投考2019 入境事務主任

1001 回覆
75 Like 32 Dislike
留名
要唔要餵埋你食? 仲話考officer

人人唔同 對我有用 對你未必有用
作文驚就睇多啲Ielts例文 文章要有結構 intro, thesis statement, supporting points, additional ideas if u have, conclusion 唔洗英文勁 但你要清晰

另外睇書不如睇多幾份新聞 最緊要唔同立場都要睇 FI一定問

明點解有不同立場 出發點係邊 你自己都要有立場唔好動搖

否則比你過到體能筆試 去到FI比人chok2chok你又啞又改變立場就死硬

其實做officer佢預左你要自己解決問題 因為你係in charge啲靚 所以呢方面要比心機train下解決問題方式 e.g research info.

btw 純粹9up個人意見 我都係第一年準備考
入境體能邊洗準備有做運動就輕鬆pass
求加埋入group
https://t.me/firsthonsgrad

利申2019 fg
留個靚名先
都要 年紀大同第一次考既 但一兩個月點都夠時間
搏盡。無悔

D人上莊成人講
IA vet 緊,考埋io 係咪都無問題?
yes 應該會release你去考 就算train緊
如果io fail 左,係咪可以返去繼續train?
考fail 咪繼續train io訓練期間fail應該勸退你

第三個scenario ia出左班先出offer

呢個情況訓練比能少機會fail 話曬你都知規矩同阿sir madam 但少唔代表唔會fail
考fail 咪繼續train io訓練期間fail應該勸退你

第三個scenario ia出左班先出offer

呢個情況訓練比能少機會fail 話曬你都知規矩同阿sir madam 但少唔代表唔會fail
未必再出post 全年招 無可能無限增加資源
識個ou仔考到某紀律部隊officer 所以都唔存在咩master‘s degree holder易入過bachelor’s degree holder
如果咁計的話 入埋咪好多phD holder?
你係咪被命運選中既果個先

係咪sharp 醒到唔請你唔得先
我諗巴打你有樣野搞錯左,唔sharp醒都唔請啦,你估考pc咩

其實,比你三大first加master又點?入境主任做既野根本唔需要去到master既學歷,睇重既係你既應對能力

真係隨時做管工都要大學degree畢業先做到
In 過海關inspector 嘅留名
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞