[廣島出發] 山陽山陰10日9夜遊記

181 回覆
38 Like 5 Dislike
我地今次無去尾道
兔仔島好玩呀,我地搭當日第一班船,可能佢地好肚餓,我地一落船啲兔仔就衝哂過黎,一開始我有啲驚
不過習慣左就覺得佢地好可愛
我都係第一班,一開始最少人,下一班船己經超多人
係!早起的鳥兒有蟲吃呀
Day 2 繼續~

影左一陣影就行返上去

號稱全日本最難拋中的賽錢箱!上網睇鳥居5米高,成功掉入既,願望就會成真架啦~
有個大叔試緊

掉入唔到唔緊要,有個矮既

好好彩,我地兩個試左5-7次就成功左!

再行上去就係神社本體比像想中細

大叔大嬸們努力緊!

11:50am 玩得七七八八,原來已經到左同司機既約定時間啦~
(其實見司機已經早3個字係停車場等我地)

而距離下班電車得返15分鐘既時間(12:05pm),如果唔係就要等多1個鐘先再有車啦~
司機唔知係咪知我地搭果班車 超快就送返我地去長門古市站(~12:03pm)
p.s.的士車費一程:2310yen 回來就用左4620yen (其實都係跳錶)

最後成功岩岩趕到12:05pm電車,仲有d學生咁早放學

咁午餐就係車上解決(飯團麵包) 仲見到日本人返鄉下竟然係用香港既紅白藍

而原本計劃係搭呢架車去特牛站轉巴士去角島大橋
不過由於我地搭早左一班電車,接駁去大橋既巴士要2:28pm先有
即係去到特牛,要係個咩都無既車站乾等成1小時45分鐘先有巴士搭(鄉下d交通好疏)
於是乎我地睇完google map之後,做左個決定

Um..由最近既阿川站行路去角島大橋都係1個鐘左右
行慣路既我地突然決定提早1個站落車跟住google map行過去!!
咁就會比搭巴士更早去到大橋!! 仲可以睇下沿途風光
我地12:25pm落車開始行 預鬆d估計2:00pm應該去到大橋啦 點知.......

阿川站 一個無人車站 好鄉下既地方

無開燈但做緊生意既「便利店」

出發啦

好鍾意咁樣去行去下一個目的地
沿路無其他人,好舒服,邊傾計影相,邊欣賞郊外風景

間間屋d園景都好靚~大家好似鬥緊園藝技術咁

望到個海

寧靜的海,啲水好凍啊

途經阿川八幡宮 入去行左個圈 一個人都無

好大棵空心樹

繼續向角島大橋進發

個牌寫住既就係本身搭巴士落車既站名,仲以為應該快到 其實只係行左1/2

開始行國道

棵植物既葉好得意

行左2/3路程既時候google map就黎料 跟住佢行轉入左條上斜既小路

一路行上去變左山路我地開始feel到有d唔對路喎
不過google話係最快就試下跟住行多陣啦

點知....喂 要爆林既

咁試下穿過去再行下啦

根本唔係for人行既喂 俾d植物完全擋住哂條路
最後都係要沿路折返行出大路 好彩平安落返山,但就浪費左d時間,
不過都係一個好好同好搞笑既回憶黎

行返大路好快就到啦

終於望到條橋啦呢個時候我地已經行左2粒鐘 時間係2:25pm

Plan行程知道附近呢度有間晴之家甜品屋
行左咁耐本身打算可以坐低食個tea抖下

點知竟然係無開!!

咁就繼續行啦唯有

頭先聽到救護車經過 跟住見到警車
前面有事件!

本身係呢個站落車,依家行到黎啦

第一次係日本見到交通意外,出動晒警車/消防車/救護車
行過見車頭撞到扁哂 唔知有無事呢

行左咁耐,終於到啦

好長好靚

另一邊 展望台

係大橋留左一個鐘左右
跟住去等巴士返滝部站坐JR返新山口

回程包車,全程無人上車
司機大佬可能成日渣空車悶死佢啦

去到滝部站

要過對面月台

條樓梯應該好耐歷史啦,穿晒窿

係橋上面望返落車站

太陽開始落山嚕

返到新山口係7pm左右,係apple map見到一間叫做NICK HOUSE既餐廳,幾乎無食午餐既我地俾啲牛排吸引住~Let’s go!

左邊既係生啤
右邊既係Gin tonic,面頭加左即磨黑胡椒,超夾!配牛排一個字 爽啊!!

肉質好嫩,仲有好多肉汁!正!

行左咁多路,叫個草莓芭菲食先!
士多啤梨好甜,啲cream好濃好滑~

DAY 2~完
趕車唔緊要
最緊要d景點唔駛太走馬看花咁睇
放心 你睇落去就知我地唔係走馬看花啦
公司最近迫我地呢D奴工練執相
但左樓主機張相來練 雖然唔係專業 練習用的作品
樓主覺得啱就DL來用啦 味精味幾重 謝謝

LM 準備遲啲一個人去
想去嘅景點同樓主一樣tw樓主啲相好靚
多謝你
唔錯喎好強烈風格
你係咪用ps自己tune色?
我淨係套開filter多
同好!!!咁可以睇下個遊記參考下啲行程安排
山陽山陰真係幾正

代男朋友多謝你
行2小時先到
好撚好天
我地行慣路,所以無乜野
係香港都成日周圍行
行下傾下就唔覺架啦
我諗住6月去廣島
留個名先
以為樓主最後係會角島大橋行返去
山口好過新山口
係呀好好彩
天氣呢啲真係控制唔到,未去個陣都擔心落雨,始終個trip係睇風景為主
check左巴士時間架我地
天黑行好似好驚
點解會做到1870呢個價
99蚊機票都要大約1000
留名支持
角島大橋好靚 樓主用咩機影相㗎?
嚟緊5月中會去廣島岡山6日
仲plan緊行程
用埋之前既reward-u分再減左200蚊
全部相都係用iphone影
Day 3

今日係留係山口既最後一日,主要會去秋芳洞+秋吉台國定公園,之後會去湯田溫泉通行下,再有時間就去埋香山公園先返廣島。

呢兩晚都係住呢間酒店($450/晚)
朝早8點零 check out完 就去車站便利店買早餐同鎖好件行李先

今日主要以巴士作為交通工具,由於JR pass唔包私營巴士,所以我地就去買一日pass~

又包車啦!向秋芳洞進發!我地搭最早果班8:45am巴士 約45分鐘車程

今日既早餐,估下邊個係我既

小岩井好甜,唔係我杯茶,都係咖啡好
有無日本咖啡既同好啊~

巴士好準時 9:25am到步一落車發現,點解一個人都無既咁冷清!

對面餐廳大嬸咁早就企起出面招客搵生意啦~咁凍真係辛苦佢啦

入去案內所行個圈 cup返個印仔留念

仲要行一段路先到入口
然後終於見到有第1個人去秋芳洞 但睇個款似番工多過遊客

去秋芳洞之前會經過一條類似商店街,不過好多舖頭都無開

河童唔知J緊乜

台灣地質公園送既女王頭(似唔似)

咁凍有d想食

終於到入口啦!!~
(ps.買門票出示passport會平d)

點解全係「一.」

仲要行一陣先到洞口

d樹都好似已經好大年紀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞