我讀心理學 你問我答

207 回覆
50 Like 8 Dislike
Undergrad level背嘅嘢係咪真係有用?外國讀Psy會唔會好過係香港讀?要做治療師條路點走?
多數睇係邊個作者
例如think fast, think slow咁,係 Nobel prize winner Daniel Kahneman寫
He conducted a lot of experiments that support his theory of heuristics and biases in thinking.
我未聽過黑暗心理學
你係邊到讀?讀緊master?
睇連登仔啲用字睇唔睇到連登仔嘅心理
多數唔係請駐校社工?會請counsellor?
讀緊PsyD留名
即係咩?
點會唔關事, UX 同cognitive psych 有d關係
識心理對賭poker有無用?
認真
Psycho畢業都幾難搵到相關既野
我都係paycho畢業
果陣畢業之後有朋友繼續讀書
讀到個master返黎
結果都係打緊份牛工
睇曬本DSM-V 未?
呢個問題 要睇個AI做到幾似人類
不過正路佢應該process唔到情緒微動作
我會用呢個黎判斷
讀緊ClinPsy未畢業
未讀之前做緊兼職催眠治療師
1. 我覺得無話邊類 publish到梗係最好
最緊要係同你讀上去係有關
我之前做neuroscience 就讀邊方面都關少少事

2. 一個fg 其他RA同Soc work

3. Stat 真心難 我到宜家都成日做錯
可以睇書學不過無學過難啲明
可以YouTube學下 或者加我tg我教你
無牌咖 要認可既大學頒發既master就可以入會
我覺得大部份買到既心理書都係common sense
有心想知道多啲不如用少少時間睇下journal
無喎 咩黎 想知

所以坊間話psy出路好做咩都得真係累人不淺
唔會睇得出
如果睇到 話大話個個人好廢
我都有諗過 不過個target 好窄
其實我覺得大路野反而無咩用
睇你有幾多資源
我當年係主動揾一啲進行中既project
再做個小冗員幫手收data
最後佢開第二個project
我就係入面加鹽加醋做自己既dissertation
當然前題要個大佬睇得起你肯比你一齊玩
香港上Kong u Master 條路係咪好難?
如果cgpa得3.2-3.5係咪連in都未必有得in?
如果讀完另一個相關master再入返cp 有冇可能?
其實同bipolar 好似
Dsm都係話佢係atypical feature
不過depression 其實無話唔可以有smiling
所以無contradiction
Ching ,心理學比人話偽科學個原因唔係冇可否證性咩
因為behaviourism一直都有好多漏洞
佢解釋唔到好多individual difference
而用behaviourism既治療方法又慢又哂時間人手
雖然psychoanalysis test唔到 不過有效既唔緊要啦
只係其實應係仲有方法test到psychoanalysis 既theory 只不過仲要多好多時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞