It依家好高人工

385 回覆
68 Like 288 Dislike
有邊行唔驚中年失業
巴打想問你點入uiux呢行
我做緊pm 平時做最多係收客requirement, UAT,追materials, 啱啱有個project要幫客諗個backend system, 要design埋, UIUX都比以前諗多D
覺得好好玩, 想繼續學落去
30歲個腦就轉唔郁
過多幾年咪腦退化
你想搵份完全唔洗用腦嘅工
Security engineer做咩先
呢個名比人用到臭晒
係做SOC嗰種monitoring, networking 同埋 maintenance 嗰啲
香港engine唔關construction事就唔係專業人士,唔叫得engineer

香港人真係on9
外國讀engineering既人,平均黎講最廢果批先讀Civil
讀Mech都好過Civil,起碼可以玩下defence/aero/robotics
最勁果班係讀EECS
IT audit la
soc真係燃燒生命
big 4?
big 4有得揀就security
Thanks ching
但如果audit人工低D呢?
It audit邊間先?big4?
Soc人工都係高少少姐 但番24x7
唔係big 4
ok明白
樓主確定係香港
Well, 讀IT如果係符合條件嘅學位(CE,EE)嘅其實都可以跟HKIE 行scheme A graduate training。不過好少人會咁做,我得一個同學畢業後行scheme A。一般請人dup code,夾RJ45,QA都唔會要求有HKIE 認可資格。
對唔住,外國唔會分大細電,一律都係叫Electrical Engineering
係香港先咁鍾意分開大細電
睇見d媒體報導成日屈鳩田北辰讀cornell電子工程系就覺得好好笑,又屈Berkeley EECS係電子工程與電腦科學系
人地明明係讀Cornell Electrical Engineering,姐係電機工程系
呢個po好on9
英國都轉左triple e唔再分家
MEng Year 3-4自己揀electives決定subfield (power,control,telecom,sp,ic design,semicon...)
無論英美都係必讀三電+signals and systems,只係自由度大唔大既分別
講分法,大陸先近香港
electrical electronic information
2019年都仲係咁,太落後

講EE一定係美國,英國本身唔太重視高科技engine學科
反而傳統既civil mech好勁
pm咁撚高人工做乜走返轉頭
其實唔做construction or public utility既話就冇需要考牌
但係香港人就係鍾意睇牌做人,乜都要整個牌照制度出黎,直頭係開到太多太濫
但係你冇牌又會比位人入,話你唔pro,唔係專業人士etc.

講scheme a,可以用英國牌+interview換返香港牌既都寧願考英國牌
HKIE到底係咪咁嚴就你諗你啦

不嬲我都係prefer美國果套,有d Redditor直接mech出身考到structural pe
換著香港係冇可能
香港嘅電梯我諗應該要有牌工程師去跟有關電同機械結構ke問題。我忽然諗電梯micro controller嘅firmware係唔係都要有牌工程師寫?如果係咁CE,EE要chartered都唔係奇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞