[等新歌等到頸都長] 謝安琪女金天后討論區 (6)

1001 回覆
23 Like 27 Dislike
太長唔quote啦
上面講kontinue音樂性不及slowness真係不敢苟同,slowness係勝在全碟曲風都貫徹「慢」嘅主題,但亦正因為呢個主題令到成隻碟都好平淡,首首歌編曲都冇任何驚喜。
kontinue嘅概念性可能唔及slowness咁突出,但如果要我用一個字概括佢,我會話呢隻係一隻相當「倔強」嘅專輯。細心聽下,會發現成隻碟每首歌都流露緊一種不屈不饒嘅態度,呢種態度正係好多人(包括我)鍾意kay嘅原因。
曲風方面,ballad有家明、獨家村,pop rock有勢不兩立、頭盔,country有C餐,甚至搵埋MLA合作,主流歌手黎講實屬少見。以上種種原因,都令我覺得kontinue耐聽度完勝slowness。
如果隻碟cut左寬限期,就真係完美
睇完juno 黑盒文案下首應該係派有時寂寞
其實寂寞啊
hi屌 wok咗成日終於得閒覆

首先講返先 我喺車度播 所以覺得kontinue音質太差係致命傷 kontinue係明顯比起其他幾隻 (binary, slowness, 你們的幸福, yelling) 差,更加唔使講超高清音質嘅the album

第二,由於喺車度播,所以會偏向D比較搶耳嘅音樂,所以旋律比較重要,slowness嘅旋律真係每一首都咁好聽/各有特色,雖然pop元素都高,種類可能唔夠多 (唔知係咪因為咁 要派比較偏嗰3首做主打,最pop 嗰首最後晚餐影都冇…雖然天陰都係pop,但真係較平淡,反而賴床呢d 但勁有層次嘅又變成side track,最被睇好大hit嘅載我走又唔見咗),但順耳得嚟唔罐頭,並且有層次,歌詞同演繹都非常配合主題,係非常高質嘅專輯 (順耳唔一定係pop,喪婆/方玲霞/直角 呢類 都好順耳) 啫係唔悶先 呢方面Kontinue真係比較失色 唔夠搶耳再加有D歌嘅旋律係比較悶 之前都有講過麻麻地勢不兩立 旋律都唔係主因 歌詞我聽落覺得唔係幾like 最離譜係全碟最正最爆嘅雞蛋居然唔plug…唉…唔計雞蛋 獨家村,都冇乜邊首旋律係好好聽好突出,當然你會覺得係玩唔同類型音樂 呢樣我就駁唔到啦 slowness嘅類型真係唔多

簡單d講,我係用旋律/演繹/主題/扣題嘅角度認為slowness係非常出彩之作
我喺屋企用hifi播
反而覺得kontinue音質完勝環球一堆碟唔緊要啦
不過口味呢啲真係口同鼻拗
點解會咁 我隻kontinue勁拆 唔知點解 一手碟嚟99% 新
我都鍾意kontinue多啲,因為個主題有時代意義
雨傘嗰陣聽住呢隻碟好感動
同埋曲風多元化啲,雞蛋呢類慷慨激昂既歌kay以前好少唱
我三甲會咁揀
1. Kontinue
2. Kay One
3. Binary
第4先到slowness
冇計啦 實在太愛賴床

利申 次次賴床都會心入面唱
屌你老味一過完年班打手一次過死曬出黎
今日仲諗住用「環保」黎攻擊呀Kay但今次連登仔心水清,抹黑失敗

其實換個角度諗
有心想寫臭佢,就會不斷搵佢既黑材料/以前d野
但搵黎搵去都無,仲要老作黎屈佢
證明佢真係一個好純良既人
佢又jm
個pp9 同我有比你屌就擺明打手
舊登已經喺度 好撚煩
講黎講去都係果堆野
如果D打手發現個話題柒左,就會立即深潛唔推POST,肉酸到
有冇post

女金天后被打手攻擊 代表羊生驚了
https://lihkg.com/thread/1027011/page/1

最新

成堆打手諗住入去圍爐,點知帶唔到風向就即刻散
好撚廢啫呢d lv
你們的幸福呢隻碟真係好正

12月22同浮雲
D打手係咪痴線架,個個留言都負評有冇咁得閒啊 btw期待新歌,好似就有
Juno透露希望再跟韋羅莎合作,而「寒玲」此角色發展空間也很大, 今次合作令他有清澀感覺, 談到首次入錄音室錄歌,韋羅莎坦然很緊張,她說:「 一個係麥浚龍,一個係王雙駿,怎會沒有壓力,但他們都很好地指導我,令我錄音時很流暢 。」她坦言自己向來有歌癮,今次可以入錄音室錄歌,可說十分感恩。由於鄭伊健有份客串歌曲《沐春風》Mv,問到下次會否跟伊健合唱,juno即大賣關子說:「下一首歌是另一個故事章節,是阿Kay一首新歌,隨後都有有新單位繼續參與。 」

下首派kay喇
派啦屌 得把口
kay 1月2號又話好快有新歌
琪巴好勞氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞