[青衣半導體公司]良心公司成功為員工爭取六日新年團圓假

598 回覆
22 Like 1257 Dislike
事源公司1月22號Email通知你地2月4日強制放假,仲會幫你地扣埋假 作為一個資深員工就緊係要諗下有六日假期點樣同屋企日過得溫暖D

點知有個垃圾員工反饋,仲要話公司犯法,豈有此理,我去睇一睇法例...

年假歇業
如僱主所經營的機構因放年假而暫時全部或部分歇業,須於 1 個月前以書 面通知僱員
如僱員未足資格領取暫時歇業期間的年假薪酬,但因暫時休業而需要停 工,則該僱員亦應在整段歇業期間享有年假及年假薪酬。
如僱員可享有的年假日數多於歇業期日數,可在歇業期後的第一個工作天 開始,放取超出歇業期日數的有薪年假。
如僱主因放年假曾暫時全部或部分歇業,由僱主所指定的共同假期年並不 會因年假歇業而更改,因爲所發放的年假,應屬於剛歇業前的那個共同假 期年的。

我當場嚇一跳

好在公司高層好在諗到一招對付你,你想返工就登記返囉,10%以上會有特別安排
有種你就返工

PS 垃圾員工,唔好以為自己係英雄,但你真係我的英雄
得14日假仲要比人扣一日

良心公司,根本無犯法
公司正仆街,告9佢
一齊團圓啦

我地公司強大,為員工著想
仲未有員工出黎發言
開名啦
自己唔識google?
係咪搬左去青衣幾個月嗰間?
仲要點夠人數先有得揀,老闆又贏
香港地打工真係賤過狗
最正係點撚晒你名,再逐個秋後算賬,哩下先高招
落名申請個d等炒
老闆話「我幫你團圓仲禁多野講,呢傢開張表格比你,你又唔夠膽填
其實公司有冇犯法 管理層話無嫁
最好笑係荔枝角某I字頭實驗室先俾人屌到開花
轉過頭又有公司中伏
其實公司入面有個員工反映左比管理層聽,仲列左法例同呢單news出黎
https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57i_whole.htm
年假日期應由僱主在徵詢僱員(或其代表)的意見後指定。僱主須至少在假期開始的14天前以書面通知僱員年假的日期;如雙方同意,可以較短時間通知。

https://www.etnet.com.hk/mobile/tc/lifestyle/article.php?id=55119
小編睇返《僱傭條例》,原來僱主真係可以「話晒事」,叫員工放假就放假,不過前提係要提早14日以書面通知員工放取年假嘅日期!但要留意返,如果僱主同員工之間曾議定較短嘅通知期,則不在此限。(即係有短冇長!)
係哩單,人類總是重覆犯錯
見網址仲用緊http,唔怪得公司的資訊科技資源比較少。
不過認真一問,點先可以做到僱員代表?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞