我讀心理學 你問我答

207 回覆
50 Like 8 Dislike
KongU會first in曬再揀人
一個被懷疑有精神病嘅人可以點證明自己冇精神病
Theory上冇。但讀既女多過男,識到,溝唔溝到睇你本事。
有無中文翻譯架本書?
有冇有趣的心理學書介紹
點睇阿豬阿狗都話自己係治療師
識唔識動物傳心
睇黎絲打個時做得幾好

咁反而個topic 唔係好重要,而學到既research過程和你對個project既貢獻程度更重要?

雖然都係好想做clin psych related 希望派到
自稱啫係無牌啦

喺香港冒認治癒師係咪犯法?
咁點溝
巴打有米wo 。
窮能唯有喺香港讀MSocSc
好彩香港係ugc funded.
台灣都有得讀既
你估香港咁易入咩
咁心理醫生同心理學家冇咩分別
推一推
唔熟悉EP, 睇落似research 方向!?唔考慮mphil/ phd in psy? 搵下prof 傾下?
Thanks for helping, 其實最適合我想做嘅嘢會係MIT Media Lab嘅Lifelong kindergarten Group,讀MSc in Media Arts and Science再搏上PhD stream,又或者UCL Interaction Centre嘅MPhil/PhD in Educational Technologies,可惜冇錢funding少 自己係想做EP但亦想試做Innovator最少喺香港咁嘅文化沙漠推廣好教育同真正融入科技同design thinking嚟解決唔同教學上嘅問題(例如SEN同融合教育所帶嚟嘅小問題)而唔係好似依家咁講講吓嚟R funding(我知咁諗好天真),可能係我未搵足資料但暫時睇唔到香港邊間大學嘅faculty有咁diverse嘅labs同centres去support呢類applied research,EP無論係MSocSc/PsyD/PhD都係重empirical research多啲,所以我目前最希望亦最努力試緊係讀完undergrad去讀conversion再唔知點樣攞教學經驗同不停發掘教育上嘅問題,再搏MSocSc攞Practicum同research經驗,之後試吓報上面啲research degree,可以嘅就出分綿力改變少少嘢令老師教得開心啲,學生學得好啲,家長又開心,政府喺funding同policy方面又唔使麻煩政府同納稅人。

屌我知咁真係好天真同on9,大把勁過我嘅人都未必入到MSocSc in EP,更何況做Research攞MPhil&PhD 所以真係要舖後路諗諗如果投身唔到EP一列究竟點樣可以貼地咁做Great Educational Technologies & Designs又可以真正行動上幫到人,唔使好似依家啲ET咁離地同冇用。

所以如果大家有咩想屌醒我,或者有經驗想指導吓我嘅都無任歡迎 麻煩晒
以前hku有個programme係BSS cog psy,培訓做AI, UIUX. 內容主要係心理學(first year咩都學,然後主修cog psy),加computer science

個programme <10年前摺咗,當年仲未有siri,無乜幾多用smart phone。諗返而家應該好吃香。
好似依家HKU under Arch Fac個Design+ programme都可以差唔多,揀design+ 同cognitive science做second major同cs做minor就可以學到cognitive psychology,ideating & prototyping同CS fundamentals
係咪唔鍾意人轉筆?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞