成日講iphone無新意,咁以前有咩令你覺得創新?

77 回覆
16 Like 5 Dislike
咁講 X未必係最好
但IPHONE 6嚟講 係創出一個皇朝 你睇 6 6S 7 8 用戶量有幾多 同樣係差唔多樣 可以玩足咁多年
所以 JOBS 即使仲在生 可能都只會較好小小 JOBS 都唔係代表創新嘅代表 佢在生時 有啲產品都被人屌過係抄
macbook 上嘅KEYBOARD 抄VAIO
ipod classic 畀creative 告埋
整合度比SONY低 但JOBS識PRESENT一件PRODUCT 呢個係佢個人賣點
阿寶 馬沙
iPhone2G iPhone4
有無諗過,Jobs仲在生嘅話,iPhoneX好可能仲用緊3.5吋mon
你咁講唔太正確
TOUCH SCREEN 有PDA PHONE 同PALM OS 出現
當年 DOPOD (HTC收購咗) 一樣有出
但唔會有太多人受落 因為好WINDOWS 同INTERFACE UNFRIENDLY
APPLE 其實睇準咗電話要革新 將應用直接化 變成易用 同設計 用簡單外觀畀到靚嘅感覺
TOUCH SCREEN當時唔係咩咁革新諗法
SONY ERICSSON W950I 已經可以
App Store
down app 方便易用好多高質App,有玩開以前啲智能機都知之前玩app好唔方便
成個touch mon UI 操作既設計
個陣nokia同HTC啲垃圾電阻mon 成個操作同UI只係照搬按鍵個套
Touch ID
機身設計 iPhone3 iPhone4 iPhone5個設計
佢點解當年要話 IPHONE 保持3.5 INCH 因為要大MON就會用IPAD
不過佢講法係錯 今日係印證咗 JOBS諗法唔一定全對
但佢呢個觀點唔係錯晒 最小佢指大MON you can't get your hand around it
最小IPHONE X IPHONE 6 6S 7 8 SE 5 5S 呢堆細小電話係有一定市場 仲賣得唔錯 我今日都未PLUS同MAX嘅IPHONE
APP STORE真係成就IPHONE要素
其實Tim cook有直接參與設計同開發?
對與錯係另一樣嘢

而係想話,jobs唔妥協嘅性格,仲係佢揸fit,iPhone都幾肯定唔會用大mon

Cook以錢掛帥,先成就到iPhone個mon跟返潮流,越出越大
佢又唔一定將mon size 定死3.5吋

佢嘅意思係
一部好電話應該要單手控晒
母指要reach到所有corners

隨著機身輕薄化
5吋內都可以單手操作嘅
重點係sell嘢果陣個技巧一定係steve好
tim cook個形式好似係 去片~ 跟著我地交俾xx講
去片... loop
其實未必
我上一頁有講過 APPLE PRODUCT會有演變同伸延
ipod 同演變出多個版本 IPHONE 隨時一樣
如單純講佢性格 3.5吋可能未必有 因為會有EDGE TO EDGE嘅SCREEN出現
IPHONE 6 PLUS未必有咁解 但IPHONE 5 IPHONE 6可以一手拎住
而可能見 IPHONE 5 OR 6 嘅 EDGE TO EDGE SCREEN IPHONE 唔係IPHONE X個樣
只係估估下
COOK係SUPPLY CHAIN專家 設計佢可能冇太大否決
始終JOBS在生 COOK都唔過問設計 我諗佢都係交畀團隊做
SJ仲係度嘅話iphone可能成為歷史

全有革新產品取代iphone
有乜計
TIM COOK唔係SELL嘢專家 好難話佢做到JOBS做到嘅嘢
apple想起死回生就出部電競型手機啦,咁先對得住個價錢
咁大家都係得個估字
或者好似之後位巴打講咁,jobs仲係度,可能已經有新product取代咗iPhone
因為純用jobs個性格去推測,佢真係會寧願設計款新嘢,都唔會推返佢對iPhone完美同承諾嘅執著
我成日覺得拎 3.5吋呢句 鞭屍tim cook都唔公平
tim cook 接手果時係智能電話既中期 將產品細分比需求不同既人好正常

就算係ipod後期都出左好多種尺寸
可能有啲人以為如果由SJ親自計劃嘅一部機嘅一定係正,但係好多人都唔記得曾經有一部叫做G4 Cube

講個好多次有好多主意,都唔係佢一個人諗出嚟
應該好似samsung 咁不停加鏡頭
其實其他牌子有幾新意?
Tim Cook 打理嘅APPLE 其實同JOBS理念唔大分別 係一個硬件上 用足五年 加埋係一個成功產品上會推出唔同版本
只係細節上可能JOBS會比佢更多諗法 但唔代表假設JOBS仲係度 APPLE唔會有唔同結果
始終 APPLE去到IPHONE 5 同 6 呢兩部咁成功嘅產品 JOBS過身後 要搵個人打理APPLE要同股東交代 到XS之前 佢做得幾好呀
巴打同我諗法一樣

tim cook雖然比唔上sj 但基本上佢保持到一貫表現

iphone6 全金屬機身 htc
iphone7 雙鏡 htc
iphone x 機背唔講 將用左咁多年既機面變成瀏海 touchid變faceid ,雖然唔係個個接受但創新度係極高
我非常明白好多野都唔係iphone發明 但當時能將技術做好同時帶動到行業趨勢 只有apple
係,apple真係可以好成功咁掀起潮流。

真藍牙無線
smart watch

都係遲過市場好多先出,但就係由佢開始先真正帶起個潮流。仲要呢兩個product,好多人都認為喺市場上唔算係最好。
我覺得App store發明呢樣先堅
做developer既諗少好多發布software既問題
做user既唔使煩隻software可唔可以係自己部機run到,又唔使左揾右揾,仲要煩點買 ,總之係我個app store search到就一定裝到黎用
呢一個App Store嘅點子唔係SJ諗出嚟,好多講蘋果的書都已經有提及。

仲有之前啲人屌蘋果啲機點解咁少,但係佢就係因為啲機種少開發先至會容易,仲有就係佢嗰個App Store好多條例同埋標準基本上係強迫開發者與時並進,唔能夠停留喺某一個OS上。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞