我讀心理學 你問我答

207 回覆
50 Like 8 Dislike
出邊大部份心理學嘅書 用係現實work 唔work ? 日本出好多呢d書 又好多黑暗心理學
另外 有無了解過而家有個新term 叫HSP!?
Aso 讀完輔導 top up讀psy. 真係讀過先知 如果成績唔係特別好 或者 有心再讀上去 真係唔好揀
有無覺得自己真係睇得出人地有無講大話?
做小朋友autism囉 再唔係play therapy都好玩
唔關事 讀完唔會變讀心神探
First hon都唔得
身邊好多人想行呢條path 到底點解
因為你無得證明佢講既嘢係真定假
連統計都無
反而想問你野 係咪masters?
我以為bachelor 一係coun一係psy tim
你grad左有冇得直接做counsellor?
9估: 熟學校運作同證明自己鍾意小朋友。始終教育心理學要對小朋友
Freud其實好多好有貢獻嘅野 但依家世人只會記得佢嘅錯誤同想屌老母
多謝絲打咁詳細既回答
Fg其實幾難係兼顧讀書既同時又儲到夠多同埋夠related既經驗去說服interviewer

想問埋dissertation係咪最好都係clin psych related? 學校講明popular areas既projects唔會分到比每一個揀既人
香港唔知
其實主要都係睇成績同reference letter
利申:uk名校psy ug+master 18fg到呢家都無做野
你點睇smiling depression
有啲可惜 唔讀埋clin psych PhD係英國執業? 或者返香港讀?
英國讀ClinPsyD好貴。有朋友(香港人)讀緊。利申MSc grad. 做過assistant psychologist
英國間間差唔多 都係10幾萬一年
Phd一讀又讀3年 不了
過埋年求其打份17k左右既工 就算
有啲可惜但係唔緊要啦
點睇psychoanalysis係某啲國家仲係主要嘅therapy (e.g., Chile)
明明psychoanalytic theory係infalsifiable, 所以表面上係解釋到好多野
你估下我呢秒諗緊咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞