買樓應唔應該寫埋老婆名?

251 回覆
13 Like 618 Dislike
一係一齊供, 落兩個名,
首置名額就有需要時做轉名,
印花稅跟返Scale 2 又通常可申請交一半,
轉按又收返d rebate,
實際唔需要洗太多錢, 但換黎家庭和諧。
淨係寫佢個名,不過你keep返所有用你錢買樓供樓既證明
啲外母真係垃撚圾
我覺得同佢講屋企人比首期做投資
本身借你個名做首置省稅,供樓當家用
道義上層樓都係屋企人既,要比屋企人保留買賣權利

咁講得唔得?

本身其實成件事無問題,雖然我比較支持唔寫
但如果寫其實又唔大問題,反正你地結婚都aim 過世
爛尾又點都會平分家產

但依個討論就唔應該關佢老母事
一個咁重權益同金錢既家庭,財政有小小動搖都好易有婚變...
樓豬咁問得都預左離婚架啦 aim咩過世
btw 咁都要問結黎做咩 留返啲錢叫雞叫過世啦你
唔寫, 拖到佢人老珠黃到時外母搵多層樓填你名,求你娶佢個女呀
千奇千奇唔好寫

女人唔過80都唔好俾飽飯佢食
寫你老母好過啦
象徵徵乜撚 冇供就冇供 你係大方就唔會上嚟叫春啦 收皮啦
千其唔好寫
唔好做壞規距
咁樣同搶冇分別
問下伯母
你家陣嫁女定賣女啊?
你當你個女係雞?為左層樓先嫁我?
邊有人結婚呀咁on9
咪撚結囉 拖住佢個女再老啲睇下邊個蝕底啲?
唔寫啦,留番個名,兩三年後有咩事離婚都肯定分一半ga啦
雖然我女朋友屋企人係好環境過我屋企人,但我買樓連自己名都唔寫
咁咪唔撚好結
同佢講搞清楚莊閒先屌佢老母
依加同我結婚係為感情定錢?
你要保障姐係會諗到弟日會離婚啦係咪?
你睇佢老母點答 洗撚比面佢老母呀
又無份比 又無份供
連登仔真係好簡單以為離婚就分一半
聽過男方出晒但淨落女方名
好癲
呢個問題我以前有諗過,講咩都假,老豆老母先最親。其實你可以唔買住,過一排,偷偷地買,唔好比佢地知,再搵朋友扮業主,租比你,交租金=供樓,d女識條毛去查宅咩,神不知鬼不覺就落左你名。如果無樓唔結,聽誠哥講,搵第2個啦
係都寫自己老母啦
寫佢老母做乜鳩
有乜所謂 佢冇份供 就算落左名佢都唔會爭到層樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞