[廣島出發] 山陽山陰10日9夜遊記

181 回覆
38 Like 5 Dislike

既然一路都無人,就慢慢影下相啦

見到洞口嚕比像想中大

穿過條橋就正式入去啦

入面真係好大好高!!
由於入面都幾黑 得iphone影相既關係 畫面會無真實咁靚

入去就見到個秋芳洞冒險,好似好好玩咁!難得黎到Challenge accepted
每人只要放300yen落錢箱就可以拎支電筒上去挑戰爬岩石

爬上去啦~

有少少凹凸不平 電筒要照住地下慢慢行

行下行下就爬到好高啦~
雖然有啲射燈照住啲鐘乳石,不過都幾黑,真係有種探險既感覺
同埋岩石有d濕 要好小心 好好玩~

按完聽到把普通話女人聲好難聽即閃左(成個洞咁廣播)

個洞比想像中大行極都未行咁完
遊客唔算好多 但keep住有一堆韓國團
(原來係另一面入口黎~ 即係同我地行既方向相反)

似唔似富士山

終於行到盡頭 通去另一個入口既隧道
因為慢慢行既關係 時間比我地計劃中用得多左
跟住就要趕住上去秋吉台
果次去廣島有諗過下去唔去山口浸溫泉
結果只有一天鬆動時間就算了
同井倉洞比
你呢個都幾廣闊下
秋芳洞行左幾耐?
慢慢行影下相大概一個鐘
記住去埋秋吉台呀
係呀 真係好大呀
井倉洞我地反而無去過~
下個月去廣島
但玩瀨戶內海
松山 香川
山口要放棄
我諗住兩樣預3個鐘
同我果陣去山陽山陰一樣咁濟
係差岡山同鳥取同幾日我無去
個人覺得山陽山陰係不過不失既程度
其實係睇返巴士時間
印象中出返去既巴士都唔多
但個半小時會否急得濟
之前一個人去左9日山陰山陽
廣島 山口 宮島 兔島 尾道 岡山 倉敷 鳥取
原本都想去角島大橋 元乃隅稻成神社 太遠又唔方便所以無去
睇倒樓主D相好靚 後悔了
Day 3 繼續~

跟住係呢度可以搭lift上去秋吉台,慳返好多時間

出左lift,仲要行一段斜坡先

終於到啦,一大片黃色芒草好靚!!

今日係有d多雲!!

由於呢度實在太靚既關係,又無乜人!好舒服!
原本計劃搭11:50am巴士走 依加已經11:10am 出返去都要行一段時間 咁就留唔得耐
我地就決定留多1個半鐘,搭下一班車(1:30pm)係秋吉台慢慢行下~(所以應該就skip左香山公園呢個行程)

個牌話需時30分 咁就岩哂啦 去行下先

全程一個人都無 好好行 呢度真係好大好舒服!! 想行哂真係有排行

岩岩就係對面展望台行左過黎

留左一陣妙見原

跟住行返去展望台

原來同台灣野柳地質公園係姐妹公園

上左去望下

留左一陣就走嚕
跟住又係沿路去搭lift落返秋芳洞行出去

時間12:30pm左右 想食埋個午餐先搭巴士走
但條街好似無乜鋪頭有開 就諗起巴士站對面

大嬸果然企左成朝~一於入去幫襯下

仲有呢個自製既河童牌俾人影相好搞笑
老闆一家應該住係餐廳樓上,周圍都放左孫女既相同勞作

有家庭味道既日式咖哩豬排飯幾好味

食完野就過返對面等巴士
3個餐廳大嬸都企哂出黎
呢個景點好似真係好少人黎(可能淡季) 希望佢地做得住

exactly要睇返巴士時間去計劃行
呢班係秋芳洞去新山口既時間~好疏下
啲風景好靚喎
高質遊記
正評支持
下次要去返角島大橋 同 元乃隅稻成神社!!!
現場睇再靚好多
下次去返
有藉口下次去旅行
多謝你呀
寫遊記好似再去一次旅行咁 再開心一次
Day 3 繼續~

搭巴士返到新山口站,搵到有架巴士可以直接去到湯田溫泉通!

坐左20分鐘左右 就到左湯田溫泉通

行左一陣見到日本某詩人既記念館
而佢既對面就係我地既目的地-狐之足跡

俾200yen就可以任浸佢3個足湯
佢有提供拖鞋 毛巾仔 locker

呢兩日行左好多路!! 特登過黎浸下腳 抖下岩哂啦

呢度環境都唔錯 無乜人 我地包場左呢個池

今日既下午茶~一邊嘆住咖啡,一邊浸足浴,真係好寫意

係狐狸仔既腳印呀

有教人正確浸足湯既步驟好得意

留左1個鐘左右就走左 去附近周圍行下

去左井上公園散下步

湯田溫泉一共有6個呢d公共免費足湯

散左步30分鐘左右 就去搭巴士返新山口

返到新山口 差唔多日落嚕 去locker拎返行李先

跟住就搭新幹線返去廣島

返到廣島 即刻去check in 擺低行李 今晚住既係APA

跟住行出去搵野食嚕 決定食呢間廣島燒總本店

例牌啤一啤

好大碟~都幾好味!

真係食到好飽!!

要散下步消化下 就慢慢行去新天地果邊間驚安殿堂

行左成個鐘 買得少少野食同手信咁就返去酒店嚕

DAY 3 完!!
咁睇黎留3個半會好一點..秋吉台仲可以行咁遠
我覺得野食方面,山陽山陰真係輸俾其他地方
無咩特色野食, 就算有都唔好食
岩國壽司,鐵板麵都好普通
景就真係都OK既
我去果次係6月, 無乜野睇
朝早去,行一陣行到悶, 就食飯
好似搭飯後第一班車出返去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞