一人講一個free rider特徵

185 回覆
537 Like 15 Dislike
通常都係自己有問題
NDS
冇特徵
根本冇出現過
因為要懶熟
未必 聽過好多
扮哂好人話好易 唔洗你做
轉頭同人鬧9你乜都唔做推哂比佢做
唔知咩心態 痴線佬
呢啲情況一定有兩個version
平時嘻嘻哈哈,但成日走堂既人
負責print野
年年都遇到一兩個係咁
離deadline一個禮拜都未開始做就抵你比話freeride啦 人地勤力開嘅 點解要陪你做deadline fighter?
討論又唔參與
野又唔同grp mate講自己進度做到邊
你一鑊飛起,到時人地實做得切咩
人地既時間就垃圾,自己既時間特別珍貴?
Wtsapp不讀不回
一個星期就做好一個project?ive個D?
咪就係 就算唔係主動討論都至少要覆group啦唔好十問九唔應
男/女
Meeting有事嚟唔到可以理解
但得返一星期都唔開始做係想點?
人哋點會分到你係deadline fighter定freerider
如果你係freerider唔一早做埋你嗰份咪成組一齊仆街
你又何德何能要成組人deadline前同你一齊通頂做呢
講緊少主動發起話題
邊忽等於唔俾意見/ 完全潛水粒聲唔出
進度到邊google drive有目共睹 無人亦無須自動申報
咁重疑心懷疑人freeride咪主動問下進度囉
你怕俾人freeride 我地仲驚俾你屈freeride啦
俾你講兩講仲唔砰砰聲開工晨早做完
set個internal deadline焗人早啲做完又得
而唔係要成組人陪你精神緊張兩個月 約十次meeting 做個佔得十幾%嘅pj
普通八大
講真一早分好工 一個禮拜要做完唔係難事喎
大把人做幾千字essay 都係兩三日攪掂得嚟又唔爛grade
大大聲屌鳩人乜都唔做
或者屌鳩人唔跟deadline
但佢自己從來冇上過水
咁調番轉講都得
人地做開deadline fighter 求隻B就算
你勤力你事 其他人點解要陪你chur足個幾月
講真唔明咁緊張做乜
普通pj一早分好工 一個禮拜夠做有凸
有啲人能力唔夠或者強迫症完美主義先可能要成個月前做
應付deadline fighter同freerider嘅方法有好多
但俾人未審先判屈freeride真係水洗都唔清
好撚多野講
睇組員啦,d組員deadline fighter既話大家一樣咪冇野

D如果d組員唔係既話咪提早做好自己個part d野廢事俾人垢病啦

mk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞