沈陣營第二百一十期 - 大PUT沽去,倉淘盡,千古中環人物

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
呢隻啲人係一手一手咁放
岩岩5.65入多注
又買多7000股
唔好避 佢一止蝕就會跌
師父淡倉要keep 住啊
下月期指高水
幾耐未試過
新雄雞喺高位,暫時唔諗,要等回先有得諗
料儲局下半年加息一次 滙豐:港加息周期或完

滙豐亞太區顧問梁兆基。

【星島日報報道】市場對美國聯儲局年內加息次數看法分歧,滙豐亞太區顧問梁兆基認為,美國即使加息,也是下半年的事,且最多只加一次。香港方面,儘管港匯近期多次觸及7.85弱方兌換保證價,金管局上周亦終出手接下港元沽盤,但他估計銀行體系總結餘仍會維持較高水平。鑑於香港銀行水浸,以現時港元拆息的水平,他料「今年香港無乜機會加息」,並指香港的加息周期可謂完結。

美聯儲局將於下周議息,梁兆基接受本報專訪時表示,相信美國上半年加息機會不大,因美國經濟增長放緩、通脹疲弱,加上中美貿易爭拗及早前美國政府停擺均不利美國的經濟數據表現,至於下半年則視乎美國經濟會否反彈,若出現反彈勢頭,美國才有望恢復加息,但指「就算有機會恢復加息,我相信美國今年最多只可加息一次,都可能是最後一次」,而美國的加息周期亦將就此完結,主要由於全球經濟增長放緩,美國經濟也會受到拖累。

至於香港息口情況,梁兆基說,「香港的加息周期都可以話係完結喇」,因為「即使美國下半年再加一次息,但以香港目前的拆息水平來看,相信香港今年加息的機會微乎其微,除非有大量資金流走」。

受季結影響,近日1、3個月港元拆息(Hibor,即香港銀行同業拆息)持續上升,昨分別升至1.41厘及1.67厘。梁兆基表示,雖然港元拆息甚受季節性因素影響,但因香港市場資金實在太充裕,故料港元拆息將持續徘徊於較低水平,不排除1個月拆息在季結後重回1厘以下,尤其Libor(倫敦銀行同業拆息)有回軟迹象,港元拆息上升機會微,估計在Libor跌勢快過Hibor下,港美息差將會收窄。

去年9月美聯儲局自2005年來第8度加息四分一厘,滙豐帶頭宣布上調最優惠利率(P)八分一厘,並將儲蓄存款利率加至0.125厘,其後各行跟隨加息,為香港12年來首次加P。不過,加P及儲蓄存款利率後,港元拆息很快便回落,只在年結、季結時才稍為回升。問及去年有否加錯息時,梁兆基回應說,「去年我們沒加錯息,美國加息8次,我哋才加息八分一厘」,事實上當時港元拆息確是上升了,令資金成本有壓力,所以調整息率,但只作微調。

對於整體港元拆息偏低,資金仍不外流,導致港元資金池持續龐大,梁兆基解釋,當中涉及很多原因,包括企業客戶在資金調配方面偏向持有港元資金,如內地資金或因有很多交易以港元為基礎,遂將人民幣分配到港元,相信此舉某程度亦受人民幣升跌影響。雖然近期港匯多次在清晨於外圍觸及7.85,但金管局暫時只於上周尾入市承接港元沽盤一次,涉資僅15.07億港元,令今日(12日)的銀行體系總結餘相應減少至748億港元。梁兆基稱,近期港匯持續偏弱於7.85邊緣,主要由於港美息差擴闊至逾1厘水平,並觸發買美元沽港元的套息交易所致,但在美元資金缺乏出路下,套息盤紛紛平倉,繼而導致港匯觸及7.85後就很快微彈。

https://hk.finance.yahoo.com/news/料儲局下半年加息-次-滙豐-港加息周期或完-221133133--finance.html
其實都冇點加過邊算週期
師父無開淡倉keep 咩
叫人睇位開淡倉就得
所以師父on99,日日J加息收水,股爆樓爆,當上世紀10厘息年代,屌那聲存定期有5、6厘,仲炒條毛股,買乜鬼樓,做乜春生意呀? 擺定期喇都傻嘅,華爾街班撚屌冇飯開,香港班財演一樣冇飯開食老綜都得喇
師父同老貓一樣
日日幻想all drop to 0之嘛
師父由17年J到依家,最近知收水加息睇勢頭冇得J,就化身全球經濟顧問,大屌各國財金官員唔識經濟、短視、飲鴆止渴...下刪500字

佢老味正一世界末日撚嚟,成日想攬炒,成個沈門陪佢執煙頭
唔好可屈
大師在81
點解會講呢啲野架 師父唔係大淡友嚟架咩
午間
今日反彈補裂口 上返黎28900
大家可能會睇29000 29200 再上去破頂啦 呢啲係出面一般既睇法
13號 政怯閉幕
15號 人大閉幕 美國3期結算
兩會15號完結

到現階段好多野就快見真章
到底好消息係一浪接一浪呀 定係差唔多返轉頭呢
我睇就差唔多臨界面喇

同之前做法一樣
上返黎呢個區間 可以小注等佢落
或者等到禮拜3/4 如果仲係企呢啲位 到時判斷先開小注淡倉
如果呢幾日落去補返28500裂口的話 我就覺得佢穿28200 穿250天既機會好大
唔想捱既就等破位做淡 負擔唔起既可以等佢上29000 29200先做決定係咪做淡

我自己呢 呢啲位就拆咁啲對衝
偏向做淡倉為主架喇 未係全力去做住

究竟兩會後個市會點呢? 美國3期結算後會點呢? 大家慢慢就會見到結果
師父有縮槓feel
師傅you have why play me
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞