我讀心理學 你問我答

207 回覆
50 Like 8 Dislike
其實仲好lost
而家係打算做小朋友治療
又或者抑鬱焦慮失眠痛症治療
不過最可能都係揾份教職慢慢歎
溝女 大部分靠吸引力
異性相及 岩眼緣就會有化學反應
其他野 去感情台問
拎左教育證書去教書,之後再做教育心理學。識人條路咁樣行
試下講下條path 錯左唔該指證我
其實基本上係香港讀任何bachelor degree
加多一年psy diploma都可以當psy bachelor
如果想做番psy既行 都一定最少上到master
不過香港master極難上 我識既人得一個係fg入到
大部分都係轉左好多年 用MPhil或者其他master或者工作經驗先可以上ClinPsy EduPsy master
出路有好多 ClinPsy EduPsy就大路會諗到既
一係就MPhil做研究 不過之後就一係讀到phd唔係又係無用
一係讀個pgde教書 或者soc work master轉行
我呢就U grad (BSocSc) 我知我上面打錯左
year 3 開始讀治療師 出面比錢讀
唔係心理治療 我讀催眠 所以u grad就去左做實習
之後宜家係英國讀緊ClinPsy不過我當係transition
英國DClinPsy先有用
其實讀psy真係唔多掂到呢啲
多數介紹下就算 不過自己興趣好鐘意睇
我自己讀過催眠 真心覺得好神奇
BSocSc 同 MSc @ UK 邊間U就唔講
MSc ClinPsy 不過無任何專業資格
連bps都無
懶到你FYP都唔自己諗
入學條件係gpa夠高分 ielts夠高分
有實習堂上實習 但係出面實習就要自己揾
讀緊 CBT / D Psy / Health Psy / Stat / Cultural Psy / 實習
有冇話要做啲咩(working experience/ gpa嗰類)先入到master

final year 想繼續讀 但睇嚟諗定邊到乞食好
我係唔小心JUPAS碌左入去
當初無諗過要揀 不過讀過覺得幾鐘意
尤其係對過病人之後 覺得好岩我
有時候好鐘意睇人既小動作
同聽人講野個陣會好小心聽佢啲用字
英國
第一份工做admin小妹妹 未grad就請左 所以無失業
最正常既路線
香港佢話gpa過3就得不過你信唔信

我識好多人都係
BSocSc > MPhil + RA > RA 好多年 > 好彩終於入到 / 唔好彩 繼續RA / PhD > 入大學教書

如果唔想轉行既話
就係知完全唔易入 學霸都未必入到

三十歲人先做到cp/ep 想死
每次諗到自己遲過人咁多就超級後悔揀咗呢科
Fg要入clin psych master, 除咗first hon同research/counselling experience, 仲睇重啲咩?
me too
所以先走去讀催眠
人老珠黃先至開始讀完書做野
我人生真係玩完
如果唔知一個人其實係機械人扮
用心理學去分析佢會有咩結果?
你份undergrad dissertation同internship
如果research experience係跟大佬做
佢會睇埋你大佬係咩bg
related work experience 有幾relate
同點解一定要讀ClinPsy既然你都做緊
再加personal statement
要睇你幾有抱負 但又唔可以千篇一律
要睇到你既critical thinking
你唔係話讀clin psy 咩,做咩會變左係催眠
心理學家係咪冇牌 要點做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞