[Live] 關西十日之旅超展開

139 回覆
18 Like 4 Dislike
Day 7 金沢 ---->白川郷

7/2 10:30pm 由大阪JR 出發

車內設備齊全
都算舒服

8/2 5:45am 到達金沢JR
東口左邊就係售票處

8:40am 由金沢 出發去白川鄉合掌村
沿途風景秀麗

10:05抵達狄町巴士站
有旅客資訊、租用雪靴同行李寄存服務

合掌村任何一個角度都係影相位
完全無死角

午餐地點《白水園》係巴士站行2分鐘
主要食set

食咗咁多餐,呢一餐係最完善最正宗傳統嘅
叫咗1680円 味噌飛驒牛 - 《ごっつお和膳》

肉質唔差 肉一路燒 一路食過一成熟 半熟 七成熟 都覺肉質鮮嫩 而且食法較鐵板少油
味噌味道較重 配熱食そば亦係一絕 清爽之餘正好中和咸味 的確食得出材料係新鮮
成個和膳好完整 係我暫時最享受嘅一餐

1680円 飛驒牛 真係好抵

旁邊會有個巴士站上觀景台
冬天有積雪行唔到條路 一定要坐車 200円一程
上去見到個景覺得值

入屋參觀有好多
想知歷史同合掌造り 結構、原理 去《和田家》
想一次入場睇幾間就選擇《民家園》啦

但唔使間間入去 因為內容大同少異
反而應多花時間欣賞雪景

另外有溫泉《白川鄉之湯》
同樣地有住宿plan/日帰り

玩到5:30先返金沢6:45到站
7:47《Thunder Bird》到新大阪酒店已經11:00 可想而知金沢距離大阪有幾遠

去完睇白川鄉雪景,我只能夠講:
真係今生係憾
聽日西日本落雪了~
我係4條
樓主walkin もーリヤ果陣幾點
我上網睇話呢間野好full唔book既話有排等

2點鐘 咁啱有一個位 唔使等純粹係好運

咁我都係book定啦,唔該哂
聽日西日本落雪了~
我係4條

我今日去咗4條
Day 8 嵐山--->金閣寺--->衹園--->八阪神社--->清水寺--->伏見稻荷大社

由《JR新大阪》出發搭《JR京都線》到《JR京都 》
行去《地下鐵京都》搭《地下鐵烏丸線》去《地下鐵四条》
行去《阪急烏丸》搭《阪急京都線》去《阪急桂》轉搭《阪急嵐山線》上《阪急嵐山》

嵐山站落車一路向北經過渡月橋

近嘅山峰仍然翠綠,後面嘅山峰已有薄薄積雪

11點到達 《鰻~廣川》

落住雨人少少,前面得大約10個人
等10分鐘就開門,唔使等直接入場

主菜係《うな重定食(上)》5000円

店員為每位客送上《きも焼き》

鰻魚飯之所以高質 係因為你真係食到鮮鰻魚味
而香港果啲只係食到醬汁味冇魚味
靚鰻魚入口化開 口感清新
食材的確高質,值得一試,但係定價就⋯⋯
鰻魚飯不嬲好貴,但同飛驒牛比,性價比就低咗啲

之後行 《嵯峨野 竹林》

《天龍寺》旁邊有水牌引路

行竹林唔需要入《天龍寺》

《天龍寺》唔入場都可以影到靚相

去《京福電氣鐵道 嵐山》搭《嵐山本線》到總站 《北野白梅町》
行20分鐘 / 搭《市バス》市營巴士 101/102/204/205 都可以去到金閣寺

係好華麗 但寺院範圍唔大,行一圈10分鐘,計埋影相買紀念品,半個鐘之內已經玩完

出去金閣寺前 搭《市バス》12/59 去到《衹園四条》落車向東行到《花見小路》

呢度有最多《日本和服妹》,而且人流唔太多,取景唔難

經過《八阪神社》

行上《清水寺》途中順便行一行《石塀小路》

之後就到最多人地段《二年阪、三年阪》
多人到火都嚟,好難影到相,好多中國人大叫,而且好多不自量力嘅支那妹著和服影相

影和服妹前記得睇清楚係日本籍先影 以免中伏

終於見到《清水寺》入口 《仁王門》
清水寺 復修現況(9/2/2017)
《西門》已經圍晒木板,完全睇唔到
《本堂舞台》木柱仍然清晰可見,但底部開始圍木板
《奧の院》圍晒板,但仍可通行

去《清水寺》果位巴打,唔使太失望,仍然可以影到好靚嘅舞台

沿路行15分鐘到 《京阪電車 清水五条》
搭《京阪本線》去《伏見稻荷》

之後由《JR稻荷》返回《JR京都》
二月尾去白川鄉 希望仲有雪景
二月尾去白川鄉 希望仲有雪景

要注意交通安排
30/1 去左白川鄉第四回點燈,人又多又雨雪,人流管制觀景台又上唔到,雖然都覺得好靚,但睇番樓豬日抖去個景,感覺仲正仲舒服 有生之年都想去多次
30/1 去左白川鄉第四回點燈,人又多又雨雪,人流管制觀景台又上唔到,雖然都覺得好靚,但睇番樓豬日抖去個景,感覺仲正仲舒服 有生之年都想去多次

即刻去囉
Day 10
基本上行程就完晒啦 多謝收睇

我會將資料詳細整合
包括白川鄉訂巴士過程,鐵路轉車等等,古蹟會補多少少相片及內容

然後重生開post
飛田新地呢
去左大阪之後一個月先睇完套真田丸

另外大阪城係大火後重建 所以有升降機同洋廁

變咗博物館

唔去姬路都去彥根城好過

唔去姬路都去彥根城好過

Why not both

唔去姬路都去彥根城好過

八幡+彥根一日行得切?
假叔上埋八幡山

唔去姬路都去彥根城好過

八幡+彥根一日行得切?
假叔上埋八幡山

行得切 彥根城+近江八幡+安土城 都仲得啦
一次過追哂

唔去姬路都去彥根城好過

八幡+彥根一日行得切?
假叔上埋八幡山

大阪出發都得?

唔去姬路都去彥根城好過

八幡+彥根一日行得切?
假叔上埋八幡山

大阪出發都得?

JR關西pass 己經包埋滋賀

早上先由大阪去彥根
例如 8-9 佐和山
9:30 - 11 彥根城
11-12 午餐
12:30-2:00 安土城
2:30-3:30近江八幡水鄉
3:30-5:30 八幡山
6:00 近江八幡晚餐 (當然要book)
回程

唔介意早趨身時間足夠
時間唔夠可以cut 佐和山/ 八幡山/安土城 其中之一

水鄉 彥根城 無論如何都要去

唔去姬路都去彥根城好過

八幡+彥根一日行得切?
假叔上埋八幡山

大阪出發都得?

早上先由大阪去彥根
例如 8-9 佐和山
11-12 午餐
回程

唔介意早趨身時間足夠

唔去姬路都去彥根城好過

八幡+彥根一日行得切?
假叔上埋八幡山

大阪出發都得?

早上先由大阪去彥根
例如 8-9 佐和山
11-12 午餐
回程

唔介意早趨身時間足夠

可惜我唔去「料理店」
見到你入咗搵食post 呢方面俾唔到意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞