成日講iphone無新意,咁以前有咩令你覺得創新?

77 回覆
16 Like 5 Dislike
創新唔係touch mon 係咁薄既touch mon
個個package黎講 算叫薄
成功唔一定要最先出個功能 係要點樣令個function用得最舒服
佢唔sell 但係消費者角度黎講都係賣點
Blackberry唔係全touchscreen 喎

咪講咗因為薄又touch screen先咁吸引人 少一樣就差好遠架啦
Iphone2g 好厚,3g都厚,不過弧型機背令手感好好,果陣係sell功能/創新
薄係科技進步,parts越來越細/薄,其他廠一樣做到
而家得翻安全
當然SJ張手機重新定義 可能係世紀性創新產品

但我成日睇到好多人話 無新意 無新意 又話SJ激到番生

但其實睇返由iphone成型(iphone 3) 之後既更新,到tim cook接手後既更新 其實唔係差好多 智能手機都玩左10年啦 其實會唔會大家慣左智能手機呢樣野 所以成日覺得無新意 如果SJ未死 可能未死可能一早唔理iphone 研究緊第二樣野
又唔可以咁講
系統/生態完整度(一出faceid 好快全部app都適配,an機應該好難做到咁)
工藝(iphonex 個下巴到今日 an機到呢排先追到)
性能

以上除左以上幾點外仲有好多野iphone依然係最好

仲有好多野可能比an機出先 但真正完善同帶動趨勢都係apple

不過定價太高 android用半價做到接近功能 會令到好多人失去想轉會 就算未來an機超越唔到iphone 只要不斷接近 再加價格優勢 用開an機既人自然唔會比多一倍價錢轉會 用開iphone 如果個價咁高 一係買舊機唔係就會想轉會 (當然你好有錢/有極致追求/生態綁架 就另計)
睇下股價先講,點好
你幾歲?iPhone 2g 呀
其實我覺得IPHONE X 好正喎, 實機質感超好, 又有FACE ID, 冬天帶左手套都解到鎖, 而且佢有劉海都係想用盡個MON, 唔通上面有條大黑邊又好咩 ?
擬物ui正
但其實宜家難用過以前好多
以前真係可以即刻上手
講緊M屏?
M字額係冇辦法囉好冇
M 額創新, 人臉掃描 , 變成一個動態公仔 , 小米, samsung 都有跟風
好多廠都跟, 出咗好多, M額, 水滴屏.

你駁呢點證明你ON99
股價JOBS 過身 AAPL 未過一百蚊 講緊五六十蚊
新IPHONE賣得差 現價都仲有153蚊
最高價位講緊破二百蚊美金 請問股價何來差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞