$15000-20000 Gaming laptop 跪求推薦

240 回覆
2 Like 2 Dislike
斜體粗字去咗邊?

唔係8GB 16GB數字上既比較咁簡單
有人叻唔柒衝出嚟柒

124/91=1.362呀喂
你識唔撚識ga? 上水回下啦
我係佢就無氧氣筒都即時深潛喇

又斜體又粗字咁你叫人點應啫
呀屌,原來我喺第13個回覆講咗係因為dual channel 所以要加ram 喎

想幫佢開脫話我無講過dual channel 都唔得添
Sorry 樓主,俾條撚屌辣起咗我,騎劫咗你個post

俾d 有意義的東西你睇:

我係指 加RAM 速度差好遠呢個POINT啊
你知唔知年中有幾多人話 想部機快D 想加RAM啊
呢個謬誤啊

依加同你講single channel vs dual channel呢個問題咩
不如講埋去ram mhz都有影響啊 

如果你意思係指 叫佢行DUAL CHANNEL咁我就理解到
你唔爬文我幫唔到你喎

我早十日買咗部機見single channel ram 好大問題,加咗dual channel 即時加幾十% performance

我先語重心長,咿咿哦哦樓主買機時加埋ram

免得佢好似我咁買到返嚟要自己拆機加ram

你要斷章取義話我唔識,咁我就唔識囉
OK 我無爬文睇清楚 sor
其實我年中睇埋好多呢d 比較片

我仲親身試咗x299 行quad channel 對 gaming performance 的影響(因為搵唔到片)

喺我買呢部機之前我一直以為dual vs single channel 的影響只有5-10%

直到我發覺我run AC Origin 同 shadow of tomb raider 先驚覺仲廢過1070 laptop

個吓我就估到係ram channel 問題

但直至上星期六定星期日先驚覺有game 可以相差成40-60%

樓主皮幾兩皮嘢買電腦,梗係要確保佢玩得開心嘛
我用哩隻之前係用alienware 15r3 1070
好大部嘅
後嚟畀咗我哥所以我自己換msi哩部又輕又細部
相比之下第一佢機身軟過豆腐
第二散熱真係差到唔敢相信 CPU個出風位用耐咗你好明顯見到佢啲金屬係熱到彎咗
性能其實唔錯嘅
不過我上星期就遇到cpu fan rattle
個風扇嘈到拆天
寄咗返廠維修

整體上無論內籠定外殼
build quality真係差到唔敢相信
冇撚用既野
Msi個人認為只有gt係好野
Ge一般
做個AB TEST 有效的話你係咪買一隻吞咗佢?

同埋依家laptop 關你鬼事咩

返去set 返AVX offset 先啦,106度喇
我買過黎用喇
垃圾黎
降幾度都垃圾?
搞咁多野不如買塊散熱板
散熱板帶出街麻煩嘛

Usb風力又唔夠

呢隻嘢插濕電幾好力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞