💳信用卡討論區(65) 送狗迎豬 發問前先睇 #1—#3

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
其實計埋 MPF,加埋喺恆生出糧,唔難開
出咗信叫我落分行囉
反而佢低一級個優進 用佢出糧就20000都夠開
20定200k?
20k 夠

但前提你用佢出糧
黎緊要網上交考試費 美金
食唔食到大貓個2.4%?
大獲
記左5000
今個月轉走多左
5000好似係綜合戶口先係
i mean 網上/海外消費果個
其實優進係咪無咩用?
普通户口已經做到外幣買賣?

有無巴打講下Prestige正唔正? 係聽朋友講開左張World Master幾好用咁
但500K/有層樓都開到我諗好多人都有
利申 用開渣打唔熟恆生
我自己覺得冇乜用

因為恆生本身啲卡都麻麻 真係開到張world master咪勁

我出糧都係citi 貪佢開出糧戶口免最低結餘同埋月月增息

仲有atm卡係master debit先用
無太大用處
係某D窮區排隊快

其他出糧戶又可以SI
先無郁佢
其實都想轉走埋佢
E+又要補番D$收少D息
真係冇乜用

同埋用恆生會覺得不如用hsbc
Apple Pay 簽帳爭$1000 有冇推介
恆生D卡迎新好少
仲要cash dollar
真係無玩開卡果D先會用...
我有朋友嫌麻煩用死一張enjoy card
叫佢地開simply cash話廢事
等睇果個答案
呢排好似冇乜迎新吸引
等緊嗰個,唔知係咪你諗嗰個
第一吓唔知講緊乜,突然諗起莫非暗示緊$200x5?
「轉數快」去年9月底推出至今,總登記人數已突破200萬,當初一度轟動全港的「eDDA陰霾」危機已化解,不過金管局未敢掉以輕心,該局副總裁李達志稱,未來會繼續加強電子錢包身份認證,料上半年推出方案及時間表。

「轉數快」一度爆出有騙徒假冒受害人身分開立電子錢包,並以電子直接扣賬授權服務(eDDA)方式,透過「轉數快」轉走受害人銀行資金,金管局即時一刀切暫停相關增值服務。
事隔三個月,僅得兩間公司恢復eDDA。李達志解釋,儲值支付工具(SVF)需與銀行做多番商討及連接後台工作,故需時優化系統,又謂現時無收到其他關於轉數快的投訴。
本報向主要電子錢包商查詢,八達通發言人表示,正與相關機構進行優化身份認證程序、電子直接付款授權服務,將會分階段恢復。香港支付寶發言人稱,正尋求最好的解決方案。

截至去年第三季,本港有5400萬個電子錢包戶口,交易額達447億元。使用量大增,金管局未敢鬆懈,擬進一步提升電子錢包保安級別。李達志推算,「絕大部份(電子錢包)未有最高階認證」,當局認為正是檢視認證過程的時機,望做到統一、認證程序,做法之一或參照銀行推出遙距開戶,主要是確認證件非偽造,以及確認申請開戶者正是身份證持有人。

他補充,現與電子錢包商商討認證程序,料今年上半年會推出「加強版認證方案」,及執行時間表,屆時現有用家均需重新認證,以使用較高風險服務,「若未經認證,都可以用一百幾十買吓嘢,交吓費」。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞