跑贏大市,就靠月供股票?

1001 回覆
180 Like 14 Dislike
2638對我黎講太單調

2638 我當定期
不過隻股無樂趣

2638派息係幾吸引
一兩年前都係$7

現息率太低,上星期已減持
一來信誠哥
二來長和系裏面應該得1113有折讓,有堆好多年前以極低價格入帳既物業(和記大廈,仲有堆酒店)可以重建/改劃釋放價值
三來就係1113有一大筆現金,進可等樓市回落時執平地,退可繼續帶住1038買玩具

我同意1113折讓最大

我都有月供1038,暫時微賺緊
之前諗過供埋1113,其中一個原因都係相信誠哥,因為佢果排keep住買1113,但最後無咁做係因為1038 1113都係under長和系,又唔想放棄1038,就好似重覆左

一係供隻1 集齊哂
2638 我當定期
不過隻股無樂趣

2638派息係幾吸引
一兩年前都係$7

有無5里
2638派息係幾吸引
一兩年前都係$7

有無5里

如果識捉高低位 仲需要月供咩? 你都勁到可以control埋market timing risk嚕
如果成日改變注碼 其實你只係做緊一個細過一手嘅transaction 唔係做緊平均成本
好多巴打都唔係好知月供啱唔啱自己 建議做多啲功課先開始 唔好只係跟風

有d股長期貴價,想入貨唯有月供, eg 823, 3

有無5里

咁又的確唔太抵
咪on9 啦
你跑贏大市又點?
你個本有幾千萬?
你以為你每年果幾十萬+7% 有咩意思?
如果識捉高低位 仲需要月供咩? 你都勁到可以control埋market timing risk嚕
如果成日改變注碼 其實你只係做緊一個細過一手嘅transaction 唔係做緊平均成本
好多巴打都唔係好知月供啱唔啱自己 建議做多啲功課先開始 唔好只係跟風

唔想捉高低就應該供指數
再好再優質的個股都應要考慮進場價

我計合理價亦只係以股息為基礎 個人認為好合理

用股息率做價格指標冇問題
只係因價格而改變月供多少 咁應該唔駛月供啦
因為你都覺得自己係喺低位買緊喇 一手手買其實冇問題
咪on9 啦
你跑贏大市又點?
你個本有幾千萬?

每年+7%複息就不得了喇
樓主現時資產配置有什麼?
主要是現金?

28現金轉緊落月供/ETF
17+16+12 儲保
淨咗果啲基金ETF為主,有啲月供
個股5%左右

咩 app黎@@

你理想配置係一半股,一半儲保?
咪on9 啦
你跑贏大市又點?
你個本有幾千萬?

有無意思因人而異啦

唔想捉高低就應該供指數

月供可以越跌越買 一手手無錢買
樓主現時資產配置有什麼?
主要是現金?

17+16+12 儲保
個股5%左右

咩 app黎@@

Money Pro
好似要USD1

記賬app 非常實用

40-50% 儲保
40-50% ETF + 月供股
淨咗就個股
依度係咪無人供美股

17+16+12 儲保
個股5%左右

咩 app黎@@

Money Pro
好似要USD1

記賬app 非常實用

40-50% 儲保
淨咗就個股

不過估唔到你買儲保買咁多
依度係咪無人供美股

好似收 唔多啫 巴打用咩供
咩 app黎@@

Money Pro
好似要USD1

記賬app 非常實用

40-50% 儲保
淨咗就個股

不過估唔到你買儲保買咁多

避險
個股投資在中期內準備再降低比重
依度係咪無人供美股

我用富途 巴打們屌細力啲
因為每個月供得幾千,而其他平台手續費好貴暫時afford唔到
諗住遲啲儲夠十五萬轉入ib
唔想捉高低就應該供指數

供供下息都夠供
依度係咪無人供美股

因為每個月供得幾千,而其他平台手續費好貴暫時afford唔到

有無得轉入銀行?美股

供供下息都夠供

要啲時間

有無得轉入銀行?美股

yes 我淨係供緊美股
其實可以轉入銀行 不過ib買美股手續費平好多,每個月十蚊美金,平過銀行。
缺點就係佢門檻高 要一萬蚊美金先開到戶
假設賣左層樓
有一千萬idle cash
你哋會點樣分配
月供十萬
都十年先用哂
其他會唔會考慮做住一啲債券
一啲做定期
再少部份流動資金留返大市跌嘅時候隊落去

1000萬掉哂係幾隻收息股咪得
收5%都50萬一年 4萬幾一個月
收息股必升 你睇下港燈 hkt等等

咁就擺落去 2800 啦,都有三厘幾息收
供2, 66, 823 點睇?

有無得轉入銀行?美股

yes 我淨係供緊美股
其實可以轉入銀行 不過ib買美股手續費平好多,每個月十蚊美金,平過銀行。
缺點就係佢門檻高 要一萬蚊美金先開到戶

唔係有margin account?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞