[青衣半導體公司]良心公司成功為員工爭取六日新年團圓假

598 回覆
22 Like 1257 Dislike
大大班Banker面前緊係咁

有啲精彩高層發言樓主都未share出嚟

利申: 前員工 離開左好多年
其實最撚狗既係佢強迫你放新年前嗰日,
個理由竟然話係為左員工家庭團聚...
咩撚野理由黎,我要團聚架我自己攞annual啦,洗撚你十幾日前先黎同我講要強迫放假黎團聚。

重要得果十幾日通知俾我準備個團聚,
真係想同屋企人去個旅行都買唔切機票啦

我情願你強迫放我年初四,用個理由係初七開工先至係好日,咁我都覺得個理由係返個理由啊。為左員工家庭團聚呢個理由真係當人狗咁撚
想當年畢業第一工得七日年假,新年俾公司迫放左四定五日
有咩精彩
艾力大人幫你爭取得好辛苦嫁
#22 有講到點解唔洗一個月
至於點攞至全體員工同意就唔知喇
Alex 同你計到盡 睇公司點出bonus 就知
幫推
推爆佢老母閪
HR幾醒目 果頭講完奶完高層又想奶埋員工

成功爭取
罰一萬都有賺啦
年假歇業
如僱主所經營的機構因放年假而暫時全部或部分歇業,須於 1 個月前以書 面通知僱員。
如僱員未足資格領取暫時歇業期間的年假薪酬,但因暫時休業而需要停 工,則該僱員亦應在整段歇業期間享有年假及年假薪酬。
如僱員可享有的年假日數多於歇業期日數,可在歇業期後的第一個工作天 開始,放取超出歇業期日數的有薪年假。
如僱主因放年假曾暫時全部或部分歇業,由僱主所指定的共同假期年並不 會因年假歇業而更改,因爲所發放的年假,應屬於剛歇業前的那個共同假 期年的。

睇唔明點解會話自己符合法例要求
https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57i_whole.htm
年假日期應由僱主在徵詢僱員(或其代表)的意見後指定。僱主須至少在假期開始的14天前以書面通知僱員年假的日期;如雙方同意,可以較短時間通知。

當然徵詢僱員同其代表哩個先係關鍵
聽講佢話係14日前有員工代表同意
員工代表好似係人事部自己

林鄭都係咁啦 你班香港人,習慣習慣就好了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞