投考2019 入境事務主任

1001 回覆
75 Like 32 Dislike
好似得15秒
我好好奇通常考生表現如何.
過到體能同英文好唔好基本上冇關係.
即席演講, 從來唔易.
同埋啲阿SIR 同MADAM 會唔會做埋PRESSURE TEST. 即係黑面或擺個嬲樣出嚟, 專登俾壓力你.
好似面向考生 但背對 考官 唔清楚
我諗討論完都知咩事 總有一兩個人表演係唔同級數
表現
如果係就同舟同濟, 個樣encouraging 啲, 或索性低頭或側面.
唔係嘅話, 就係佢講嗰陣閪面.
另外上年考海關督察group discussion, 3個大sir同madam, 坐到成個爛仔咁, 個樣閪到呢... 堅唔知我地邊樣得罪佢.
好彩係group discussion, 唔使點望佢地.
反正著西裝一定有分加 why not?
係,上次我帶埋熨衫版、熨斗
大sir勁like, 覺得我well prepared, 輕鬆pass
你會唔會著運動衫in officer呀
自己諗下啦咁大個人
又鳩up
大sir同你講勁like?
帶去換冇壞!
衣著講左個人喜好 自己決定有無需要帶衫換 唔特別再討論

即席演講 我覺得最重要表達清晰 有組織 自信 加上唔怯場呢幾點

反而內容未必要講到好深入 或者好有意義

始終準備時間得十零秒左右

整體感覺要表現出鎮定 有信心
做得officer要識睇眉頭眼額囉
我自己練習係 "支持3分鐘, 零深度可言"
我係
咁點?Problem?
無得諗 即刻講
3月4報。。仲係冇消息
根本無人會聽 3分鐘講I go to school by bus 都pass
仲拗乜鬼 email客寫明著返運動衫都ok 你唔好著到波叔咁咪得
其實著運動定著suit都有人pass到最後入埋班 根本無single authority 去決定

你唔掂既無人會因為你套老西比你入 你唔好比人覺得你真心hea咪得 (運動衫都可以著得好好睇)
5秒揀完即開始
執邊考官會叫你好快少少揀
揀完就計時 你諗幾耐先講野都得
但三分鐘會計埋起入面 你可以諗兩分鐘講一分鐘 (見過)
亦可以即開始 亦可以諗五秒先講
好奇group個時係要用曬咁多個字定係都係揀一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞