做咗三年幾貢茶 你問我答[2]

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
樓主使唔使做廚房,
試過星期六定星期日廚房得一個,
仲要送埋外賣

要呀 我哋廚房都係得一個會做到發脾氣 兩個字一個奶茶 三個字一個珠 點煲
但好就好在我哋一個月都唔使送一次外賣

唔識飲先會攪勻
標準飲法係直接開蓋飲

依家直接封住左
同埋冇放綠茶粉

唔可以封 捉到罰錢
冇落粉都係罰錢

屌我飲左好多幾次都係咁

屌我都係封死明明以前唔係
次次嗌完奶蓋都好想同佢講我要蓋

搵日搵你沖朱古力布甸

又多一個估到 耐冇沖 難飲嘅見諒

奶蓋朱古力又點睇

幾好飲唔錯

睇完你個係字即刻上網搵
我終於知邊間啦

上網搵咩?

有邊間come buy同貢榮 近

唔止一間

葵廣

咁大家要估下我喺邊

呢度唔講得?
其實唔化學今日嚟?

會自爆
唔黎啦再飲變肥婆

我都爆咗啦驚咩
幾時嚟嚟記得講暗號

有咩暗號

幾好飲唔錯

一直都唔會轉地盤?

不要問

等試你手勢

唔好當冇睇過

天仁巴絲相認po

我鋪頭唔請人好悶

係咪全部阿姐?

又唔係既
係冇乜水一齊吹
唔使派印花

不能說:的秘密

太遠啦唔會去

連你都知??
你新界又話我個度遠粉嶺定大埔墟天仁?

我唔會學樓主自爆

你都講咗唔少 好易估
追哂上個post而家先留名
次次幫襯貢茶都淨係飲無糖/微糖嘅珍珠奶茶 無飲過其他野
朋友話無糖好難飲

你好有冇咩問?
無糖冇味..飲水咁
下次飲鮮奶仙草凍啦又冇落糖又有奶
而家隻奶轉咗牌子我覺得好飲十字牌味道 澳洲奶價錢 德國製造 (我自己飲完都喺hktvmall買咗幾包返屋企飲)以前隻澳洲奶

明明好好飲
鮮奶仙草凍無落糖架咩?有個朋友成日飲

冇味喎 得少少珍珠味有時要分啲茶都要落糖飲下先知
冇糖冇冰就咁鮮奶+仙草
樓主係咪呢個月仲做旺角商場個間
下星期會去嗰邊
可唔可以賣杯芒果歐蕾比我

唔係 上半個月都冇個邊更 sorry....
芒果唔同咗我真係沖唔返個隻味以前成日飲
蜂蜜綠茶、檸檬愛玉、冬瓜茶呢類有冇得少甜?係咪即係落少d料?
是咪右邊有comebuy, 左邊有間綠色野買甜品、對面有間橙色野賣牛肉飯?

一陣黎幫襯下

大家唔好再問我喺邊啦

一個月都未夠就學沖嘢 咁都算快喎

睇教你既人得閒教你乜就學乜
我返第一日就的左去學沖野

是咪好大壓力
我見你天仁個po又話兩三個月嘅?

我頭三個月都係學沖野同收銀噃
果陣仲好憎收銀
真係年少無知

放飯飲杯奶蓋綠啦

好多年冇見過啲奶泡有咁厚
樓主你究竟係邊返工

奶蓋到呢個位係標準嚟

邊頭返
沖杯我飲做咗幾耐?

做左一個月都未夠

一個月都未夠就學沖嘢 咁都算快喎

屯門新入男嘅做廚房女嘅做出面

女嘅做出面?男嘅咪做死
話時話樓主有冇飲過KOI(台灣50嵐)
佢款瑪奇朵同奶蓋好似
但係佢就用密封,再係上面界開個口黎飲
我覺得咁樣正過貢茶叫人打開個杯蓋飲
個杯又大打開個蓋好難抬起個杯黎飲

同50嵐賣嘅嘢唔同 飲過個fd個杯一啖 我唔太鍾意我真係唔好奶蓋類嘢飲
有次嗌過多多綠 普通係一杯正常嘅多多綠 冇特別
個設計係幾好但對員工嚟講有啲煩

我諗係
我已經盡量開口講 成日畀人話細聲加lur
成日係咁 然後我會唔耐煩 但吓得最多一定係黑森林
客:我要奶蓋黑森林
我:呢杯成杯都係食嘅 冇嘢飲 o唔ok?
客:吓?/咩話?/食?/呢度食?/喺度食?/我唔食呀/er..拎走食得唔得?
我:成杯都係食嘅 冇茶 得珍珠仙草奶蓋

已經變咗SOP

同佢講外賣要加一蚊呀
就等如以前有客問我frappuccino 可唔可以走冰咁

而家諗返我又大概知你係邊個
成日有人話拎走好想答我哋冇堂食
我都試過但多數講完會明 係有個特別經典
客:xxx沙冰
我:$36吖多謝
客:呀 少冰吖
我:er...沙冰嚟㗎喎
客:係呀少冰
我:umm...即係呢 呢杯沙冰嚟㗎喎..你少冰....
客:係呀個杯少冰
我:.....

太遲啦而家先有印象
真係好多人叫沙冰少冰 唔知咩心態 稀左又番黎問你點解咁水既

下次會認得
你真係有少冰畀佢?

梗係少比佢啦客人優先架嘛

但係落少咗冰 咁你杯嘢飲少咗 唔係濃啲咩
良好服務態度我又想畀你serve

唔係呀 正常一杯沙冰fix左冰既份量 落太多就會好杰 太少就會好稀
d客咩要求都有
有d野飲有cream 試過有客癲到話要加左舊cream係杯野飲最底先落奶落啡 即係融左佢 又或者blueberry cheesecake要整熱...

你有照做?
太可怕

放飯飲杯奶蓋綠啦

做咩抄我

我沖先琴日兩點幾影
奶蓋綠>烏>紅>奶

真係好鐘意飲 一個禮拜三四杯
想問你你果隻鮮奶沖落同天仁用明治鮮奶大唔大分別
因為咖啡黎講用常溫奶黎沖係好難飲

今日飲完話你知
是咪右邊有comebuy, 左邊有間綠色野買甜品、對面有間橙色野賣牛肉飯?

一陣黎幫襯下

大家唔好再問我喺邊啦

樓主是咪啱啱收工
10分鐘前係呢間舖買左杯檸檬愛玉
想做下
人工點啲人點
一個shift幾耐 hea唔hea

間間唔同 忙嘅好忙 但又可以好hea 當然人工都係跟返呢樣決定啦
同事就個個都好好相處 回家嘅時間間間都唔同 通常係六至九個鐘
人工around $35~45

好驚自爆

Btw 新人唔係要三個月就學識哂沖野飲咩

知咩區姐邊有咁易知邊個
係呀要睇表現

表現唔好會點

可能罰佢食果糖

最毒婦人心
天仁糖係咪自己煲?我見賞茶好似係

一陣黎幫襯下

大家唔好再問我喺邊啦

樓主是咪啱啱收工
10分鐘前係呢間舖買左杯檸檬愛玉

放飯中
我唔想知唔好認我
蜂蜜綠茶、檸檬愛玉、冬瓜茶呢類有冇得少甜?係咪即係落少d料?

頭兩個有 第三個SOP係冇 你覺得甜會幫你溝水

是咪好大壓力
我見你天仁個po又話兩三個月嘅?

我頭三個月都係學沖野同收銀噃
果陣仲好憎收銀
真係年少無知

收銀收足全日
唔使派印花

係咪有印花?
冇呀 完咗啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞