成日講iphone無新意,咁以前有咩令你覺得創新?

77 回覆
16 Like 5 Dislike
可否對比下教主離開前後既iphone?或者講以前有咩新功能令你覺得深刻?

Steve Jobs:
3-> 4-> 5

Tim Cook:
6-> 7-> X
淨係講4嘅午餐肉外型已經冇得輸
Tim Cook 打理嘅APPLE 其實同JOBS理念唔大分別 係一個硬件上 用足五年 加埋係一個成功產品上會推出唔同版本
只係細節上可能JOBS會比佢更多諗法 但唔代表假設JOBS仲係度 APPLE唔會有唔同結果
始終 APPLE去到IPHONE 5 同 6 呢兩部咁成功嘅產品 JOBS過身後 要搵個人打理APPLE要同股東交代 到XS之前 佢做得幾好呀
我覺得Iphone創新度上 其實一直都差唔多
主要係同Android既距離愈黎愈少 好多新功能都搶先推出令iphone無左新鮮感

基本上an廠打法係一半既價錢 做到8成功能 之前仲話下代想加價

利申:雙修
算數吧,係佢哋眼中嘅創新咪就係硬件改下野,外型大改

跟住嗰啲科技係要係地球上未出現過先叫做「創新」

總之之前喺其他機出現過嘅都叫做「抄襲」

呢個就係佢哋認為嘅「創新」
仲有一樣,發覺將SJ捧為神嘅唔係蘋果信徒,而係一大班hater

總之就講到蘋果要日日都要有創新先得,條件都太苛刻吧。

實際上就係大家都唔知想要一部點樣嘅機,頂多咪就係話個外型改變一下,啲規格點樣強勁之類。
其實佢做啱咗一樣野嘅就係佢唔需要諗SJ仲響度嘅時候會點樣做

當年迪士尼就係咁樣,創辦人一離世嗰啲管理層就唔知道個方向係點做。
巴打同我諗法一樣

tim cook雖然比唔上sj 但基本上佢保持到一貫表現

iphone6 全金屬機身
iphone7 雙鏡
iphone x 機背唔講 將用左咁多年既機面變成瀏海 touchid變faceid ,雖然唔係個個接受但創新度係極高
Apple treats you as a user.
Android treats you as an admin.
Iphone啱啱出果陣,電話由有數字𨧞變touch screen咪係創新,之後嘅siri,touch id都係架

而家要再創新,應該係連touch screen都唔使用,腦波/精神感應就可以控制部電話
依家會專登整慢舊機迫人買新, 極無恥
係講緊部機有幾輕既年代
iphone4 出到九咁重

但佢外型加埋個高清芒,真係哇哇聲
Ios12唔係改返不降速啦咩?
咁係因為被人踢爆啫, 做過就係做過
iphone 4 retina display真係算劃時代
電容mon
踼走垃圾stylus
App Store 生態
為touch UI嘅流暢定左範例
機身設計
大mon
擬物UI 阿婆都識用
Touch ID

樓上個啲今時今日好似係標配 但你睇返iPhone 之前嘅smartphone 根本係兩回事
講起創新 其實係因為好多新function都未完善 某堆出平價手機既某蟈品牌就急著推出黎 就好似個摩打推動既前鏡頭

當出既function就算比較完善 但係唔係搶先出 咁咪當係冇創新囉

講到蘋果完全唔創新咁 但其實蘋果都同Google 一樣 想optimize好先出啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞