做咗三年幾貢茶 你問我答[2]

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
第一個po
https://lihkg.com/thread/101565/page/39?ref=android
估唔到可以開到第二個po 原本仲驚冇人理多謝大家畀面問我咁多嘢 同我分享
上個po答咗好多問題 呢個po當係大家傾下計分享下啦
同行可以入嚟講下自己間舖喎當呢度係臺式飲料店討論區就得
會繼續答問題 有咁詳細得咁詳細
估到我喺邊間返嘅都歡迎嚟搵我 沖好嘢你飲
廣告時間:1/2出咗三杯新嘢
星球奶茶 L:$20 M:$18(加兩蚊可以轉鮮奶)(可轉任何茶底)
奶蓋星森林 M:$22
檸檬星冬瓜 L:$21 M:$19
彩色珍珠加$4
(名同價錢有記錯嘅唔好打我)
開定未有人過嚟我自己留名先
覺得邊種最抵飲
覺得邊種最抵飲

舊po仲未爆添你係第一個
貴妃烏龍/三兄弟/檸檬愛玉
最唔抵肯定係柚子茶
無追哂po 樓主係邊間做話?
提摩成功搶到1001仲以為係我
sor唔小心1001左

提魔必須死
sor唔小心1001左

其實係1000 但1001順口啲

但點都會有印象(特別有禮貌/特別寸)
一定要大聲 清晰
成日畀人話我又lur又快

正常啦 聽到你話找三蚊多謝晒

我應該係講請等等 出茶先講多謝晒
你話我畀人話lur正常?

唔通我記錯左咁柒 不過你唔算lur呀 只係快姐 我都成日一輪咀講完個客o左問 咩話

提魔必須死

咁cute 唔准死 提摩不能忙

個兩個都做咗超過半年啦 有個mk冇返 有個就食緊飯 有個已經早幾個月冇做

以前好似有個眼鏡男 都幾串又懶型

我唔鍾意佢份人有返過嚟買但我hea應佢

佢pt定ft 見親佢都即刻無咁想買
無追哂po 樓主係邊間做話?

已經好明顯 估到就嚟搵我啦 已經好多人估到再講一陣畀人發現我就死

叫你個user name好奇怪咁 你叫我個名我咪知

叫你username 都好張揚

咁你諗個暗號

問你有無茉香奶茶賣

叫你個user name好奇怪咁 你叫我個名我咪知

叫你username 都好張揚

咁你諗個暗號

問你有無茉香奶茶賣

成日有人問喎以前去仙跡岩成日飲
點解你之前個名叫呢個?有冇個特別啲嘅暗號

咁你諗個暗號

問你有無茉香奶茶賣

咁你咪分唔到係咪我
因為好鍾意jasmine味所以就叫呢個名
舊登都係改野飲名 要改名因爲最近半自爆左

但點都會有印象(特別有禮貌/特別寸)
一定要大聲 清晰
成日畀人話我又lur又快

正常啦 聽到你話找三蚊多謝晒

唔通我記錯左咁柒 不過你唔算lur呀 只係快姐 我都成日一輪咀講完個客o左問 咩話

我諗係
我已經盡量開口講 成日畀人話細聲加lur
成日係咁 然後我會唔耐煩 但吓得最多一定係黑森林
客:我要奶蓋黑森林
我:呢杯成杯都係食嘅 冇嘢飲 o唔ok?
客:吓?/咩話?/食?/呢度食?/喺度食?/我唔食呀/er..拎走食得唔得?
我:成杯都係食嘅 冇茶 得珍珠仙草奶蓋

已經變咗SOP

我同意 好睇人
但頂盡都難上二萬 自己開間啦

咁都要睇你幫唔幫到老細做野啦 佢真係賞識你 留你做所為負責人 計下花紅都有2既(不過都係咁辛苦)
Btw,我識個個老細都同你個邊老細有聯絡

屯市?定葵廣唔好爆我出嚟
真係有咩 成日覺得副店得萬八九左右

個商場成日上報 比較出名個間
就算有萬八九 你都係番咁多個鐘 同啲細做同一樣野

咁你諗個暗號

問你有無茉香奶茶賣

咁你咪分唔到係咪我

半自爆?咩po
咪係咁你嗌:我要茉香芋香奶香奶茶

我諗係
客:吓?/咩話?/食?/呢度食?/喺度食?/我唔食呀/er..拎走食得唔得?

已經變咗SOP

同佢講外賣要加一蚊呀
就等如以前有客問我frappuccino 可唔可以走冰咁

咁你咪分唔到係咪我

半自爆?咩po

無呀講既野太易比人估到係邊個咋
巴打你呢個急口令黎既喂

我諗係

已經變咗SOP

同佢講外賣要加一蚊呀
就等如以前有客問我frappuccino 可唔可以走冰咁

而家諗返我又大概知你係邊個
成日有人話拎走好想答我哋冇堂食
我都試過但多數講完會明 係有個特別經典
客:xxx沙冰
我:$36吖多謝
客:呀 少冰吖
我:er...沙冰嚟㗎喎
客:係呀少冰
我:umm...即係呢 呢杯沙冰嚟㗎喎..你少冰....
客:係呀個杯少冰
我:.....

咁你咪分唔到係咪我

半自爆?咩po

無呀講既野太易比人估到係邊個咋
巴打你呢個急口令黎既喂

畀我估下
咁先獨特吖嘛就呢個

我同意 好睇人
但頂盡都難上二萬 自己開間啦

咁都要睇你幫唔幫到老細做野啦 佢真係賞識你 留你做所為負責人 計下花紅都有2既(不過都係咁辛苦)
Btw,我識個個老細都同你個邊老細有聯絡

屯市?定葵廣唔好爆我出嚟
真係有咩 成日覺得副店得萬八九左右

個商場成日上報 比較出名個間
就算有萬八九 你都係番咁多個鐘 同啲細做同一樣野

噢 我都估到 成日互相借貨
我明 一樣咁辛苦 但責任又大 唉
死啦好似好多人知我乜水咁
再唔瞓會唔知醒 大家早抖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞