[Live] 關西十日之旅超展開

139 回覆
18 Like 4 Dislike
飯後開始攰 於是早少少上有馬溫泉
先要由新神户去到谷上轉車去有馬口再轉一程去溫泉區

駁三程終於到

兵衛向陽閣
Check in 之後去行吓
飯後開始攰 於是早少少上有馬溫泉
先要由新神户去到谷上轉車去有馬口再轉一程去溫泉區

駁三程終於到

兵衛向陽閣
Check in 之後去行吓

天神泉源就位於天神社 冇咩人會特別上嚟
遠離人群就係最舒服
企定定睇住蒸氣爆出嚟 我都覺得好熱血好感動
睇到姬路城原來行一轉已經花咗2個半鐘
唯有依依不捨去搭新幹線去新神戶
一路行一路享受姬路市嘅寧靜

由天守閣可以睇到市中心就係一條大街
沿路有各家大型銀行/金融機構 但冇一棟可以同宏偉嘅姬路城相比
Day 3 今日好遲起身 出得門口已經係中午
今日目的地係名古屋 話就話係關西之旅 其實愈去愈遠 一路玩落去 活動範圍已擴大至 穿洲過省嘅地步 可能去嘅地方仲多過backpackers

坐新幹線去名古屋 中午好多人 自由席全滿唯有企係車箱接駁位 遇到一個加拿大backpacker 佢話英文完全溝通唔到 連車站職員或警察都講唔到幾句 但大家都好熱心幫佢令佢好感動 去日本玩對鬼佬的確係好大挑戰 香港人識睇吓漢字已經冇問題
香港人其實真係幾幸福

到站已經一點半 想去矢場とん食午餐
多人到 人龍由門口排到出後樓梯 就快排到上另一層 我當然要爭取時間

我決定遠離市區旅遊景點
去冇人識嘅《有松》
當地有出名嘅紮染工藝
名古屋最麻煩嘅一點
就係鐵路網絡由 JR 名鐵 近鐵 三家公司營運 互不相干 車站位置唔相連 例如JR名古屋 行去 近鐵站名鐵站就要5分鐘
搭名鐵本線去有松 係一個好正嘅體驗
坐車頭位置可以睇清楚架駛位
感覺好似玩緊高清版《電車GO!》好似自己揸緊電車一樣 睇到唔想落車呀

當然電車上唔可以拎住大大部相片影住車長 始於日本人人重視禮貌 會覺得被冒犯
所以iPhone影幾張 適可而止

話咁快到咗 有松站

一落車見到大大個水牌 有松めぐり
主要由古住宅同紮染工坊/商店組成

街上有唔少屋被列入世界遺產
間間屋都古色古香令人好想入去住
幸好冇被發展成酒店 否則建築好可能被破壞 可以睇得出 當地人寧願唔賺錢都要保護古蹟 服部宅武田宅等等古居完整無缺 但就唔開放

呢道一定要去 因為只有日本人去 唔使擔心支那旅行團破壞你嘅旅程

名古屋最靚郵局

冇諗過平時最討厭藥房嘅我會被呢間 山田藥局吸引住 殘舊又有型 夜晚係咪有喪屍跑出嚟

學生窮只可以買條手巾留念 1400円就買到完美嘅傳統工藝 質素絕對係世界級

仲有紮染浴衣、吳服可以買,下次搵到錢去多次掃貨

呢條街東邊、西邊 各有一間 山車會館
山車 就係祭典上由大量壯丁抬住嘅大轎
有部分有華麗嘅裝飾 部分真係會載人 扮演歷史名人等等 配合祭祗主題

個呀嬸職員仲唔收我入場費
人形 做得好靚好仔細 日本人工藝真係好屈機
黎緊三月都去京都姬路留名學野 好中意去日本d小城市 上年十一月都一個人去左名古屋高山金澤 高山真係好舒服 d大城市太似香港去黎都冇乜意思
黎緊三月都去京都姬路留名學野 好中意去日本d小城市 上年十一月都一個人去左名古屋高山金澤 高山真係好舒服 d大城市太似香港去黎都冇乜意思

同我一樣 唔鍾意太國際化嘅都市 因為感受唔到地道文化

姬路令人感到好放鬆 空氣好好 啲人好有善會特登講廣東話 冇大城市嘅壓逼感
暫時去過嘅城市 我最鍾意姬路
趁暫時少人識就快啲去玩 如果變咗旅遊勝地就會好影響體驗
至於另一景點 桶狹間古戰場 唔建議花太多時間去 除非你朝早7-8點去到有松 其他景點未開可以去
果度其實就係一個普通公園
有織田信長同今川義元像 加少少戰爭資料介紹 就係得呢啲嘢
我pass 咗 因為浸完溫泉好好訓 今日好遲起身 要趕去名古屋城啦

坐名鐵 名鐵本線去 金山 轉 地下鐵 名城線去 市役所
3月尾去大阪留名
想問問清水寺係咪可以慳返唔去了?
3月尾去大阪留名

好似未定實3月咩日子開始
不過其實都係清水舞台整,如果要去都仲有其他野睇嘅
係打卡會無咁靚
巴打張PASS包埋名古屋架咩??
市役所站近東門入口 參觀完會係正門出
入到到名古屋城 主要參觀部分係 本丸御殿 同 天守閣

每日有武將隊於名古屋城西之丸出巡
雖然係演員 但全部都入型入格
但係德川嘅地頭有仇人秀古同三成出現會點

名古屋城於關原之戰完結後,因為清洲城政治動盪加上水災問題持續,1609年德川家康計劃築城,次年正式動工.

家康呢條撚樣發起「天下普請」 ,要求關原之戰後臣服嘅外姓大名貢獻人力物力資金建城以表忠誠,包括福島正則、加藤清正都不滿剛剛戰亂落幕又勞民傷財,而且要獻金太多,但又不得不從⋯
唔知佢地有冇後悔當年一時意氣同石田三成反目成仇呢

因為戰國未期好遲起所以冇咩輝煌戰爭紀綠 兩戰時期遭空襲波及 天守閣係由鋼筋水泥重建嘅
與其話係軍事設施 不如話係德川向世人展現實力嘅象徵

一於睇咗本丸御殿先

本丸御殿一貫德川家嘅的風格 裝潢極為奢華 房間門同牆 有大量屏風畫舖晒金 但一啲都唔老套 古代美術的確雋永經典
簡單華麗
為保護畫作 唔可以入房間參觀
只可以係走廊遠距離睇 影相唔可以開閃光燈

行完一圈後到主菜 天守閣

最特別嘅地方係天守閣同旁邊嘅小天守由 被稱為「劍塀」嘅櫓台連接,照字面解,就係牆上頂端有槍頭等利刅防止敵兵爬牆嘅設計
而大小天守相連即係「連立式」

天守相當壯觀但可以影相嘅角度唔多 因為 另外一個方向有elevator係旁邊大剎風景 而且城入面每一層做成唔同主題嘅展館 但就因為elevator 樓梯 燈光 全部都現代化 似博物館但唔似城蹟 入面冇影相 上到天守閣人太多 而且中間有賣紀念品攤位 令空間更加細 好難搵到位睇到市內風景

總結一句 屌你老母 德川家康

唔包名古屋 我另買新幹線車票
因為我玩嘅範圍超過晒所有pass
關西區無任何pass 可以cover到我所有行程
我唔買潮牌 唔買動漫周邊 所以有預算搭新幹線
來回自由席大約11000円
3月尾去大阪留名

係打卡會無咁靚

我今次去關西就係為咗趁維修前去清水寺
維修都可以上舞台但圍晒板 學巴打話齋 少咗個打卡影相位
唔使太失望,除咗舞台仲有好多部份都靚
而且京都由祗園一路 景點全部都好集中
反正去附近都會經過 所以巴打唔好灰心 照狗衝啦

怕圍板礙眼可以夜晚先去 都算係折衷方案

唔包名古屋 我另買新幹線車票
因為我玩嘅範圍超過晒所有pass
關西區無任何pass 可以cover到我所有行程
我唔買潮牌 唔買動漫周邊 所以有預算搭新幹線
來回自由席大約11000円

rich
睇完名城返去名古屋市中心 繁華好比大阪
成日未食過嘢好餓
返去名鐵站百貨食 矢場とん 味噌吉列豬排
我為咗避開人潮 5點半天未黑就去到唔駛等位坐吧枱

《わらじ定食》
個汁好味唔在講 外脆內軟 又唔會乾
但係食とんかつ算偏貴 埋單1728円 下次仍會再去

另外一樣名古屋名物有手羽先 (雞翼)
世界の山ちゃん 係當中手屈一指 專門店
幻の手羽先 一人前分量 外賣 464円

返到大阪仍然會掛住呢種味道 一人前都已經食上癮 好想再飛返去食

食完係時候搭新幹線返歸
一直未食過便當 於是走去試伏
買咗名古屋站限定便當上車食 加埋當地釀製嘅限定 Kirin 成個餐都好有地道打工仔feel 見到唔少人收工搭新幹線食便當

呢個便當大份而且食物種類繁多 所以係貴一啲1050円 Kirin 247円
打開個賣相又唔差喎

分別有 コーチンの雞飯
天むす
あんかけパスタ
味噌かつ
エビフライ

又幾好食喎 對比一下大學飯堂果種味道 呢個便當簡直係神作 算係另類嘅 飲事體驗 幾好玩

今日旅程完成
3月尾去大阪留名

係打卡會無咁靚

我今次去關西就係為咗趁維修前去清水寺
維修都可以上舞台但圍晒板 學巴打話齋 少咗個打卡影相位
唔使太失望,除咗舞台仲有好多部份都靚
而且京都由祗園一路 景點全部都好集中
反正去附近都會經過 所以巴打唔好灰心 照狗衝啦

怕圍板礙眼可以夜晚先去 都算係折衷方案

好,行程依舊加返清水寺先。唔該晒
名古屋城...比我既感覺係...好新好新, No Good
名古屋城...比我既感覺係...好新好新, No Good

正解 姬路城>名古屋城

姬路絕對係逃離城市壓力嘅聖地
難得連商店街都唔使同人逼

冇行人就係爽

電話亭個設計襯返姬路城 簡潔俐落

行咗好耐開始餓啦 於是搭新幹線去神戶

15分鐘已經到站 快電車一倍

呢條斜路行上開就係異人館

個個館都獨立收入場費 仲要望落去普普通通全部參觀晒 仲貴過一晚酒店費用 我真係唔會去日本睇鬼佬嘢 行一圈就落去食神戸牛 沿路其實係一個45度山坡 真係辛苦自己
反而穿街過巷會有唔錯嘅影相位

外面睇吓好啦 笑住入去 包你屌住出嚟
睇相都覺得悶 入去行個圈250 至500円 仲要有人排隊
當然有終國人排隊就梗係即刻走啦

間神戶牛其實有得book
可以揀師傅位
提早book仲有特價神戶牛午餐

我冇book 因爲我一個人去 而且唔準時
唔想麻煩人地
Day 4 因為預計今日落雨 所以唔出遠門
今日會留守大阪
玩法好簡單 由新大阪落去大阪站 然後搭
《大阪環狀線》即係city loop
有1號逆時針 /2號順時針
其實幾彈性 想去四天王寺/通天閣/黑門市場 先就 搭1號 ;想去大阪城先就搭2號線

我去咗通天閣先
我由新今官落車 其實幾有民間特色 好貼地

行過去通天閣途中會有最出名 串炸(串かつ) 《八重勝》

有馬路邊行過去要落幾級樓梯 其實唔難搵
2點半仍然排滿人

唯有行吓通天閣先啦 無謂浪費時間

巷仔細細但好有趣 有射的 彈珠機 將棋圍棋館 麻雀館 見到好多人射靶

出咗條巷就係通天閣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞