It依家好高人工

385 回覆
68 Like 288 Dislike
30幾歲先入行係難
不過做開嘅又唔會去到中年就被淘汰

唔係話完全無中年危機
但同其他行業差不多
大把
但你要寫D project出黎
prove到俾人睇你係自己識做
但唔係間間公司都咁睇 有D公司都仲睇學歷
過去有一部分IT狗都係跟風轉工
根本無諗清楚自己積累咗幾多經驗同識啲嘜
但啲潮流嘢退咗落嚟既時候咪出事囉
我相信啲核心既技術其實個諗法都係無變

另外我見好多人都提做Vendor好好搵
實際而家質素最差就係Vendor
而出現中年危機既亦正正係做開Vendor嗰邊
好多時Vendor啲人嘜都係識表現嗰啲
啲嘢轉兩轉就玩完
打多幾年曲
你會感覺到你頭後部有D涼涼地
開始甩頭髮
成班人為左短期人工,唔同類型大細的公司比到錢就去,
最終玩死自己咋
其實除左IT Support係低之外,呢行不嬲都高架啦
咁撚高俾個老細你做好唔好?仲高
咪再吹奏電腦仔啦
吹奏返專業人士 工程師 ok?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Software_engineer

Software engineer 唔係engineer? 可能除左香港人自己覺得唔係
香港IT好
香港IT勁
香港IT冇得頂
https://www.npmjs.com/package/@hongkongnoit/hongkongnoit
香港不嬲工程係講起樓嗰堆架啦
It仔唔配同月入十萬嘅專業人士比
稅局一向白痴
想用新tech
但入面班友全部都老屎忽唔想轉/唔知點轉
得出嘅solutions 都係垃圾
高條撚
譚仔小三畢業萬7
警賊中五畢業2萬4
IT狗洗廿萬大學畢業先得兩皮
Agger
美國 fresh grad 最少有 6-7 皮
扣稅後都有 3-4 皮
有綠卡嘅二世祖又贏
賤種華人港畜又輸
由乜都唔識一直Google到入行
有邊行可以做到
無錯
抄抄剪剪貼貼就18k
好似汽車咁,一開始入滿油係咁衝,個個都話勁呀好呀,去到中間無油就開始比人淘汰,無論年紀,技術都比人淘汰,不如做business好過
想問大公司做it audit (contract) 前景好定係普通公司做security engineer 好?
跨越一世紀

李綿記、怡和洋行、北京同仁堂依然屹立不倒

愚民總認為時代變了,現在是我們的時代

但事實上是他們有資本條件轉型

而你,只是新時代下的一名撚狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞