[廣島出發] 山陽山陰10日9夜遊記

181 回覆
38 Like 5 Dislike
原來未寫完
可唔可以問定c打去鳥取 出雲用咩pass
你個5日pass應該唔包
順便想問下一日行唔行得曬 元乃隅稲成神社 角島大橋 秋芳洞+秋吉台國定公園
元乃隅稲成神社 行一個鐘
角島大橋 一個鐘
秋芳洞+秋吉台國定公園 兩個鐘?

諗住揸車去曬
呢排太懶update會有d慢希望唔會爛尾

Day 4~

今日既行程只有一個,就係宮島啦!!期待已久既日本三景之一
原本預計應該輕輕鬆鬆,不過都係唔好彩遇到少少阻滯

今日唔洗點趕行程,算比較遲出門口
搭10:30既JR由廣島駅出發,28分鐘之後就到達宮島口駅

我地搭既係右邊JR西日本宮島渡輪(用JR pass係包埋,唔駛再買飛)
佢個牌仲寫住大鳥居最接近!!

去到岩岩好有架船唔洗等(坐10分鐘左右就去到宮島)

望到個鳥居啦!!

然而以為架船會再駛近dd其實都係有點遠(建議帶部長焦相機!!)

好快去到嚕~

可愛既宮島鹿

個窿望到大鳥居

閉目養神~唔知佢地係咩關係呢

繼續行向嚴島神社出發

一路行一路欣賞水上鳥居(比想像中大好多)

買飛入去嚴島神社啦
男友話聽聞嚴島神社係日本傳說既「分手景點」之一
開頭都有d驚不過check返話係假既!!

呢個角度望大鳥居好靚

因為尋晚check左潮汐時間表~宜家係潮水最漲既時間
而想行落去大鳥居 退潮最低點要喺6-7PM果陣

留左神社一陣 影下相就出去行下啦
跟住就周圍行下~

棵樹好有型

神社隔離係望到有座五重塔~

整個大鳥居既原木材

12點幾左右 見肚餓就去表參道商店街食午餐啦

午餐當然係食宮島蠔啦!!!
非常肥美又鮮甜,推薦!!!

食完野就上去五重塔果度望下~

佢隔離既就係千疊閣 超大間!

入去要俾100yen 同埋除鞋~(推薦入去)
嫌麻煩既我地係門口望完就算

繼續行程 計劃下一站應該係搭纜車上彌山

經過間cafe賣雪糕~忍唔住
呢個咖啡雪糕超級好食!!好香好濃咖啡味

就到宮島空中纜車入口啦 滿心期待!!

點知。。。
遇到最大既阻滯。。。今日運休!!!!
本身既計劃係搭纜車上去,之後再慢慢行路返落山
不過旅行就係咁,好多野都控制唔到,當俾個藉口自己下次再黎過
依家去紅葉谷公園行下先

雖然無紅葉睇,但係風景都唔錯吖

一堆白色既patpat

有間四宮神社

好懷舊既投幣式求籤機,支籤出黎個陣會叮一聲

估估下唔係好識睇
小吉/吉應該都唔錯

繼續周圍行下 因為無乜人 幾舒服

行返出嚴島神社個邊啦 潮水退左少少

隻馬個樣好惡

俾人剪左角慘豬

要試下必食既紅葉饅頭

行行下見到有啲消防車消防員
搞笑一幕:消防員哥哥好配合鬼佬 俾埋個頭盔佢戴 再要求合照一張

望返去嚴島神社,原來啲水已經退左好多!

傳說中無人看守既出口

可以行落去少少影相啦

仲未退哂潮~
過左一陣 俾個消防員哥哥趕哂d人上岸 跟住有廣播~

原來撞正消防演習要清場,唔怪得頭先見到咁多消防員啦

成班駁哂喉對住個海射水

搞左一輪之後 開始收喉清場
咁我地繼續周圍行下先

行遠少少有個好高既千秋~

日落下既大鳥居,好靚

因為未退哂潮 行唔到去最近
正皮支持

差唔多係時候搭船返去嚕,最後望多大鳥居一次~
宮島,我~地~會~再~返~黎~架~

上左6點幾架船返去宮島口

落左船即刻想試埋-宮島名物之一既穴子飯!做晚餐(價錢都唔平 但值得一試)

我地覺得佢既質感好似白鱔,有彈性仲好有油香,正!!!

DAY 4 完~因為聽日係去兔仔島 返到廣島站去左超市買定個椰菜先
sorupdate係有點慢
我地頭1-5日係用岡山、廣島、山口地區5day Pass(13500yen)
跟住6-9日係用山陰&岡山地區4day Pass(4500yen)
松江+出雲果兩日仲買埋結緣完美車票(1500yen)<-3日任搭好抵
我地去果日 見d蛋蛋仲有人set up緊!!
原來係呢個光之祭 可惜睇唔到
夾埋先用左萬6
即係每人8000玩10日?!
機票唔使1000咁抵
呢個如果有買市內電車pass會有優惠價食
咁可能係少少趕喎
呢3個景點都有d距離
但有揸車方便好多 早d出發應該去得哂
我就覺得流流地純粹係一大堆蛋變下色同廣島城都係射燈會變色。

你去宮島有得行落去就好啦,我果日無得行落去朝早7點幾同夜晚11點幾潮退
係呀,好抵
長知識了
我覺得係team lab既特色啲野係咁變色,方便人打卡

咁你仲唔好彩過我地!!!完全行唔到落去
我黎緊5月都去7日米子&廣島襯嚴島神社大修之前去左先
過黎取下經先 第一次一個人去旅行~
我planning係先飛米子 玩晒出雲大社+松江+鳥取果邊再搭巴士落廣島 先再去吳市&嚴島 有時間希望去埋岡山倉敷 但係未諗到點買JR pass
原爆博物館唔係裝修緊唔開咩
幾時的事
係,本館去到4月25日先開。仲有另外細D既行
啱呀,行到咁上下仲要毛毛雨。之後拿拿聲食埋野就走
Day 5

原來已經黎到行程既一半,開心既時光果然過得特別快!!!
今日既行程係去三原搭船去兔仔島同生口島(未來心之丘),之後就會向岡山出發~
Let's go~

一早8am去到車站 落緊微微雪雨!(電話影唔係好睇到)
趕搭8:13am新幹線 跟住去買d早餐上車食先~

咁岩搭到班Hello Kitty新幹線 坐35分鐘就到三原站

三原站到着

原來2月頭好似有個「神明市」祭典

鎖好件行李喼先晏d搭車去岡山要拎返

係祭典用既野

男友話兩隻兔似搞緊野

出發行去三原港搭船

經過條隧道 又見到佢地搞野

整到好靚既祭典壁畫

去到三原港碼頭 搭呢架高速船 三原港↔大久野島
注意:架船只係得星期六/日先有開

本身有部自動機賣船飛
不過我地去窗口同個姐姐買船飛時出示返JR pass可以平400yen(原價2400yen)

等左一陣上得船啦~我地係搭最早果班9:30am

尋晚係超級市場買既椰菜(聽講唔好餵紅蘿白)
見人買大一袋 建議想留得耐d既 可以買多d椰菜

出發啦~同船得6-7個人 唔算多人

有間造船廠

坐左30分鐘就去到兔仔島

埋岸啦~

可能我地係今日第一批黎兔仔島既遊客
啲兔仔應該好肚餓啦,一早係碼頭等人落船

見到有人表現得相當興奮,衝晒出黎迎接我地

等食既兔兔 好得意

我係唔會話俾大家知,我一開頭係有少少驚既咁多兔

同兔兔交流緊

愈黎愈多

呢度好舒服 一早無乜人 慢慢行下餵下兔子~正

見到有條山徑~上去行下

兔BB好辛苦先食到一塊椰菜成日俾大隻果d爭食

到左夕日之丘 落去望下

睇日落應該幾靚 不過我地留唔到咁耐

落返去時 d兔仔跟左上黎搵我地

呢隻好猴摛~

估唔到既係
其實佢地個身都好乾淨又無乜臭味

我鐘意單對單餵

跟住去左記載大久野島歷史既毒氣資料館
入面唔俾影相

周圍行下~有d歷史遺址

淨返少少椰菜 餵埋佢先

跟住我地就搭船返三原港嚕 繼續下個行程
回程包船無人好似我地咁早走 (total只係留左1個半鐘想玩耐d)
建議大家一定要留耐d~餵兔子好好玩
返到三原港~再買船飛去生口島

5分鐘後即有架船~岩哂

坐左35分鐘左右就到瀨戶田港

落船之後突然勁大霧!!

跟住刮起一陣陣風!!

突然落起雪上黎好正

影低個船期先

等候室擺左d居民整既公仔 幾得意

地圖~我地目的地係耕三寺同未來心之丘

d雪落左10零分鐘就無乜嚕好似過雲雨咁
時間1pm左右 我地首先搵間餐廳食午餐先

出發啦~途經商店街 D鋪頭拉哂閘

仲有少量飄雪

繼續行~一個人都無

前面一遍藍天 後面一大舊雪

到左間餐廳啦~叫 瀬戸田すいぐん丸 (google map見到)

叫左個八爪魚飯定食+天婦羅飯定食好大碗!!都幾好味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞