買樓應唔應該寫埋老婆名?

251 回覆
13 Like 618 Dislike
而家結婚,好多時女方嗰邊就會要求男方要有樓有車,若兩公婆一齊供,或女方肯象征式出些少作為首期,男方供,層樓兩公婆聯名都合情合理,但如果層樓由男方全部自己搞掂,女方冇出過一毫子,但結婚就要求你棟樓落埋佢個名作為保障,你哋會寫佢名嗎?如果唔寫,可以點做好啲,想聽下大家意見
無份供無名 係咁多
架車寫佢名算啦
落老母個名
唔寫 哂咗個首置
寫完遲啲離婚就好笑
同股不同權
而家法例聯名好蝕喎
如果你地係感情好,浪漫啲嘅咪齋寫佢個名囉,反正你有出錢嘅話唔代表攞唔返啲錢
如果你唔情願嘅,做個真漢子齋落自己名囉
寫老母好過
但就算唔寫,離婚都有權可以分到男方一半家產喎,識諗既都知,遲早都係佢架喇,對女仔嚟講寫邊個名真係咁重要咩? 就算分開咗都有佢份啦,都未結就講到咩保障咁... 都無付出過,係難聽啲咯....
我都知係唔抵,但女朋友同佢老母要求,一定要寫佢名先肯結婚 但唔寫佢地就會覺得我無誠意,比個女少少保障都唔肯
水魚
咪結啦
咁唔公平咪硬食
咪撚制!
唔可以俾女人掂錢
你自己諗下你有幾愛條女,愛係可以戰勝好多野嘅……
否則唔撚睇好,女家嗰邊煩撚煩多
唔寫,佢哋一定急過你,一路拖到佢冇競爭力就會驚你唔娶佢。
無聯名有幫手交下水電煤都係平分一半架

http://familyclic.hk/tc/topics/Matrimonial-matters/Divorce/Financial-matters/

3. 可供分配財產的百分比
香港法院以往習慣評估配偶的「合理要求」,並根據有關評估去分配資產。剩餘的資產一般都會判給負責養家的人,一般是丈夫。

不過,香港終審法院在 LKW 對 DD(2010) 一案中,判處妻子在香港離婚時,有權分得配偶一半資產。

在涉及大量資產的案件中,這個50/50規則,會帶來重要影響。因此,在香港,如果想要保護個人財產,訂立婚前或婚後協議,就變得極之重要。
利申好愛女朋友,但首期我屋企人有份出,又驚如果分開咗,做咗敗家仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞