我讀心理學 你問我答

207 回覆
50 Like 8 Dislike
Part time 讀又得
🤔我覺得講野一舊舊舊 係因為我心入面出現佐問題
但係我又唔知邊度有問題 可以點做
你係指soc work 定 psy therapist
識唔少人心理學grad走去做UIUX
點睇阿德勒?
好模糊喎你甘講
你係想知點解你講野一舊舊
會唔會係你整理自己諗法出現問題
基本上無U 你讀咩都係當興趣
甘廣泛點講你知
幾句講得哂就唔洗我讀甘多年
我唔知 純粹我覺得以前唔係咁
所以唔關事
我知心理學家分好多類型。第日想做咩心理學家?
咁你可唔可以太約講下條path
要有咩資格讀咁
ok
我讀宗教哲學的 依家畢業論文做緊佛洛伊德同榮格宗教觀個啲 慢慢發現自己覺得呢方面嘅野好有趣 亦都清楚呢科係混合科學研究方法 有唔同model,stat要學亦同精神分析勾唔起半點關係(但個人覺得psychoanalysis底下嘅論述同對人類心靈嘅研究簡直係一種romantic thought
畢業之後想轉field 但啲conversion programme好似無咩認受性,有無可能可以讀完之後再讀上mphil

同埋ching識唔識jordan peterson
香港係BSSoc同MSocSc, 唔會係BSc同MSc.
而外國既話ClinPsy 9成9係PhD,唔會係master
Ching不如講下你邊個國家既邊間U
點溝女?
黎緊做FYP, 仲未諗到題目, 送條黎洗下..

BTW, 你外國讀cli psy有D咩入學條件? 會唔會有實習? 要讀D咩科目?
點解讀依科?
水泡還是幾多分都會簡呢科?
比你再簡過會唔會唔同?
無乜感覺習慣旁觀觀察人?
樓主邊度讀?
將好多野簡化到common sense level
如果甘簡單人就唔會甘複雜
而且所有野都test唔到
雖然freud 既 theory 都test唔到
不過至少有好多現象都可以解釋到
second low 真係唔洗諗
我first hon都上唔番
有transitional master 我讀完話你知上唔上得番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞