[Live] 關西十日之旅超展開

139 回覆
18 Like 4 Dislike
啲招牌夠晒生動 個個都做得好仔細 的確令人好想食嘢 有唔少食客同店員一齊去招牌影相

當然唔少得 餃子の王將

華麗轉身 四圍都係串かつ 包括橫街窄巷都有好多地道小店 裝修同深夜食堂差唔多

地標自然係通天閣 今日靠晒佢認路

返上去新今宮站 離遠都睇到通天閣幾靚

新今宮好本土 好貼地 又近通天閣 四天王寺 值得行吓
食唔到 八重勝當然即刻起程去 大阪城公園
同樣係搭環狀線 相當簡單明瞭 唔使煩搭咩車

行入去發覺大阪城真係太大啦
車站口行去天守閣已經20分鐘
天守閣前面打卡點係 極樂橋

護城河水位好低 水少更顯大阪城規範極大

你可能覺得大阪城靚
老實講 重建後變得不倫不類
天守閣頂層用豐臣氏設計
其餘部份就用德川氏設計
所以頂層係唔同顏色
連日本人都批評係「四不像」
而且對豐臣家好唔尊重

家康為咗令人民忘記秀吉嘅豐功偉業
刻意將大阪城改到面目全非
但大阪人心中只有秀吉
唔少戰國迷同我一樣討厭家康

屌你老母 德川家康
好啦 屌完都係好入去睇吓嘅
同名古屋城一撚樣 出面有elevator 直撚接插入去個天守閣入面 做乜鳩 柒到爆
好心廢老就返屋企睇名信片啦 仲學人睇古蹟 屌俾你地破壞晒
我一心諗住自己登城會好啲 屌你 條樓梯 同屯門醫院一樣 點撚樣感受個氣氛呀仆街

1層入口 同 手信店
2層 旅客資料中心
3~4層唔影得相 主要有大量文件 書信 書法 畫作等 入面全面嚴禁拍攝

有一個counter賣書本 名錄 好值得睇
因為有得買 大阪夏之陣屏風畫 左幅 右幅copy
連埋解說資料一張 總共3張只係300円 抵到痴線

你買個柒頭"I love Osaka"鎖匙扣都500円以上啦 名信片一張都200円啦 梗係狗衝啦

呢個絕對係必買手信!!
兩幅連埋長過我對腳
行完上5-6層

5層有夏之陣 兵仔模型 做得好靚
可惜冇得買

6層 主要係講解大部份同德川有關嘅大型合戰 資料 對住部電腦不如自己睇書好過
上頂層真係屌出聲
有個籠圍撚住 影唔到靚景

完全冇心機睇 唔想逼所以跑落樓算啦
出返去其實有唔少攤檔人頭湧湧

正所謂 景點食物 搵你笨柒
我梗係唔會係城入面買嘢食啦 留俾支那人

原本以為天守閣行完就無景點
點知⋯⋯冬天都有得賞花 梅花為主 有幸可以見證 開花一刻 睇到大自然生命力

唔好以為個景好靚 其實全日毛毛雨
個天灰過北京 好難得仲影到靚相
證明啲花真係好靚!冬天去其實無任何期望,有意外收獲真係好感動,一路行一路影唔想停

直至我見到個水牌⋯⋯
入黎攞下靈感
《戰國 The Real 》係期間限定嘅大型表演
有歌舞 合戰演武 花火 等等內容
以真田信繁(幸村)作為主角
去演繹大阪之陣

起初覺得會中伏
但睇到係係由環球影城主舉
諗都唔使諗即刻狗衝 買飛 SS位
連稅3980円 你問我抵唔抵睇? 平過坤哥演唱會 叫唔叫抵

但臨開波先落狗屎 我入咗西の丸門口就去避雨 順便食串かつ

等開波唯有行吓個場地先啦

個場報置到好似真田信繁嘅陣地
沿路好多戰棋
播住類 戰國無雙嘅和風音樂 加上 號角 戰鼓嘅聲音 令我更期待

當然例牌會都有小食檔
同紀念品店
入面有六文錢家紋產品 甲胄 太刀等精品
太刀 先2600円 刀身造工 刀形 色水都好靚
可惜過唔到境,否則真係會買

點都好買咗啲設計好精美嘅小物
環球出品 必屬佳品

我討厭家康 自然就會鍾意 真田信繁
由環球設計 又期間限定 人一世物一世 所以先會走去買

點知⋯⋯你夠鐘入場先同我講Cancel 又冇廣播 係職員講到我先知
屌你老母 德川家康

已經8點唯有返歸啦
但諗諗下 仲有道頓堀喎
作為男人 我決定去追尋 真島吾朗 嘅足跡
去演繹大阪之陣

起初覺得會中伏
但睇到係由環球影城主辦

沿路好多戰棋
播住類 戰國無雙嘅和風音樂 加上 號角 戰鼓嘅聲音 令我更期待

當然例牌會都有小食檔
同紀念品店

環球出品 必屬佳品

點知⋯⋯你夠鐘入場先同我講Cancel 又冇廣播 係職員講到我先知
屌你老母 德川家康

已經8點唯有返歸啦
但諗諗下 仲有道頓堀喎
姬路城真係好靚
蒼天堀 還原度都有90%
相信有玩/睇達哥玩《人中之龍0》
都會好熟悉呢個場景

上原亞衣 會唔會喺閣樓上面呢?

有個支線任務係講有氣肥宅唔夠膽過橋,叫真島幫佢開路

雖然全日天氣都幾差 但落完雨 地面反射燈箱光線 又係另一種景緻
影影吓 快樂不知時日過 冇晒嘢食 得返最伏嘅金龍拉麵
我決定擇日 後日去完奈良再去食,
希望聽日冇雨
蒼天堀 還原度都有90%
相信有玩/睇達哥玩《人中之龍0》
都會好熟悉呢個場景

上原亞衣 會唔會喺閣樓上面呢?

有個支線任務係講有條肥宅唔夠膽過橋,叫真島幫佢開路

雖然全日天氣都幾差 但落完雨 地面反射燈箱光線 又係另一種景緻
影影吓 快樂不知時日過 冇晒嘢食 得返最伏嘅金龍拉麵
我決定擇日 後日去完奈良再返嚟搵食,
希望聽日冇雨
Day 5

天氣報告不可盡信
我日日上jnto.co.jp睇定每日天氣
信佢今日好天

於是開始出事鳥⋯

去咗好多城市 未去過鄉鎮、郊外地區
個Kansai Wide Area Pass 西至姬路 東至滋賀

為咗賺盡交通費,今日一於去到盡 座 《東海道本線》出發去《彥根》

去到《野洲》天色突然昏暗 藍天變灰雲

開始遠離市區 有大塊田

見到地上積雪 可以知道天氣比之前更凍
鄉郊景色完勝城市 見慣密麻麻高樓大廈
始終都係鍾意屋仔、工場、倉庫

去到《彥根》出閘見到一堆海報⋯

《彥根》最出名人物,就係井伊直虎同石田三成
《彥根城》係井伊家領地,點解關石田三成事?

呢一帶原本係石田三成領地,
關原之戰後,因為百姓始於難忘石田三成生前廣施仁政,對德川統治極力反對

為咗展示幕府實力 ,鎮壓示威穩定局勢,
家康命令井伊家於《佐和山城》原址西邊修築更大更豪華嘅《彥根城》,希望民眾忘記石田三成

《彥根城》講到尾同《名古屋城》一樣,無咩大型戰役紀錄,純粹為咗幫家康打飛機而起

石田同井伊之間
我好果斷地選擇前者
於是決定去行《佐和山》
行程突然變咗行山活動
行出車站 又落雨 但毛毛雨我冇為意
車站出面有 近江鐵路資料館 門口展出幾款特別拉花車箱,鐵路/電車迷必check

其實呢道大路都唔多條 一個指示牌都冇
我唯有向住山腳方向行

行到前面 已經冇馬路 我諗住行上天橋睇吓附近環境再探路

俾我見到第一個水牌 重燃希望

我決定狗衝 經過呢條鄉村

經過一塊好細嘅菜田 有條小徑 只夠一人通行 天色昏暗 落住雨 只有水聲 風吹草動 陰風陣陣 周圍一個人都冇 我都唔太放心
加快腳步盡快離開陰森小路就算

見到呢條河 我第一時間諗起鬼片
媽呀 我真係好後悔行咗去《佐和山》呀
一場嚟到 我逼自己前進 我說服自己要冷靜

日光日白都好陰冷 我唔想留多半秒
屌 快撚啲 個心好唔安定
上年去大板城梅花冇開

見到 《佐和山城跡》 同一個足球場
我鍾意平靜返心情 多番少少陽氣
起碼我知道自己冇行錯 心裡面少咗一份不安

右邊見到有梯級行上去

個景又幾靚喎~
行過去 我過咗頭先足球場見到嘅《佐和山城蹟》大字招牌
四圍有零零丁丁幾間村屋
好大雨 我要收埋部相機 只可以用iPhone

見到間屋好靚 心情好翻少少
見到另一個水牌

前面有神社同寺廟 仲有一堆靈位,我真係唔想再影⋯⋯
再行 我見到《石田三成》四隻大字⋯

總於到山腳 向三成行禮之後要再前進

原來呢道都有個細細嘅觀音寺
只限參觀 不接待遊客

上山要 20~30分鐘
證明座山唔高,帽事嘅

見到 《佐和山城跡》 同一個足球場
我鍾意平靜返心情 多番少少陽氣
起碼我知道自己冇行錯 心裡面少咗一份不安

右邊見到有梯級行上去

個景又幾靚喎~
行過去 我過咗頭先足球場見到嘅《佐和山城蹟》大字招牌
四圍有零零丁丁幾間村屋
好大雨 我要收埋部相機 只可以用iPhone

見到間屋好靚 心情好翻少少
見到另一個水牌

前面有神社同寺廟 仲有一堆靈位,我真係唔想再影⋯⋯
再行 我見到《石田三成》四隻大字⋯

總於到山腳 向三成行禮之後要再前進

原來呢道都有個細細嘅觀音寺
只限參不接待遊客

上山要 20~30分鐘
證明座山唔高,帽事嘅

上嚟感覺有啲似去拜山 因為好多墳墓
去演繹大阪之陣

起初覺得會中伏
但睇到係係由環球影城主舉

沿路好多戰棋

當然例牌會都有小食檔
同紀念品店

環球出品 必屬佳品

屌你老母 德川家康

已經8點唯有返歸啦
但諗諗下 仲有道頓堀喎

我仲諗住睇下你個評價再諗去唔去睇

2月10日返去睇
雨愈落愈大 連電話都頂唔順熄埋機
我無辦法再影相 但都總結一下

唔同港女行菠蘿山
日本行山挑戰性大好多 石級好細,大約一格階磚咁大 上面生晒青苔好易仆街
部分路無石級/被泥沙同雪埋咗,落雨要捉住樹幹先行到 平時好天應該可以兩手空空行上去 上30分鐘 落20分鐘
由車站行去山腳20分鐘
所以由落車到山頂50分鐘左右

你要面對兩大敵人
1 猴群 會三幾隻係樹上面跳跳吓
2 胡蜂 部分人有敏感被針會休克

因為落雨所以我冇事 起碼冇胡峰
總之自己執生啦

竹林同雪景好靚 上面貼咗少少相 山上景色更好

我上山目的係為咗睇琵琶湖 同彥根城
能見度太低我淨係見到樹

於是下一站去彥根城

同佐和山相反方向 而且近琵琶湖眫
希望睇到湖景

見到呢個像就行啱方向
前面會有十字路口有百貨公司
一路向西行15分鐘會見到水牌 旁邊有個神社

經過咗會見到城牆

跟住馬路行就到售票窗口
有三種票 1 博物館+天守閣+玄宮園
2 天守閣+玄宮園
3 博物館

冇得淨係上天守閣
所以我選咗1 全包

職員叫我睇咗博物館先
1:30有吉祥物

展品有刀、赤備え 申冑
一睇就知完勝 大阪城、名古屋城
展品仲有好多 茶具、樂器
所有展品附有圖文解說
日文到N2程度可以睇得明 拎返屋企慢慢研究 真係學到嘢

展品我影晒俾你睇就無意思啦
推薦大家去滋賀玩務必睇睇彥根城博物館
夠鐘到今日主角出場

之後上去天守閣

天守閣比較細右邊連住條走廊就係入口

同《姬路城》一樣,為12現存天守之一
只有呢啲天守閣先有木造結構
其餘都係類似博物館之類,用鋼筋水泥重建

所以如果想睇古城 12現存天守一定係最佳選擇

天色差到 又係睇唔到琵琶湖の水

完成彥根市 下一站就係 水鄉 《近江八幡》
市內景觀如下 行一公里都係得我一個行人

車站同水鄉冇咩公其交通
得旅遊巴同的士 我決定行 落雨之下要20分鐘⋯

見到啲屋簷就開始近目的地

呢間舊郵局幾吸引

條路有唔少店舖 行足500米都冇一間係開門營業嘅

直至見到個鳥居

終於到終點
落雨水位好高 同河邊步道接近平排 有少少牙煙

呢個位要好小心棵樹 撞到就變《海底奇兵》

雖然個天灰過太空灰 但都算係古色古香
難怪好多大河劇嚟取景

去《きむら》買魚乾做手信

之後因爲太攰太肚餓 《久ば多屋》食近江牛
同神户牛有得揮
《近江牛 網焼き》3280円
我問店員有咩交通返去車站
店長話親自車我返車站
果一刻好感動 我一丁人又唔係食好多嘢
佢都二話不說就話揸車送我走
我都唔好意思 我推咗佢 佢堅持要送
於是我唔想麻煩佢 好快食晒俾錢就走

上車沿途5分鐘 傾咗一陣計 佢話鍾意港女 之後去站又不停向我行禮
我收到佢卡片後就上車站回程

今日滋賀遊 完成 雖然艱難 但起碼叫做體驗咗鄉郊地區 都好滿足
Day 6 今日主要係休息
行程只安排奈良
下午2:30 到

冬天佢地動作好慢 冇想像中咁狼死

記得去買 柿葉壽司 !
呢個係當地名產 古法炮製
古時日本人經商或遠行,要延長食物嘅食用期限,於是用柿葉包落食物上面保鮮
成為奈良名產

唔使放入雪櫃 同埋唔可以連個葉食

之後返大阪 休息 準備今晚搭通宵車
下一站 《金沢》

今日冇咁忘 終於出晒文
Day 6 今日主要係休息
行程只安排奈良
下午2:30 到

冬天佢地動作好慢 冇想像中咁狼死

記得去買 柿葉壽司 !

呢個係當地名產 古法炮製
古時日本人經商或遠行,要延長食物嘅食用期限,於是用柿葉包落食物上面保鮮
成為奈良名產

唔使放入雪櫃 同埋唔可以連個葉食

之後返大阪 休息 準備今晚搭通宵車
下一站 《金沢》

今日冇咁 終於出晒文
樓主walkin もーリヤ果陣幾點
我上網睇話呢間野好full唔book既話有排等
樓主walkin もーリヤ果陣幾點
我上網睇話呢間野好full唔book既話有排等

2點鐘 咁啱有一個位 唔使等純粹係好運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞