做咗三年幾貢茶 你問我答[2]

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
想問你地d茶過唔過夜

應該所有奶茶舖都唔會過夜 茶擺耐咗好難飲

所有嘢唔留夜
基本上係

基本上?

佢成個家族都好撚有錢,但呢個人工真係低左d

估到 你哋點識?

佢個家族個個住豪宅

就連d細既都有得自己住豪宅

提子 叫佢畀高少少人工我就夠

你year 3啦?
ft係咪一定唔會做呢類工?

唔會啦 好辛苦冇力水

你都知可以練力 邊方面發展?

講呢d

就grad要諗定喎
自己開返間
就開po 3 改咩名好

你最後會唔會就咁 做咗三年幾貢茶 你問我答[3] 就開po算

你點知我就係諗住咁

一於咁話啦

已開

個個都話試我手勢 其實冇乜特別 大家冷靜
買新嘢啦

黎緊諗住試下格雷三兄弟
但講完'唔該要杯格雷三兄弟丫唔該'
我覺得自己都會笑囉
雖然你地就聽開聽熟

我覺得個名冇乜問題 我做之前都成日買
直接讀好過啲客硬係唔肯讀格雷兩個字 客:我要杯Earl Grey三兄弟/Earl Grey Milk Tea w/ coffee JellyStarbucks咩

下 但係真係會有香港人懶係野咁用哂英文order架?

前幾日我同事幫個客落單 個客一路用英文 然後到就嚟畀錢嗰陣我聽到個客話加珠同蘆薈 但我同事淨係聽到蘆薈 跟住我就問同事啦 同事就話咁你幫佢落
之後我問多一次 佢就話係要加晒兩樣之後就話half sugar 個下我聽唔清楚 就叫佢講多次
而家我諗佢係覺得我聽唔明 然後就話:糖呀 糖 半糖 然後跟住一路落去都係用返中文
之後我同事聽到就話: 點解佢同你講中文同我講英文嘅? 係咪我生得似混血
我話係呀 菲律賓mix香港
最後找埋錢畀佢就完 到而家我都唔明點解佢要講英文 之後又中文

呢樣真.....好多香港人係咁
成日有客衝入黎問野 用英文問野 跟住唔知佢問乜啦 佢就"摺"左一聲 跟住用中文好唔耐煩咁講 咪乜乜乜囉
真係想講中文係你母語咁唔想講咪唔好留係香港
樓主好勁 一番工我就唔夠時間用 琴日都無點幫你推po

有幾勁我都唔夠時間用 好多每日會做嘅嘢都冇做到
做乜咁講 你返嚟就好今日要返工?

今日唔洗呀 不過出去玩

幾時再返

聽朝

之後仲有冇更? 好過我呀 18日得兩日假仲返得多過ft

下個禮拜番兩日炸本身三日 不過比錯更 有一日條更個fd幫我頂左
你唔洗番學?

要呀 星期二

淨係番星期2?

唔係 星期二開學返2 3 4
唔想成日飲珍奶有咩果汁好飲?

有時會飲
熱柑桔檸檬(冬天)
芒果QQ 但好甜好快飲完

果汁去天仁啦 健康啲
水蜜桃 百香果同荔枝我覺得幾好飲

但天仁唔係到到有同就腳

咁除左珍奶有邊款好飲?
次次見到咁多款都唔知揀乜好
睇相就好似好好飲咁

sorry睇漏咗
天仁多分店啲越嚟越多
圖片只供參考
朱古力 寒天愛玉 可爾必思(如果你鍾意乳酸類飲品嘅話) 蘋果綠(得返好少分店有)

你都知可以練力 邊方面發展?

講呢d

就grad要諗定喎
自己開返間

冇話就grad
係英國睇個post睇到好想飲珍奶 琴日見商場有得賣但£3.5 一杯regular 大概34蚊港紙 貴到
最後都係無買

我有睇過下外國啲價 好似都三四十蚊杯
但聽講唔好飲
樓主覺得你附近有咩好食
有無食過豪大大芋圓 佢d芋圓都幾好食但係仙草就一時時 有時就食到好似擺左好耐咁

肥宅嚟呢頭玩? 唔知呀我唔熟呢邊 我放飯都係食快餐店
幾錢碗 歇腳亭都有不過自己煲咪得可能因為得你買 今個冬天咁熱

你果度都無芋圓賣 26蚊到一碗 歇腳亭我反而未食過
唔係呀 因為呢頭都幾多野食 米線都幾間

豪大大嘅芋圓真係未食過喎 其實你不如自己試下買返去煮 平好多
係咩 我每次都淨係食譚仔

雄記米線都ok不過貴d
我見呢排又開左通達 可以食油渣麵
仲有粥舖對面魚蛋

你食過晒咁 今次fat fat囉
我連附近有咩鋪頭都唔知

點會架 狗仔粉都有食啦掛

冇食過好食?好多人食咁

樓主淨係食吉野家

今日唔洗呀 不過出去玩

幾時再返

聽朝

下個禮拜番兩日炸本身三日 不過比錯更 有一日條更個fd幫我頂左
你唔洗番學?

去探你
估下先 Jasons?

nonono

marketplace

jasons 唔係即係market place?

肥宅今日返幾多個鐘呀 冇放飯咩 放飯都唔上水

番10個鐘 好神奇係對面舖撞到舊同事

有冇飯鐘

扣埋即係番8.75 逼人食咁長

75分鐘咁耐飯鐘冇錢?

無架 番咁多份工得一份有飯鐘 仲要係番0個鐘先得半個鐘食飯 10個鐘就9個字
仲有好多麻煩野 例如唔彈性 係編更果個決定你番幾點 果日有無得番 唔係自己揀/比左更一定有得番

0個鐘?
我哋6以上就9個字 8以上一個鐘
你冇飯鐘好慘喎 除番開人工得返五十二三
其實我哋都係差唔多 但見提底話天仁彈性啲 佢可以畀埋嗰日返咩時間

又打錯字 係8個鐘
咁又唔會咁除番開計既 因為而家實際番工時數少左 但人工又多左

係咪因為你以前太低 食飯嗰個鐘我都當自己返緊工㗎 但係佢迫你食咁耐又冇人工喎

咁我又覺得合理既 果個鐘無做野佢都出糧比你反而係bonus

寫字樓個啲唔係都有咩 咁我算好

唔知呀 我之前番果份intern都係唔計 不過本身都無乜糧
好奇一問 有冇人會日日都黎同一間舖幫趁 又或者 每個月 / 每星期 逢某一日會黎幫趁

會有 有幾個熟客每日都買有啲就認得 因為成日買同一樣嘢 但就唔會傾計
每個月/每星期一次就好難認得 每日幾百個客
但印象深刻係有臺灣人同日本人連續兩日嚟買 而都係我收緊銀 唔係香港人會特別有印象

今日唔洗呀 不過出去玩

幾時再返

聽朝

你唔洗番學?

要呀 星期二

淨係番星期2?

唔係 星期二開學返2 3 4

放咁多假

今日唔洗呀 不過出去玩

幾時再返

聽朝

你唔洗番學?

去探你
估下先 Jasons?

nonono

marketplace

同公司但唔同brand?唔多知 有fd做
好奇一問 有冇人會日日都黎同一間舖幫趁 又或者 每個月 / 每星期 逢某一日會黎幫趁

又或者係 有冇客人特別印象深刻?
好想知呀樓主

個答案應該係靚女

今日唔洗呀 不過出去玩

幾時再返

聽朝

你唔洗番學?

去探你
估下先 Jasons?

nonono

marketplace

如果無記錯好似都係百佳開

好想知呀樓主

上面覆咗
日本人係特別好禮貌 但會同我講講下英文最後個句講咗日文(同埋兩日都走冰)
見佢哋拎住地圖 似係嚟玩 應該已經返咗去
但唔明呢頭有咩景點
呢種連續見到佢哋而你又認得佢哋 佢哋又會認得你 但大家都知過幾日就應該成世唔會再見到嘅感覺令人特別深刻

好想知呀樓主

個答案應該係靚女

錯 靚女但好嘅唔會想記得
但有啲真係勁有禮貌好似天使咁

今日唔洗呀 不過出去玩

幾時再返

聽朝

你唔洗番學?

去探你
估下先 Jasons?

nonono

marketplace

如果無記錯好似都係百佳開

咁你幾時細細聲話我知

今日幫襯呢個

今日幫襯呢個

我琴日都買咗好飲不?我飲翡翠檸檬 好貴
兩杯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞