知做乜鳩

扮海軍

hkt啲mt/gt質素點?

垃圾,有手有腳就請
扮完工又要搵工
會唔會又上㭍上電視
連續兩年上東張西望
不嬲都3月尾唔係咩

我未收過啵,你有幾錢花紅?

睇PDR 通常around 1個月

pdr要幾多分先有一個月?
哩排做緊pdr
AVP都唔好做

師兄咁勁做到avp?

其實唔難
睇番糧單2-5月
冇額外多出既錢啵

重有股

We are pleased to advise you that Senior Management and the Board of HKT Limited (the “Company”) has determined that you are eligible to participate in the Staff Share Award Scheme, and you will be granted company shares in recognition of your performance. Details of your grant and the scheme rules are specified below. Computershare Hong Kong Trustees Limited, the Trustee to the Scheme (the “Trustee”) is instructed to acquire the shares for your benefit.

睇黎你職級都唔細
一般band1 band2 既人應該聽都未聽過呢啲野

其實HKT/PCCW好大 當中又分唔同BU
每個BU 有各自有幾款請人方法 所以啲員工既待遇都好多花款

拎5分以上就會有?
我未收過啵,你有幾錢花紅?

睇PDR 通常around 1個月

pdr要幾多分先有一個月?
哩排做緊pdr

4 但4分好似仲有分上中下 4中 有一個月 4上 多一個月少少 4下 不足一個
點解講到份工咁差但係咁多老野賴死唔走

舊制有loyalty bonus

要計平均到數先有(唔知新制定舊制)
HKT都未算閪 solutions仲閪過你地
利申 已quit

點閪法?
AVP都唔好做

師兄咁勁做到avp?

其實唔難

g13 wow 你外來嘅?
相信大家都記憶猶新
大家仲記唔記得上年HKT要員工自費出席春茗活動

最近各大公司都不斷進行春茗飯局更有大獎抽
但今年HKT既春茗只係內部(主管級)報名出席春茗活動
一般員工可能連春茗兩隻字都冇聽過

#點解一間大公司要做得咁寒酸
#平時都夠刻薄
#人工又唔加

你睇下hkt 股價
但係想行scheme a啊

有scheme a行既咩

條友發緊夢 hkt咁既垃圾gt program撚有scheme

未捱到G07就走晒啦
仲未計唔係年年開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞