It依家好高人工

385 回覆
68 Like 288 Dislike
唔出奇,一般都唔撚請FG,一係壓到好撚低人工
做student admin有得睇
真心唔好亂黎 諗清楚先入行
果班友入曬big4緊係好
捱兩三年就升M抖5皮一個月
其實根本就低質既人多姐
你英文ok,一年經驗hp請大把ibank support兩皮半
你code勁加識做project,大貓都好多19 mobile app project比3皮
infra就慘啲,真係等經驗老mgrade可以70 80k
但下面啲靚可能得十幾二十k,個gap大撚到喊
network英文好比你混到入fi,兩三年30k都唔少既
其實前提係你英文可以同group啲鬼傾到計已經可以揾到好多唔錯人工既工
只係e家啲19大學生好多連咁既英文程度都冇再加埋啲ive其他林林種種既垃圾咪好多人得十幾k,做n年都仲係20k囉
咁咪就係能力真係差囉
其實語言能力好緊要
你上到4萬咁上下位其實好多已經係開會緊要過做
英文差你又host唔到啲會所以咪低人工囉
美國IT仔平均5萬月薪 香港人工算低
你出咩人工咪有咩人嚟見
大公司IT好多都係交比agent幫手請人
agent其實主要都係filter走堆太撚毒既
真係周圍都請唔到人
轉行冇cs底都得
鳩up 收皮啦
做student admin有得睇,信不信由你
美國人好尊重IT員工
又係你個city狙擊手 對上嗰屆cs明明average有19.幾k 喺度鳩吹
無證明掉低一句信不信由你就算 都係收皮啦
你咪用咪撚信,畢業你咪知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞