開心速遞(210)扮gay溝3E | 踢走賓穎主題曲

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
唔知心如返到去會唔會同熊家分享
俾廢老知孝仔同作仔
會唔會去笑池富
會表面同情,實質恥笑
萬一根叔係喺初戀cafe講,
孝作戀應該即日會變埋秘密網突發
根叔會唔會嬲阿孝搶咗3e嘅桃花
睇唔透根叔算唔算鐘意佐治
淫根同佐治好似未見過面
上過屋企啦 見過家長
上埋秘密網嘅話威龍班友會用咩眼神望阿孝
特別係保安部班友
應該未
但一路有聽3e同合伙搞生意啲嘢
今日又知道佐治打算表白
見佢好似冇咩反對 唔似阿孝嗰時 但又唔會好似對潮生阿龔咁讚不絕口 所以睇唔透

其實我一直都唔太支持王國+心如線,其中一原因就係王國對心如既「鍾意」太表面:我知道人人都鍾意靚仔靚女,但係我覺得真正既愛情係除左外表之外,仲有欣賞對方既內在美。例子就好似龔水咁:呀龔欣賞水水夠義氣;而水水亦都欣賞呀龔夠孝順。但係王國係咁多集以黎,我睇到既只係佢對心如係性方面既渴,完全睇唔到佢對心如內在美有咩欣賞。心如只係佢眼中既一件sex object。咁樣既愛情線真係好咩?雖然心如係死讀書,但係佢都係一個有內在美既人,如果係都要寫條愛情線俾佢既話我希望唔係一個只係睇到佢既sex appeal 既人,而係一個知道佢既內心世界並且包容佢欣賞佢既人。

再者,我覺得「王國」呢個角色其實唔係太討好。係觀眾既角度,王國的確係好搞笑好Cls;但係如果現實中你識得類似「王國」既人,你又會唔會鍾意佢呢?如果現實中有潮偉呢個人,我會鍾意佢,因為佢會為左氹自己鍾意既人而偷偷地買個獎等佢可以係班三姑六婆前吐氣揚眉;如果現實中有龔燁呢個人,我都會鍾意佢,雖然我唔係佢心中既number 1,但係我知道佢係「世界仔」既外表下其實都有自己既堅持同執着,就算佢心中我只係number 2 都已經好滿足;但係如果現實中有王國呢個人,我係唔會鍾意佢的,因為我覺得佢太自大同臭串 如果大家convince唔到自己去romantically 鍾意一個角色,其實條愛情線點樣寫都唔會成功的。(其實我想知大家點樣睇George 呢個角色,如果現實中有呢個人大家會唔會鍾意佢?)
凌安同孝國都好正呀
希望有多啲集數講佢地2對
扮gay接近女神尚可以接受 但扮gay抽水真係cheap
扮gay接近女神尚可以接受 但扮gay抽水真係cheap
我覺得編劇係想先救起條線再諗點拆,畢竟邊對跑出其實都係試緊水溫姐起碼王國呢個角色又真係比左啲刺激心如同阿孝,今集阿孝攬炒笑死我
論外貌協會,其實會揀孝心
論cls/搞笑,其實會揀孝國
論同心如溝通,咁佐治係個選擇

潮善、龔水嘅嗰種因為經歷而令感情深厚嘅情節,暫時亦未喺國心度見到,始終開頭,睇下編劇之後點寫。呃人就唔討好架啦
好中意睇有阿孝既戲份
講對心如ge愛,阿孝ge層次肯定係高過G.Wong 好多,阿孝一開始比心如吸引ge,正正係佢ge善良(比紙巾佢+關心佢個“亡妹“)。G. Wong 就淨係識FF 心如點姣佢,又想借d意抽水。
其實果幕係好笑得黎,都要為阿孝心痛就算係分左手,阿孝都仲想一直守護住心如,唔想佢比G.Wong 抽水。之前以為G.wong 想踢走心如都幾乎出手打佢。
其實而家王國x心如 既所有主線都只有7集左右 (愛情線都係得4集貨仔)
所以呢條線仲係處於初啟階段,王國個設定、人物構造,同埋同心如之間既火花都尚未成熟,所以我覺得唔洗咁快評定佢人品同適唔適合心如住,仲可以觀望下。
但老實講,論火花同搞笑程度,我覺得王國x心如係比阿孝好既。(雖然論好仔緊係阿孝比王國好)就好似我好多朋友本身睇親心如主線都話好悶,但而家因為有佐治個ON9 仔襯一襯,係會專登追佢地既主線黎睇,仲要笑到gapgap聲。

但都係嗰句啦,編劇目前應該都只係試下水溫反應,同埋如果編劇有心洗白王國,要令王國真係鍾意心如既內在應該都唔難,睇佢點寫既啫。
當初龔燁岩岩出場,好似想同水水組cp既時候,好多人都唔buy,但後尾俾編劇洗一洗而家咪又係變成大熱cp。

所以一句講哂,保持觀望態度,同埋我期待佢地既發展,至於心如應該同邊個一起,就等條線真係成熟左(起碼做多6 7 集主線)先再定論啦~
阿孝讀dse都係因為心如
心如講過要阿孝讀完dse有機會再一齊,要佢專心考
淫根太多,正咸濕仔
心如又唔覺得有問題個下先係問題,
女仔要學識保護自己
希望心如慢慢會學識
認同上面有絲打講編劇宜家應該係試緊水溫
可能到時係想睇邊對受歡迎 先會再寫多啲

好似龔燁一出場性格設定都唔係討好
後來同阿水有火花 所以再加多啲背景/設定俾佢
如果佐治同3e真係有得發展 我諗之後會寫多啲佢對心如嘅感覺 唔會單純集集都係咸濕仔ff

我覺得George有一樣嘢唔同 佢嘅出現其實係一直慢慢改變緊3e
3e本身設定係死讀書 放起開心速遞係有啲悶 冇咩發揮 唔夠cls
但G Wong出來 3e就開到補習社線 又有ff中嘅佢 覺得3e可能會慢慢變得人性化啲 到時真係靠編劇枝筆
同埋G Wong都幾神奇嘅係 換其他演員做可能會好乞人憎 但佢嘅表演猥瑣得嚟又幾可愛 演技當然仲有進步空間 但so far觀眾緣應該唔錯
令人好期待之後孝心國會點
都係無ka la 阿孝感動哂熊家所有人都感動唔到3e, 3e同佢分手後都無傷心,淨係得內疚 根本3e當初同阿孝一齊果陣幾乎無投入過感情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞