跑贏大市,就靠月供股票?

1001 回覆
180 Like 14 Dislike
買全球etf
巴打好公用
中銀免收費一年 打算開戶供下當儲錢
$5025 823
$3025 3
南洋啦
樓主你好多post 我都有睇 都幾有啟發性
我自己都有玩月供, 2015年果陣開始供hsbc,
去到2016年around 6~8月果期英國脫歐,就加大一倍供款額
去到2017 年8月自己玩sc 比人call 左貨走
現在就重新再儲貨~
我都建議供hsbc, 有以下原因:
1. HSBC 換左新主席, 黎緊會將一直忽視既保險業務重新重視返
2. HSBC 承諾左將來三年唔減派息
3. HSBC 過去幾年比人罰得甘, 亦因為有作唔少撥備而影響左純利表現
4. HSBC 對比以前黎講, 個價我覺得係吸引 以現行息率有6.1% 黎睇 係絕對吸引
5. HSBC 有D 大到不能倒既感覺(只係純粹個人感覺)
short call 賺多唔多

第一次sc 收千鬆d
就比人call 左2000 股。。。

自此無再玩sc 乖乖儲股好過
唔係感覺
HSBC的確係屬於too big to fail的金融機構
short put會唔會好啲,如果都係想儲貨。
巴打咩平台
杜嘉棋
所以其實基於現價以及too big to fail 既念頭, 加上吸引既息率, 我係覺得值得吸納及持有, 可以創造現金流
我完全係咁諗
所以自從跌穿$70就開始月供一萬蚊5仔
一通咋都係
其實sp sc 都係實在太考驗人既心理壓力
以前試過sp 27 諗住收得多期權金 點知差d 比人夾爆, 所以玩左一年option 同期貨後, 就收心養性keep 住月供, 先係最實際創造現金流既方法
巴打好有米 我岩岩畢業左一年鬆d 人工唔高
所以供得4000 一個月咋
我畢業左十年 好老
英國前景不明有無影響
有d人玩哩d嘢好勁
富者越富
玩 option 同𧗠生工具叻既人,可以無視月供 post
南洋好過中銀咩?
唔驚得咁多啦
就算真係到時無協議脫歐
咁大間機構相信應有contingency plan
我自己會覺得, 最好兩面同步, 月供幫自己儲優質資產, option 可以幫自己加快儲資產既速度!前提係自己玩option 勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞