跑贏大市,就靠月供股票?

1001 回覆
180 Like 14 Dislike
66有地產
個人睇好杜嘉祺
留名
月供PO一大堆66打手
呢度安全D
我挑12
中資靠唔住 不過939係我後選 遲啲會寫

3169>個股中資
但恒生個上升空間好似大d?5仔似食老本
不求上進
淨係靠投資正股?
所以以收息為主要考慮
遲啲有寫
假設咗股息增長0%
目前係儲保 ETF 正股 月供

牛熊果啲
樓主點睇386 石油,暫時無野取代又大市跌都頂得住,定係買煤氣更安全?
聽日講過 油價太跌之後 供求調整 油價會上返

所以有人會係油供大跌入下中國三桶油 等油價上再走返

不過個人認為可油之類 估值以油產油價為基礎 唔係太可靠
煤仔好似等回落少少會好d
而家供緊隻5號仔
想加多隻 3 / 1038/ 2800
有咩見意好
隻3988垃圾到
月供第一守則!
3仔

3仔每年送完紅股再升得番原本的股價就代表return有+10%。

不過唔一定年年十送一

睇番煤氣果堆多元化業務(唔係單純睇多人用電定用煤氣來決定煤氣公司值唔值得買),
估計佢的增長應該可以support到呢樣野。

除左香港的煤氣業務,其他業務有:
內地業務,易高,數據中心,有份在IFC收租。3仔個網全部都有寫。

香港中華煤氣有限公司在內地的業務遍佈26個省、自治區及直轄市,共有逾240個項目,包括城市管道燃氣項目、上、中游項目、自來水供應與污水 處理、天然氣加氣站及新興環保能源項目等。

易高於2002年與香港機場管理局簽訂為期40年的專營權協議,負責設計、興建及營運航空燃油設施,為香港國際機場航機提供充足的燃料儲備。即係仲有幾十年獨市生意。

集團附屬公司名氣通成立10周年,在香港設立之第二個大型數據中心落成啟用。

煤氣2017年的除稅前溢利 = 110億
國際金融中心就貢獻左超過15%除稅前溢利。
如果淨係供0001長和同0005匯豐,唔知好唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞