買樓應唔應該寫埋老婆名?

251 回覆
13 Like 618 Dislike
如果你覺得自己唔會買第二層聯名係冇所謂既

自己同身邊朋友d 老公都係
第一層落老婆名
因為老公收入高d
老婆之後甩左老公擔保就可以買第二層

我地成日都同d 老公講
唔使驚wor, 留晒返過數證據
有一日離婚計返俾左幾多錢
我分唔到你半層樓ga wor
而家呢個年代唔係只係睇落名
最重要係, 萬一離婚請個好律師
比啊媽
一人一間啦
講落父母名
實際上
掉轉
我出一半首期
佢出一半
佢供, 寫佢名
我到時自己再買
冇供仲乜有佢份

離婚都唔畀佢
唔寫,反正死左都歸佢
識人買樓寫自己名同自己老母個名,我覺得高招因爲就算離婚都個老婆都係分到4分1
我淨係寫佢名

佢反而開始唔想 問點解
我話:一來首置問題
二來 淨寫我 你又唔開心 咁咪淨係寫你
佢話: 你唔驚我食左間屋?
我話: 你咪拿去囉

利申 3年仲有位訓覺
我就一層寫自己個名,另一層寫兩個人個名
唔寫
第時買多層就蝕稅
咁益外母?
你個動作冇問題,你個心態就有問題,大男人到
唔寫,留老婆人頭將來轉3房用
講jei
不過愛佢咪比佢囉
錢可以再搵過

有得訓有得食 ok la
講到落名先肯結,就唔好落喇,CHING有樓你驚冇女咩?
騙徒手法層出不窮呀
言下之意佢唔愛你啦,又唔見佢俾層樓你嘅?
咁咪唔好結,男人等得 女人唔等得,到咁上下無人要返黎貼錢搵你結
要求男方要有樓有車,我一定唔會考慮呢個人。
我要求你咩好呢咁?
一齊住緊喎
我都話唔係動作問題,係心態問題。
而家結婚,好多時男方嗰邊就會要求女方要有樓有車,若兩公婆一齊供,或男方肯象征式出些少作為首期,女方供,層樓兩公婆聯名都合情合理,但如果層樓由女方全部自己搞掂,男方冇出過一毫子,但結婚就要求你棟樓落埋佢個名作為保障,你哋會寫佢名嗎?如果唔寫,可以點做好啲,想聽下大家意見 高下立見
你上連登問得 其實心裡面已經有答案 就係唔寫
一講保障就唔駛傾啦,保障..你自己讀多D書,做好D份工就保障喇!
我男人老狗係唔駛人保障我嘅! 而家D女人邏輯真係吹撚漲,我要唔要保障埋你18代呀?
樓豬弱雞Beta男 正精係女方貼錢層樓寫我個名先考慮下結 不過呢個社會就係要有你呢d9成廢柴墊底 繼續用錢溝女啦 當你條女係拍賣會入面d貨咁撚樣 睇下第時有無綠帽戴 離個婚分你幾百幾千萬就爽YY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞