[廣島出發] 山陽山陰10日9夜遊記

181 回覆
38 Like 5 Dislike
今次第一次開遊記POST做個分享同記錄,我地一向都對shopping興趣不大,但就鍾意去少人兼有靚景睇嘅地方旅行散心之前就去過南北九州,今次選擇咗同樣都有平機票嘅廣島上個月尾第一次去廣島,有成10日咁多就想去多啲地方,最後就計劃去晒成個山陽山陰。仲選擇左最凍嘅1月,諗住一嘗落雪嘅滋味,點知。。。

成個trip雖然發生唔少蠢事,但係每日行程都好豐富,可能會有人覺得churchur地,不過我地好enjoy~興幸咁多日天氣都算唔錯,大致都好順利,想睇既都差不多睇到晒,唔講咁多啦,正式開始遊記~

2人洗費(大約)
機票:$1,870
酒店:$4,150
交通:$3,800
其他洗費(食&買&門票):$6,000

計劃行程:
Day 1 廣島
香港機場→廣島空港→縮景園→廣島城→原爆圓頂屋→住 新山口
Day 2 山口長門
新山口→元乃隅稲成神社→角島大橋→住 新山口
Day 3 山口
新山口→秋芳洞+秋吉台國定公園→湯田溫泉通→香山公園→廣島(驚安殿堂)→住 廣島
Day 4 宮島
廣島駅→宮島→巖島神社→紅葉谷公園→空中纜車→彌山→海上鳥居(日落)→住 廣島
Day 5 廣島岡山
廣島駅→大久野島(兔仔島)→生口島→岡山Aeon Mall→住 岡山
Day 6 岡山
岡山駅→岡山城+岡山後樂園→吉備津神社→美觀地區→住 鳥取
Day 7 鳥取
鳥取駅→浦富海岸→鳥取砂丘→鳥取駅→住 松江
Day 8 出雲
松江駅→出雲大社→稻佐之㳋→日御碕神社+日御碕燈台→住 松江
Day 9 松江
松江駅→足立美術館→松江花鳥園→宍道湖(夕陽)→松江駅→(500yen巴士)→住 廣島
Day 10 廣島
酒店→原爆館+和平紀念公園→廣島空港→香港機場
留名
原爆館去兩次?
應該得鳥取有小小雪

一個係原爆圓頂,係遺跡黎

另一個就真係原爆既博物館
Day 1

一落機就有件蠢事發生

見肚餓就係機場食左第一個拉麵午餐,跟住去買巴士車飛

但係無睇到機場巴士時間嘅我地就因為掛住食野,而miss左班出市區嘅巴士,下一班車係50分鐘之後(無留意到班次咁疏,真係蠢左)

於是我地就坐左係國內線到著個邊等,等得差唔多,咁啱有班內陸機到,好多人一落機就衝去巴士站排隊,我地先發現我地唔應該咁悠閒坐係度等,而係去排隊!!不過好好彩我地都上到3:05pm班巴士,日本巴士好靜,司機又揸得好定,成程都好好瞓,45分鐘左右就出到廣島市區嚕。

第一站:去車站換 JR PASS + 鎖行李喼係coin locker!
今次係出發前係kkday買左呢個5日Jr pass
岡山、廣島、山口地區鐵路周遊券(13500yen)
https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/okayama_hiroshima_yamaguchi/

由於今晚會去新山口要睇住時間搭6:27pm新幹線嘅關係,我地只會係廣島閒逛一陣。
睇下時間原來已經4:20pm,縮景園5pm就關門,雖然由車站行過去路程唔遠,但係唔知趕唔趕得切!

結果:

4:45pm去到都係趕唔到嘅,不過同場有班外國人一齊摸門釘,都好啲
去唔到縮景園,咁就去附近既廣島城啦~

途中見到個唔知乜鬼總理嘅雕像

行到護城河,有好多鴨仔!!!
超鍾意鴨仔嘅我即刻衝左埋去睇
最搞笑係我地扮揮手掉野食,啲鴨仔真係游晒過黎以為有得食,好蠢

廣島城內公園
唔知遲啲係咪有咩特別野,周圍都好多蛋蛋

見到啦 廣島城
夕陽下既廣島城變成橙色,幾靚

遊客竟然唔算好多 可以慢慢影下相

坐左一陣睇日落 好靚
欣賞完夕陽下既廣島城後,我地散步去原爆圓頂屋

經過廣島護國神社

果度見到好多樹經歷過廣島原爆,依然頑強咁生存緊,好厲害!

女神像同廣島城合照

經過呢棟紙鶴塔,本身plan行程時有諗過上去,最後當然無去到
佢就係圓頂屋隔離,有興趣可以上去(門票好似千幾yen)

行左十幾分鐘 到左圓頂屋啦

廣島最有代表性地標建築 保留得好好

留左一陣,原來已經差唔多6:00pm!!即刻好匆忙搭市面電車返廣島站拎行李先~真係跑住去,其實成個路程都成日跑,可以話係我地既特色黎

成功趕到,搭呢班6:27pm新幹線 30分鐘就去到新山口

去酒店check in完就去左附近連鎖居酒屋 白木屋食第一個晚餐,店員講左一大堆日文我地都估唔到佢想講咩,佢後尾去左背啲英文黎同我地溝通,最後佢講既係:「Age」原來係咁簡單!!仲要睇我地護照check成左年未,未試過會咁

かんぱい!

食飽飽就返去休息啦,聽日都要好早起身。
去我地好期待既元乃隅稲成神社&角島大橋!!!

DAY 1完~!
啲細機場本身班次唔多,去市區既巴士都係根據航班時間而開,所以真係唔應該係機場逗留太耐

好彩一個鐘後有一班車咋
跑checkpoint
就嚟去廣島岡山鳥取8日
算係我地既特色黎,完成哂啲checkpoint都好有成功感
雖然成日要趕車,但係每個景點都留到好耐架

你會鍾意呢幾個地方
留名
留名
未去過,Plan嗰時都上網睇左好多,都覺得好多地方都好靚,係衰在要瘋狂換酒店
你幾月去呀
夜晚返到酒店仲要執喼係幾煩既
4月尾
8日留喺廣島無野好做所以要上埋岡山鳥取,無計
Day 2

今日一早7點零就起身 首先去便利店買定今日所需糧食同水(早午餐)
出發啦!今日既景點係元乃隅稲成神社&角島大橋
非自駕遊既我地兩個,係出發前研究左d交通,最後都係揀左搭的士呢個方法。我地準備左以下3句日文,方便同司機溝通:

今日既搭車路線:

去到厚狹轉美祢線

成個車箱都係高中生返學包車
得我地兩個好有違和感

到左美祢站,學生落哂車後就變左我地兩個包車啦,望住風景時間好快就過

到左長門市

跟住行上天橋過對面轉車去長門古市

呢班車同行遊客得一對台灣夫婦落車,應該都係去神社
呢個景點都好少人咁去,交通太唔方便,通常都自駕遊多

到啦!!!本身有啲擔心會搵唔到的士,點知好好彩,一出車站就有司機問我地係咪去神社。

今次係我地第一次係日本搭的士,上車後,當然即刻拎左個三句日文出黎同司機溝通啦~傾好晒之後就向元乃隅稲成神社前進啦,大概15分鐘就到嚕!!!

落車就望到一排鳥居
親眼望,同睇相個種震撼程度真係差好遠!!

神社入口

有個mark左影相位
天公做美,今日好好天啊!

行落去嚕

行到半路會見到個佛像

落到下面

呢度超大風又凍 吹到個人流哂鼻水

有個大叔冒住寒風係度釣魚咁寫意

當日係睇唔到龍宮之潮吹可惜
廣島真係少遊客

一睇相,遊記 就好懷念

去晒我之前去唔到既地方
Between
我都鍾意chur
有得揀緊係去多幾個地方
有得去多啲地方仲開心啦
呢樣真呀
你上次去左咩地方呀?
廣島 ,岡山,尾道果d

最好玩係兔仔島
有時吸引既景點真係好遠好辟
去之前真係要研究清楚啲交通

我同男朋友都係鍾意行景點既人黎

下次再挑戰之前未完成既景點啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞