買樓應唔應該寫埋老婆名?

251 回覆
13 Like 618 Dislike
出幾多寫幾多
名正言順 屌佢老母
唔好結
老實講
咁都計
係咪貪你層樓先結

利申 已婚
睇佢照顧得頭家成點
頭家搞得妥妥當當 都係其中一個男人全力搵錢嘅因素
講到連登仔個個有老婆同fullpay買樓有得揀咁
同佢講層樓落你阿媽個名 自己冇權決定
咁如果佢女家無出過首期,供又唔係佢供,寫嚟做乜?

齋聽女家語氣就知佢地好難應付
婚都未結就睇到佢老母閪幾撚辣
建議斬纜咪撚結
否則有撚排你受
其實唔係一定要分一半財產畀老婆
分一半財產係計婚後增值或共同擁有嘅資產先要平分
所以富豪離婚唔駛分一半身家, 因為婚後增值資產有限

簡單啲講, 你婚前自己買樓, 一定好過就結婚先一齊買樓
因為就結婚先一齊買樓會被視為"共同擁有嘅資產"

有人會話老婆一蚊都無畀, 離婚都有得分 ?
如果要結婚先一齊買樓或結咗婚先一齊買樓真係分硬.
老婆其中一個身份係家庭主婦, 家庭主婦唔係免費勞工, 就算佢無畀錢供樓, 家庭主婦呢一個身份已代替了供款, 因老婆有"付出過"!
唔寫,下一層先留唔駛俾DSD
咁我供樓都一人一半既
不過老公cover 其他expenses
我老公覺得我有contribute 就gur 囉

真心, 萬一離婚真係搵個好律師
really?
樓主個case 可能最大問題唔係落唔落名
而係點解女家可以講得出"唔落名唔結婚"
一齊供可以做擔保人,點解要浪費咗個首置 quota?
到時香港實有班女權撚出嚟投訴
可以寫,但要簽張借紙
首期個筆係你同老婆一齊向你父母借
如果離婚,你2個都要還筆錢

老老實實,想買第二層真係唔好寫
除名都要錢
外母麻Q煩囉
屌 咁怕離婚分身家咪撚結啦屌
頭幾個回覆都唔係關於印花稅就知連登仔淨係識9UP
連樓都未睇過
佢會話
咁而家買呢層寫我個名先囉

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞