投考2019 入境事務主任

1001 回覆
75 Like 32 Dislike
可以呀 您有無tg?不過我從未試過認真長跑 唔好嫌我廢就得
[member]求add group https://t.me/ian1004[/omember]
有無Tg交換下?
睇新聞話今年 入境編制只增加60?
即今年招一班ia 加io 就夠?
之前處長話200個, 係咪冇收到風
係呀
唔好報
好少位
又問呢d 我同你講一個數 你信? 就算內部人都未必知啦

講真 無實力 IA都未必做到 upgrade下自己先啦 問埋d on9問題
top-up degree 同哈佛大學學士 同等資歷, 只係人地寫完篇文章, 你仲諗緊個生字點串, 人地講英文仲流利過你講廣東話 有條不紊陳述意見之後,你仲 i think...um i..i think..er...
我話請一班,你又係咪唔報丫?
既然請幾多班你都會報既,駛乜理請幾多人?
用多少少時間去準備好過啦,唔好人講你就信,亦都唔好信咩內部消息,要信就信自己,Officer 黎架
如果你覺得請幾多個,同你所認為既情報真係咁重要,咁我覺得你而家要做既係搵校長個電話,識佢然後直接問佢
我敢話大把人覺得重要, 討論下就起晒鋼, 不如呢到淨係留TG算啦
你自己諗下究竟有咩先幫到你考到入去,知道請幾多個係咪幫到? 根本成個recruitment exercise,最重要既只係FIB,你夠高分就入到,就係咁簡單
連重點應該放邊都未知,我覺得你未準備好
真係唔該晒你,係人都知fib係最重要,但之前既stages過唔到既話何來fib? 呢到去到fib前可能真係冇乜野值得你討論,好多野你自己可能唔care,但大把人第一次考,又可能aim緊其他紀錄部隊位,多個參考數字未嘗唔係一件好事。

何況真係有用既野,我相信好多有心考既人會自己搵資料、追上年post。fib? 大家都明白公平起見有幾多人會真係答?

依你所講呢d預算同消息係唔需要知既話,
如果fib阿sir問你有冇了解入境處會新增既人手編制同預算,你淨係答

無論請幾多個我都對自己都好有信心!

當然得,但我會答多少少資料咁解囉
我諗可能你覺得我擾敵,叫人唔好報,之前有位巴打話乜野考多次基本法證明自己唔驚考多次就話疑似擾敵姐。大佬我依家係睇數字攞出黎討論下,咁都有問題既話咁下個post改名做報到統計留tg區算喇
留意增加編制60個係講緊
財政預算比入境處係人手安排方面可以加60個
即係N+60係max (預算 唔係規限)
所以唔係講緊今次單一招聘只可請60個Io
因為有其他factor可以影響到 n+60
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞